Egészség
- Michal Šmrčok (Plus Jeden Deň)

Szülés előtt – mi mindent kell tudnia a kismamának?

ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2018. április 20. 08:31

A szülés fontos esemény, és egyáltalán nem mindegy, hogy a kismama, sőt az egész család milyen szülésélményen megy keresztül. Összeállításunkban a szülésre való felkészüléssel és azzal foglalkozunk, a kismamáknak mihez van joguk a kórházakban.

Szinte mindenkinek van egy „jóakaró” ismerőse, aki felvilágosítja a leendő szülőket a szülés borzalmairól, és a médiában is gyakran jelennek meg olyan információk, amelyek szerint a szülés túlélhetetlen, gyötrő és kínzó esemény. Ennek azonban nem kell így lennie. Önmagában az a tény, hogy egy új élet születik, egy csoda, amire ha a család kellőképpen felkészül, csodálatos pozitív élmény lehet. 

Alapinformációk 

A szülés elsősorban a nők fejében dől el. Ahhoz, hogy a kismamának legyen elképzelése arról, mi fog vele történni, mit szeretne, milyen lehetőségek közül választhat, tisztában kell lennie az alapinformációkkal. Ezért a nőknek a terhességük alatt nemcsak a rendszeres nőgyógyászati kivizsgálásokra kellene járniuk, hanem ajánlott a terhestorna, a szülésfelkészítő tanfolyamra is, légző- és lazítógyakorlatokat kellene tanulniuk, és kikérhetik egy szülészasszisztens vagy egy bába véleményét is. A szülés feltételezett időpontjának közeledtével pedig a nőgyógyásszal is rendszeresen el kell beszélgetni a szülés menetéről, szülési tervet lehet készíteni. 

Apás szülés

Egyre divatosabb az apás szülés, ami az elmúlt 20–30 évben terjedt el. Szakemberek szerint több előnye van, ha az apuka is jelen van a szülőszobában, ám ahhoz, hogy érzelmi, lelki és fizikai szempontból egyaránt támogatni tudja a kismamát, neki is alaposan fel kellkészülnie, részt kell vennie egy szülésfelkészítő tanfolyamon. Nem árt tudni azt is, hogy az apás szülés pénzbe kerül, ennek összege szülészetenként változik, átlagosan 10–40 euró közöttmozog,a legtöbb helyen 15 eurót szoktak kérni. 

A fájdalom és csillapítása 

Noha lehetőség van otthoni szülésre, a nők többsége, az esetleges életveszélyes sérüléseket elkerülendő, kórházban hozza világra a gyermekét – annak ellenére, hogy a legtöbben ódzkodnak az idegen, kórházi környezettől. Kutatások igazolták, hogy a nők a mesterséges, számukra idegen világban nehezen birkóznak meg a saját érzéseikkel, a félelem pedig gátolhatja a szülés folyamatát. A félelmet éppen az alapos felkészüléssel lehet leküzdeni, és tanácsos előre megismerkedni a kórházi környezettel is. Lélekben fel kell készülni arra, hogy a szülés fájdalommal jár. Ez normális, ám mindenkinek más a fájdalomküszöbe, ezért előre tisztában kell lenni a fájdalomcsillapítás lehetőségeivel. Történhet természetes keretek között, például egy meleg kádvíz enyhítheti a kismama fájdalomérzetét, és a méhszáj tágulását is segíti. Aki ezt ki szeretné próbálni, olyan intézményt kell keresnie, ahol lehet kádban vajúdni, a kórházak ezt nem mindenhol teszik lehetővé. Ezenkívül létezik gyógyszeres fájdalomcsillapítás is, amelyről érdemes az orvostól előre tájékozódni. A felkészülés során szerzett információkat osszuk meg a párunkkal! 
 

Szlovák gyakorlat

A szlovákiai gyakorlat az, hogy az apukát csak az összes belépő kivizsgálás elvégzése, a klisztír beadása, a borotválás vagy egyéb előkészületek után engedik a kismamához, sokszor az epidurális fájdalomcsillapító beszúrásakor is kiküldik a helyiségből. A vajúdás első és második szakaszában is csak akkor lehet jelen, ha van üres különálló szoba vagy fülke. Olyan helyiségbe nem léphet be, ahol más nők is éppen vajúdnak. Üres szoba pedig ritkán van, vagyis az apuka rendszerint a folyosón várakozik, és csak a szülés utolsó fél órájára hívják be. Korábban Csehországban is hasonló volt a gyakorlat, míg egy apuka alkotmánybírósághoz fordult, és a családi élethez való joga megsértése címen panaszt emelt, amiért 500 korona illetéket kértek tőle az apás szülésért. A taláros testület neki adott igazat, az illetéket visszaadták, sőt, egész Csehországban eltörölték, s kevésbé zárják ki őket az egész folyamatból. Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Angliában és az USA-ban sem kell fizetni az apás szülésért. 

Pozitív szülésélmény 

Fontos, hogy a kórházban legyen valaki a kismamával, akiben megbízik, aki biztonságérzetet ad, és aki szükség esetén odafigyel arra, hogy a vajúdó nővel méltóságteljesen viselkedjenek. Sokan nem tudatosítják, de a szüléssel kapcsolatban a nőknek számos joguk van. „Például joguk van hatékony és empatikus kommunikációra, az emberi méltóságuk, a magánszférájuk, a személyi integritásuk megőrzésére, hogy ne kínozzák és ne alázzák meg őket, s minden egyes beavatkozáshoz kérjék ki az engedélyüket. Nem elég túlélni a szülést, hanem legyen az pozitív élmény is, az anya és a baba pedig részesüljön színvonalas, az időszerű tudományos ismereteken alapuló egészségügyi ellátásban! Noha ennek biztosítása elsősorban az állam, az egészségügyi intézmények és alkalmazottak kötelessége, mivel a szülészeteken ezen a téren komoly hiányosságok vannak, nem marad más hátra, mint hogy a kismamák öntudatosan követeljék azt, amihez egyébként is joguk van. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pár hete nagyon konkrét ajánlásokat fogalmazott meg a szülésekkel kapcsolatban, s ezek egyike, hogy tiszteletben kell tartani a nők pozitív szülésélményhez való jogát” – mondta lapunknak Janka Debrecéniová, a Polgár, Demokrácia és Felelősség jogásza, aki részt vett a hazai kórházakban végzett felmérésekre alapuló, a szüléssel kapcsolatos jogokkal foglalkozó Nők–Anyák–Testek című kiadvány előkészítésében. 
 

Egyéb költségek

A kórházakban nemcsak az apuka jelenlétéért kell fizetni, az epidurális fájdalomcsillapító is pénzbe kerül – ennek ára is régiónként, szülészetenként változik, általában 60–100 eurót szoktak számlázni, de Pozsonyban 150 euróba is kerülhet. Ha pedig valaki a szülészeten egy kicsit szebben berendezett, saját szobát szeretne, ahová a család is bemehet, azért külön kell fizetni, s nem is biztos, hogy rendelkezésre áll, mert a kórházak rendszerint csak 1-2 ilyen szobát tartanak fenn. Egy kétágyas szobában egy ágy 15–20 euróba kerül éjszakánként, aki az egész szobát kibérli, dupla árat fizet. 

Rutintól eltérő 

Aki járt már kórházban, a saját bőrén tapasztalhatta, hogy az orvos–páciens közötti kommunikáció nagyon sok területen rossz, és ez alól a szülészet sem kivétel. Egy vajúdó nő a hormonális hatások miatt a megszokottnál érzékenyebb az információkra és a hiányukra, ezért nagyon fontos, hogy a kismama ne féljen kérdezni! Az orvosnak, aki nap mint nap abban a közegben él, nem mindig egyértelmű, hogy mi az, amit el kell magyarázni, és mi az, ami közismert. A kórházakban rutinszerűen vezetik le a szüléseket, egyes orvosoknak sokszor meg sem fordul a fejükben, hogy egy kismamának a rutintól eltérő kívánságai lehetnek. Ne féljünk elmondani, mit szeretnénk, és ne feledjük: csak az a rossz kérdés, amit nem tesz fel az ember. 

Kórházi kismamacsomag

A kórháznak lehet saját listája arról, hogy a kismamának mit kell magával vinnie a szülészetre, de a csomag így is összeállítható: u Iratok: személyi igazolvány, házassági anyakönyvi kivonat, terhes kiskönyv, apasági nyilatkozat. 

* Az anyának kell még: elöl gombos hálóing, zokni, papucs, szoptatós melltartó, melltartóbetét, bimbóvédő, mellszívó, pongyola, nagy törülköző, kis törülköző, neccbugyik, tisztasági betét, papír zsebkendő, WC-papír, kozmetikai táska (benne: tusfürdő, fogkefe, fogkrém, fésű, izzadsággátló, kalciumkrém), evőeszközök, tányér, pohár, mobiltelefon és töltő, fényképezőgép. 

* A babának kell: textilpelenka, egy csomag eldobható pelenka, 1 csomag popsitörlő kendő, cumi, cumisüveg. A legtöbb kórház ad ruhát, csak akkor kell saját ruhába öltöztetni a babát, amikor hazamennek a szülészetről. 

* Egyéb kiegészítők: a vajúdás órákig is eltarthat, ezért jól jöhet némi enni- és innivaló a kismama és a kísérő személy számára is. Aki a gyógyszeres fájdalomcsillapítás helyett vagy mellett mást is ki szeretne próbálni, vihet masszázsolajakat, párnákat, termofort stb. 

Önnek ajánljuk