Egészség

Sztárok életmódja – Nem szégyen segítséget kérni!

Balázs Andrea, aki két évtizede a Ka­rinthy Színház tag­ja, s idén a Csinál­juk a fesztivált! cí­mű műsor hetedik évadában zsűritag volt, pánikbetegségben szenved.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2022. szeptember 18. 17:00

balázs andrea
- Fotó: Wikipedia

Tudja, hogy ebből nem lehet teljesen kigyógyulni, leg­alábbis nem hisz benne, de már az is biztató, hogy túl tudja ma­gát tenni rajta. S ha érzi, hogy kezd elhatalmasodni rajta a be­tegség, emlékezteti magát arra, hogy ez nem valami mással függ össze.

A pánikbetegség lényege, hogy az emberre időről időre hirtelen intenzív félelem, pánikroham tör rá. Néha mentőt hív, mert azt hiszi, hogy szívinfarktust ka­pott. Az a legrosszabb, hogy a pánikbeteg nem megy szakem­berhez, nem mer nyíltan be­szélni a betegségről. Andrea más eset: szerinte ilyenkor meg kell keresni a megfelelő szakembert, mert nem elég a család, a bará­tok segítsége. „Nem szégyen se­gítséget kérni. A szakembernek könnyebben tudunk beszélni a problémáról” – vallja.

Andit rettenetes rohamok kí­nozták. Először ugyan azt hitte, hogy gyó­gyíthatatlan be­tegségben szen­ved, szapora volt a szívve­rése, rázta a hideg, hideg veríték öntötte el. Arra nem is gondolt, hogy lelki eredetű a betegség, ezért min­den szervi tünetet kivizsgálta­tott. Hiába mondták neki az orvosok, hogy minden rendben van, nem hitt az eredmények­nek, ám amikor kifogyott az ér­vekből, lassacskán saját maga jött ár, hogy mi is a baj. Bár a környezete pedzegette, hogy ta­lán pszichikai eredetű lehet a probléma, ezt nem hitte el, az volt a véleménye, hogy halálos beteg.

Végül mégis felkeresett egy pszichiátert. Szerencsére fél év alatt fény derült a betegségére, addig viszont gyakran voltak rohamai. Érdekes, hogy a szín­házban soha nem volt rohama, de utána megint megjelent. A pszichiáter egyórás beszélgetés után kijelentette, hogy a dolog lelki eredetű. „Kedves Andrea, pozitív dolgokra gondoljon” – mondta neki. A pszichológus is egyetlen kérdés után rájött, mi a baj. Andi szorongásai abból eredtek, hogy felelősnek érzi magát bizonyos dolgok miatt, amikhez pedig semmi köze. Még élt az anyukája, amikor kialakult benne a szoron­gás. Nem az ő elvesztése okozta a traumát, ha­nem az állandó féle­lem attól, hogy mi lesz vele. Nem tu­datosította, hogy mennyire szorong. Meghallgatva a pszichiáter és a pszichológus szava­it, megkönnyeb­bült, újra sza­badabban lé­legzett. De ehhez szak­ember se­gítsége kel­lett, aki végigve­zette a gyógyulás útján.

(urbán)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A bíróság újabban a D4/R7 körgyűrű-autópálya alatti telkek kapcsán döntött úgy, hogy ezeket nem lehet a Beneš-dekrétumokra hivatkozva bevégezni (TASR-felvétel)

Beneš-dekrétumok: újra veszített a földalap

hunita

Nem jött össze a sokadik szenzáció, kikapott a magyar válogatott Olaszországtól

kod kp

Sűrű ködre kell számítani az ország egész területén!

halálgyi

TRAGÉDIA: Szülők és két kisgyermekük vérbefagyott holttestére bukkantak egy családi házban

dd

A szakértők tanácsa: így spóroljon az árammal!

új szó

Miről ír a keddi Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.