Egészség

Sztárok életmódja – Megdolgoztatta az őrangyalait

Barátai azt állítják, olyan, mint a dinamit. Talán onnan ered Karel Vágner mozgáskényszere, hogy valamikor közel állt hozzá a sport.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2022. szeptember 11. 20:25

vágner
- CTK-felvétel

A ma 80 éves híres zenész családja Prágában egy futballpálya közelében lakott, a fiúcska sokat állt a kapuban, aztán meg az atlétika csábította el. A kitűnő edzőnél, Otakar Janderánál edzett, s fokozatosan belekóstolt az élsportba is, nyitva álltak előtte a nagy nemzetközi versenyek kapui. Mégsem jutott odáig...Karel Vágner kitanult gépészként egy üzemben dolgozott, s ott súlyos balesetet szenvedett: a hidraulikus fűrész elkapta a karját, s ahogy próbálta kiszabadítani, csukló fölött és alatt is majdnem levágta a kezét. Ma is látszik a nyoma... Csoda, hogy megmaradt a karja. A következmény így is súlyos volt: a fűrész átvágta az inakat, idegeket. Sportról, rúdugrásról, amelyben kitűnő eredményeket ért el, szó sem lehetett. Ráadásul a lelkében is összevissza kuszálódott minden, megtapasztalta, hogy amíg jelentett valamit, nagy volt az érdeklődés iránta, s nem csak az RH Praha klubjában. Amint senki lett, fütyültek rá. Tudomásul kellett vennie, hogy gyermekkori álma – kijutni az olimpiára – szertefoszlott, végül örülhetett, hogy nem történt nagyobb tragédia, megmentették a karját. Persze, így is kemény harcot kellett vívnia önmagával, s akkor is, mint a további sorscsapások esetében, épp sportos szíve, akarata vitte tovább.És a zene... Két évre bevonult katonának, a karja annyira rendbe jött, hogy nagybőgőn kezdett játszani. Zenélhetett. Akkor még nem sejtette, hogy a zene lesz az élete. Nemsokára egy zenekar tagja lett, amellyel 1968-ban egy mongóliai portyára utazott. Ott a vendéglátók kirándulni vitték az együttes tagjait, szerpentines utakon, csak épp azt nem sejtették, hogy a busznak nem működik a fékje. Csúnya baleset lett a vége, egy teherautóval ütközve a busz lebukfencezett egy szakadékba. A tragédia hat művész életét követelte, csak Vágner és egy kollégája élte túl, Vágnernek a feje, a karja és a gerince sérült. Amikor a kórházban magához tért, épp augusztus 21-ét mutatott a naptár. Karel Vágner fölött őrködtek az őrangyalok, komoly gerincsérülése miatt hajszálon múlt, hogy nem bénult le a teste. Még hónapokkal azután is, hogy újra bőgőzni kezdett, szörnyű fájdalmak kínozták.

Később azt a zenekart vezette, amely Eva Pilarovát kísérte. Az együttes kubai útjára Vágner nem utazott el, mert közben elígérkezett egy másik hírességnek, Hana Zagorovának. Ez mentette meg az életét, mert a szigetországból visszaúton a Moszkva–Prága járat gépe lezuhant, s az utasok zöme, a zenekar összes tagja, egyetlen kivétellel, meghalt. Pilarová életben maradt úgy, hogy ő Kubában meghosszabbította a szerződését.Karel Vágner pályafutása során kétszer veszítette el kollégáit, barátait, de újra felállt. A zenész életútját átütő sikerek fémjelzik, emellett tragikus veszteségek, de mindig talpra állt, folytatni tudta az útját. Van, akit a csapások földhöz vágnak, neki kihívást jelentettek.

(urbán)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Míg a polgármesterjelöltek számára a törvény meghatároz egy felső korlátot arra vonatkozóan, mennyit költhetnek a népszerűsítésükre, a helyi és megyei képviselőjelöltek esetében nincs ilyen felső határ (Somogyi Tibor felvétele)

Dunaszerdahelyen éles a kampány

Nem menő az albérlet

A magas ingatlanárak miatt az albérletek is megfizethetetlenné válhatnak

tasr

Első előrejelzés: a tél korábban érkezik Európába, és keményebb lesz…

Aljakszandr Lukasenka

Rendeletben tiltotta meg az áremelést Lukasenka elnök Fehéroroszországban

napfogyatkozás

Napfogyatkozás lesz októberben, Szlovákiából is láthatjuk majd!

borz k

Vérszomjas veszett borz tartja rettegésben a szlovák falu lakosait

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.