Riasztó a helyzet a fel nem használt gyógyszerek begyűjtése terén

Emberi ürülékből származó baktériumot tartalmazó gyógyszer kapott engedélyt

A szlovákiai gyógyszertárakban már egy éve gyűlik az elszállítatlan veszélyes hulladék – a betegek által fel nem használt gyógyszerek, amelyeket a gyógyszertárak kötelesek átvenni mindenkitől, aki leadja őket. Ha nem megfelelően kezelik vagy ártalmatlanítják, ez a hulladék komoly veszélyt jelent a környezetre. Az Állami Gyógyszerellenőrző Intézet évente kétszer intézkedett a fel nem használt gyógyszerek elszállításáról a közforgalmú gyógyszertárakból. Az utolsó begyűjtésre azonban – ha nem is minden gyógyszertárból – még 2023 márciusában került sor.

A gyógyszerek útja nem ér véget a gyógyszertárból való kiváltással és a gyógyszer felhasználásával. A közforgalmú gyógyszertár köteles mind a magánszemélyek által fel nem használt humán, mind az állatgyógyászati készítményeket öszszegyűjteni és átadni az Állami Gyógyszerellenőrző Intézetnek, amely a gyógyszertörvény értelmében e hulladékok kibocsátójának minősül, és így gondoskodik azok ártalmatlanításáról. Minden gyógyszertárnak rendelkeznie kell egy erre a célra kijelölt külön helyiséggel az Egészségügyi Minisztérium helyes gyógyszertári gyakorlatról szóló rendeletének megfelelően, és nyilvántartást kell vezetnie e hulladékok ártalmatlanításáról.

„Már majdnem egy éve, sőt egyes gyógyszertárakban még régebb óta szembesülünk azzal a problémával, hogy ezek a helyiségek elérték kapacitásuk határát. Egyrészt a törvény kötelez bennünket arra, hogy a betegektől átvegyük és tároljuk a fel nem használt gyógyszereket, másrészt az állam nem teljesíti az ugyanezen törvény által előírt kötelezettségét, hogy ezt a hulladékot ártalmatlanítsa” – mondta Ondrej Sukeľ, a Szlovák Gyógyszerészek Kamarájának elnöke.

A be nem gyűjtött gyógyszerhulladékok helyzetét figyelemmel kíséri a Szlovákiai Gyógyszertárláncüzemeltetők Szövetsége (Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekárni na Slovensku – APSL) is, amely három, összesen közel 580 közforgalmú gyógyszertárat működtető gyógyszertári szolgáltatót tömörít.

Az egyesület megállapításai azt mutatják, hogy az összes ilyen gyógyszertárban már majdnem kimerült a hulladék tárolására szolgáló helykapacitás, és a betegek nem mindig fogadják megértéssel a hulladék átvételének megtagadását. „Az APSL-hez tartozó gyógyszertárak körében végzett belső felmérés megerősítette, hogy a helyzet riasztó. Jelenleg több mint 3000 zsákot tartunk nyilván a gyógyszertárakban, amelyekben a kijelölt hulladékégetőkben történő ártalmatlanítás céljából felhalmozott hulladékot tárolják. Ez a mennyiség körülbelül 40 tonna veszélyes hulladékot jelent” – figyelmeztet Jaroslav Kypr, a Szlovákiai Gyógyszertárlánc-üzemeltetők Szövetségének elnöke. „Sok gyógyszertárban ez veszélyezteti a munkavédelmi előírásokból eredő kötelezettségek teljesítését, ugyanakkor ha a gyógyszerészek kapacitási okokból megtagadják az el nem használt gyógyszerek átvételét, fennáll a veszélye e hulladék nem megfelelő ártalmatlanításának.”

Számos oka van annak, hogy a fel nem használt gyógyszereket a gyógyszertárban kell leadni, és nem máshol. A környezetszennyezésen kívül, ha a gyógyszereket nem megfelelően ártalmatlanítják, például hulladéklerakóban, fennáll annak a veszélye, hogy a gyógyszerekből a nem megfelelő ártalmatlanítás során felszabaduló anyagok hosszú távú expozíció révén, még alacsony koncentrációban is, hatással lehetnek az emberek vagy állatok egészségére.

Felhívás a nyilvánossághoz

„Kérjük a polgárokat, hogy legyenek türelmesek, ügyeljenek arra, hogy a gyógyszerhulladékot ne dobják a rendes hulladék közé, tárolják biztonságosan, a használt gyógyszerektől elkülönítve, gyermekek számára nem hozzáférhető helyen, és várják meg a gyűjtés újraindítását” – szólít fel Ondrej Sukeľ, az SLeK elnöke. A háztartásokban tárolt, már nem használható gyógyszerek egészségügyi kockázatot is jelentenek. Az ilyen hulladékok megfelelő módon történő ártalmatlanítása közös érdek, és nemcsak a nem megfelelő ártalmatlanításból eredő ökológiai károk megelőzését jelenti, hanem a nem szándékos mérgezés vagy az ilyen gyógyszerek visszaélésszerű használatából eredő egészségkárosodás kockázatának csökkentését is.

„A megfelelő szelektálás a gyógyszerhulladék teljes mennyiségének csökkentésében is segít. Nem minden minősül gyógyszerhulladéknak, amit a gyógyszertárban kapunk” – teszi hozzá Jaroslav Kypr. A gyógyszertárban vásárolt, de nem gyógyszereknek minősülő termékek, orvostechnikai eszközök, diétás élelmiszerek, táplálékkiegészítők, bébiételek, kozmetikai termékek és egyéb termékek külső csomagolása a szokásos módon kerül ártalmatlanításra.

„A gyógyszertárba visszavihető hulladékok közé tartoznak a fel nem használt humán és állatgyógyászati gyógyszerek – tabletták, kapszulák, kúpok, oldatok, szemcseppek, szirupok, kenőcsök, krémek, gélek, használt fecskendők tűvel, inzulintollak vagy injekciós gyógyszerampullák, valamint az egyedileg elkészített gyógyszerek. Ezeket eredeti belső csomagolásukban (buborékcsomagolás, üveg, tubus, ampulla) adjuk vissza, a külső papírcsomagolást a szokásos módon válogatjuk ki” – pontosít Miroslava Snopková, az SLeK alelnöke.

„A szlovákiai betegek a legfelelősségteljesebbek közé tartoznak, 2022-ben például közel 250 tonna gyógyszerhulladékot adtak át a gyógyszertáraknak. Reméljük, hogy ez az évek során kialakult, a környezet iránti felelősségteljes viselkedés megmarad, és a közeljövőben megoldódik a gyógyszerhulladékok ártalmatlanításának problémája” – zárja gondolatait Ondrej Sukeľ, az SLeK elnöke.

Forrás: Szlovák Gyógyszerészek Kamarája

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?