Öt perc alatt megtudhatja, fenyegeti-e a demencia veszélye

demencia k

Arról, hogy az agyunk milyen állapotban van, egyetlen teszttel meggyőződhetünk – javasolja dr. Gary Barlett. Ő is el szokta végeztetni betegeivel, ha fennáll a gyanú, hogy kognitív zavarokkal küzdenek.

A teszt egyszerű és elvégzése csak öt percet vesz igénybe. A neurodegeneratív betegség, a demencia főleg a 65 évnél idősebbeknek jelent problémát.
Szerencsére van rá mód, hogy minél előbb fény derüljön rá még azelőtt, mielőtt teljesen kifejlődik. Ebben segít a 6CIT teszt.

Dr. Gary Barlett szerint „ha felmerül a gyanú, hogy a beteg demenciában szenved, először a kognitív zavar (agyműködési zavar) feltérképezésére szolgáló 6CIT tesztet végeztetem el. Ha a feltevés beigazolódik, szakemberhez küldöm a beteget teljes kivizsgálásra és a demencia diagnosztizálására.” A Six Item Cognitive Impairment Test (6CIT) elvégzése kevesebb mint 5 percbe kerül, hangsúlyozza a szakember. Mindössze hat kérdést tartalmaz, amire válaszolni kell, hogy képet alkothasson az orvos a beteg agyának kognitív képességeiről. Íme a kérdések:

1. Milyen évet írunk?

(helyes válasz – 0 pont, rossz válasz – 4 pont)

2. Milyen hónap van?

(helyes válasz – 0 pont, rossz válasz – 3 pont)

3. Találjon ki egy címet, ami keresztnevet, vezetéknevet, utcanevet, továbbá számot, várost és postai irányítószámot tartalmaz.

4. Körülbelül hány óra van?

(helyes válasz – 0 pont, rossz válasz – 3 pont)

5. Számoljon visszafelé 20-tól nulláig (helyes válasz – 0 pont, 1 hiba – 2 pont, egynél több hiba 4 pont)

6. Sorolja fel a hónapokat visszafelé (helyes válasz – 0 pont, 1 hiba – 2 pont, több mint egy hiba 4 pont)

7. Ismételje el a címet, amit kitalált (helyes válasz – 0 pont, 1 hiba – 2 pont, 2 hiba – 4 pont, 3 hiba – 8 pont, több hiba – 10 pont)

Számolja össze a pontokat. Ha hét vagy kevesebb pontot ért el, emlékezete normálisan működik. A nyolc vagy annál több pont már figyelmeztető. Dr. Barlett ebben az esetben azt javasolja, hogy a páciens minél előbb keressen fel egy szakembert.

(v-k)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?