Egészség

Nyáron is első a biztonság

Mikor gyalogtúrázzon, űzzön vízi sportot, strandoljon az ember, ha nem nyáron? A nyári örömöket azonban gyakran kísérik kisebb fájdalmak, kellemetlenségek, zúzódások, sérülések. Bár általában ezek – szerencsére – nem túl nagyok, ahhoz elegendők, hogy megkeserítsék a nyarat vagy az egész szabadságot. Három segítőtársat mutatunk be, amelyek segítenek abban, hogy kellemes legyen a pihenés.
Kovács Ilona

2018. július 21. 18:05

Hűtő és melegítő pakolások

Immár hagyományosan nyáron történik a felső és alsó végtagok legtöbb különféle típusú zúzódása. Egy-egy esésnek hosszabb időre kellemetlen következményei maradhatnak, ezenkívül izomhúzódást is szenvedhetünk. Ha a megelőző intézkedések ellenére is megsérülünk, enyhítheti a fájdalmat a hűsítő vagy melegítő pakolás. Hatásosan csillapítja a fájdalmat, megakadályozza a gyulladást, duzzanat, fejfájás, ízületi vagy izomfájdalom esetén is hasznos lehet. Ha hidegen használjuk, összehúzza, ha melegen, kitágítja az ereket. A hideg az izomhúzódásra és duzzanatra, a meleg a megerőltetett ízületekre, gerincre és nyakra ajánlott. Elég, ha mikrohullámú sütőben felmelegítjük, vagy a mélyhűtőben lefagyasztjuk, és minden két órában a sérült testrészre helyezzük.

Tapaszok

Legyen szó apró vágott sebről, lehorzsolt térdről, letépett sebről, egyszerűen minden seb kaput jelent a legkülönbözőbb kórokozóknak. Ha biztonságban szeretnénk magunkat érezni, a sebet gondosan ragasszuk le, természetesen először fertőtlenítsük. Nyáron a sebbe na­gyon könnyen piszok kerül be, s a tapasz megfelelő gátat jelent. Ráadásul ha fürödni megyünk, a seb a vízben még jobban ki van téve a mikroorganizmusok támadásának. Ezért mielőtt elmerülünk a hűs hullámokban, helyezzünk vízálló tapaszt a sebre. Olyat válasszunk, amely a legigényesebb mozgás után sem válik le.

Kötöző- és rögzítőeszközök

A seb, törés, kibicsaklott boka vagy fejsérülés a leggyakoribb nyári sé­rülések közé tartozik. Ki gondolná, hogy milyen nagy veszélyt jelent mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek a trambulin. Akrobata-és sportképességeink túlbecsülésének kellemetlen következményei lehetnek. Elég egy rossz mozdulat, egy rossz „földet érés”, és a várva várt szabadság kellemetlen szenve­déssé válhat. Egyedül a gondos megelőzés segíthet, főleg a gyere­keknél, a test túlságosan igénybe vett részeinek rögzítése különféle kötszerekkel, főleg, ha már koráb­ban ért bennünket sérülés. Akkor is segítenek, ha valamelyik ízüle­tünk sérül meg, ha gyengének vagy merevnek érezzük.

Minden jó minőségű bandázs alaptulajdonsága a sérült testrészre gyakorolt állandó enyhe nyomás. Így serkenti a bőridegeket és meg­akadályozza a folyadék felgyülemlését. A bőr alatti szövetek feszültsége csökken, a sérültnek pedig enyhülést hoz. Az a jó kötszer, amely szellős, kényelmes a meleg hónapokban is. Minden típusú sérülésre és minden szervre más és más bandázs ajánlott: más a térdre, a bokára, a könyökre, a csuklóra, a hüvelykujjra és a hátkerincre.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Idén a hazai akácmézből is kevesebb lesz a piacon

A Dunaszerdahelyi járásban a legbiztatóbbak a beiratkozási eredmények

Könnyíteni kellett a nagyon rossz állapotú Vág-híd terhelésén

Részeg kocsisokat füleltek le Hetényen

Frissítve

Kigyulladt a pozsonyi POLUS melleti épület (VIDEÓ+GALÉRIA)

Az ellenzék szégyenteljesnek nevezte az alkotmánybíró-választás eredményét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?