Egészség

Nemcsak a testi, hanem a lelki bajokat is gyógyítja

A hippoterápia vagy lovaskezelés számos testi és lelki bajt, továbbá tanulási problémákat gyógyít. „Rehabilitációs és pedagógiai-lelki része is van, és magába foglalja a betegek sportlovaglását is” – mondta Alexandra Kafková, a Szlovák Hippoterápiai Társaság elnöke.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. február 27. 14:44

lo

Ami a rehabilitációt illeti, leggyakrabban a különféle neurológiai problémákat, a gyermekbénulásos eseteket, a koraszülötteket, a lassú vagy késői pszichomotorikai fejlettségű, valamint a rossz testtartású gyerekeket kezelik vele. Kedvezően hathat az autista, a tanulási hibákkal és mentális visszamaradottsággal küzdő, valamint a hiperaktív gyerekekre. A hippoterápia kiegészítő kezelés, de a szakember szerint az új tanulmányok azt mutatják, hogy bizonyos diagnózisok esetében önállóan is hathat. „Például a gyermekbénulás első stádiumában egykét éves korig nagyon jó eredmények érhetők el vele. Ekkor hat a legjobban a gyerek egészségi állapotára. Az idősebb gyerekek esetében a kóros sztereotípiák rögzülnek, és már csak az aktuális egészségi állapotot tudjuk vele befolyásolni” – tette hozzá.

Szlovákiában hat hónapos gyerekekkel az úgynevezett stimulációs helyzetekkel kezdik a lovasterápiát. A gyerek pokrócon fekszik a ló hátán. A fizioterapeuta az alapvető pszichomotorikus fejlődésből eredő különféle pózokba helyezi a gyereket. „A ló elsősorban a durva motorikára, mindenekelőtt az optimális testtartás képességének megőrzésére hat, hogy a kicsi háta ne legyen görbe, hogy stabilabban álljon, üljön, járjon” – mondta Karol Hornáček rehabilitációs orvos.
Szerinte 
a járást, az alapvető mozgási sztereotípiát nagyon nehéz befolyásolni. „Az a beteg, akinek gyermekbénulás miatt alsó végtagjai nem mozognak normálisan, akinek károsodott az agya vagy a gerincvelője, nem képes irányítani alsó végtagjait. Amikor felül a lóra, az helyettesíti az alsó végtagjait és pozitívan hat az egész testére” - mondta a szakember. A ló hátának mozgása átterjed a beteg medencéjére, megmozgatja alsó végtagjait, törzsét és felső végtagjait.

A lábujjaktól a fejig minden mozog. A hatás komplex, és hasonlóan fontos mind a testi, mind a lelki szempont

– állapította meg az orvos.

Amit érdemes tudni...

  • A hippoterápia orvosi indikáció alapján történő neurofiziológiai gyógytornakezelés, mely a sérült, károsodott, fogyatékos személy passzív és aktív részvételével, terápiás célú gyakorlatok végeztetésével, általában hátulról, hosszú száron vezetett lovon, hevederrel történik.
  • A gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna/voltizsálás során gyerekek és fiatalok fogyatékosságspecifikus fejlesztése történik egyénileg vagy csoportos formában a ló, a lovaglás, a lovardai tevékenységek és környezet által. A terápiát szakképzett gyógypedagógus – lovasterapeuta – vezeti

A hippoterápia növeli a beteg önbizalmát. „Nagyon nehéz helyzetben van az a beteg, aki például egész életében kerekesszékben van. Bár lovon ül és változtatja helyét, mégis úgy érzi, lépked és lebeg, amit a kerekesszék nem tudna neki biztosítani.” Az orvos szerint a hippoterápia enyhíti azt, amiből túl sok van és serkenti azt, ami gyenge. Testi szempontból ez legjobban az izomfeszültségen látszik. A központi idegrendszer károsodásában szenvedő betegek egy részénél nagyobb izomfeszültség tapasztalható, ami akadályozza a mozgást. „A ló lépegetésével, az emberre sugárzó melegével és a gravitáció hatására enyhül és oldódik az izomfeszültség. A hippoterápia esetén fontos az egyéni megközelítés. Például akinek csípőízületi panaszai vannak, nem ülhet a lovon terpeszben, más lehetőséget kell keresni” – mondta Kafková. A Szlovák Hippoterápiai Társaság elnöke új hippoterapeuták képzését tűzte ki célul, és tanácsadást is ad erről az alternatív kezelési módról.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fogaskerekek

Csúcsra ért a transzatlanti egység?

onkológia k

Fél évet is várhatnak a rákbetegek a kezelésre Szlovákiában

Érsekújvár

Óriáskoszorú ünnepi megszentelése Érsekújvárban (VIDEÓK)

remišová k

Remišová: Az orvosok béremelésével a betegellátás minőségének is javulnia kell

pénz euró

Káoszt okozhat a szülői nyugdíjbónusz

d

A cukorbetegek hamarosan búcsút mondhatnak az injekcióknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.