Egészség

Ne kezdje sérüléssel az új esztendőt!

Vajon hányan tudják, mit kell tenni, ha szilveszter környékén valakit baleset ér? Ha elolvassa Miroslav Nagynak, a Falc Academy mentősei főoktatójának tanácsait, sok mindent megtud, és nem kell azonnal orvoshoz szaladni.
Kovács Ilona

2019. január 1. 16:17

Illusztrációs felvétel - Fotó: pixabay

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezést legjobb úgy elkerülni, hogy egyáltalán nem vagy csak mértékkel iszunk alkoholt. Tartsuk szem előtt, hogy a súlyos, akár egyszeri alkoholmérgezés is végződhet halállal. Ha valaki részeg, aluszékony, és nem tud koncentrálni, fektessük oldalra, nehogy megfulladjon a hányadéktól. Ha nem tér magához, és légzési nehézségei vannak, hívja a mentőt. Az enyhébb alkoholmérgezést alvással, elegendő folyadékfogyasztással, hideg-meleg zuhannyal és a friss levegőn való sétálással ki lehet heverni.

Égési sérülések

Ha tűz keletkezik, a sérültet minél előbb biztonságba kell helyezni. Ha ég a ruhája, fektessük a földre, és nem gyúlékony anyaggal próbáljuk eloltani a tüzet. Figyelem: azt a ruhát, ami a bőrre ragadt, soha ne távolítsuk el. A sérült felületre legalább 1020 percig engedjünk hideg folyó vizet. Tegyünk rá steril gézt, és fedjük le tiszta szövettel. Az égési sebre ne tegyünk semmilyen krémet, vajat vagy tojást...

Fagysérülés

Elég, ha nagy hidegben otthon felejtjük a kesztyűt. Fagysérülések leggyakrabban a védtelen helyeket érintik, például az ujjakat, az orrot vagy az arcot. Az érintett hely halványabb, viaszszerű, érzéketlen lesz, később pedig szúró fájdalom jelentkezhet. Az elsősegélyt a fokozatos felmelegítés jelenti. Semmiképpen sem szabad hóval dörzsölni, sem meleg levegővel melegíteni a sérült bőrt. Ilyenkor ne dohányozzunk, mert az erek összehúzódnak, és romlik a vérkeringés. A beteg próbálja meg felmelegíteni magát, például úgy, hogy az ujjait a hóna alá rejti. Segít a meleg és a langyos pakolás. A forró fürdő ilyenkor nem jó ötlet. Ha hólyagok jelennek meg a bőrön, keresse fel az orvost. Kihűlésre akkor is hajlamos az ember, ha éhes.

Ha beszakad a jég

Mindig veszélyes a szabad jégfelületre lépni, főleg akkor, ha enyhül az idő. Az a veszély fenyeget, hogy a jég beszakad, és az embert az ár a jég alá húzza. Ha sikerült kihúzni az embert a partra, azonnal vessük le róla a nedves ruhát, adjunk rá szárazat, itassuk meg meleg folyadékkal, és melegítsük fel. A lehűlés lassú, több óráig is eltart, így a felmelegítés is lassú legyen, hogy a szervezetet ne érje sokk. Segít a meleg ital, a csokoládé, de ha szükséges, szállítsuk kórházba a beteget. A mentésnél ne kockáztassunk. Gondoljunk saját biztonságunkra, nehogy mi is a jég alá kerüljünk. Azonnal hívjuk a 112es vagy a 155-ös számot.

Ha gyerekről van szó, azonnal cselekedjünk. Tegyük átjárhatóvá a légutakat, a sérült fejét enyhén hajtsuk hátra, vagy az állát nyomjuk előre. Kezdjük meg az élesztést. A mellkas közepét nyomjuk több mint 5 cm mélyre, de ne mélyebbre, mint 6 cm. Harminc nyomás után kétszer fújjunk levegőt a sérült szájába. Addig folytassuk, amíg nem érkezik meg a segítség, vagy nem kezd el lélegezni. Ha a sérültet nem ismerjük, nem kell a szájába fújni, elég nyomni a mellkasát. Gyerekeknél ugyanez az eljárás, annyi különbséggel, hogy 5 belélegzéssel kezdjük.

Balesetek

A jeges úton könnyen eleshetünk, eltörhet felső vagy alsó végtagunk, boka- vagy fejsérülést szenvedhetünk. Ha idős vagy beteg emberről van szó, az esés halálos is lehet. Ezért rendkívül fontos a megelőzés: a stabil cipő, a fejfedő, a vastag kabát, ami tompíthatja az esést. Mindig igyekezzen a fenekére vagy a hátára esni. Védje a fejét!

Kificamodott boka: fontos, hogy a sérült boka ne mozogjon, ideális kendővel átkötni. Ha a boka megdagad és nem szűnik a fájdalom, orvoshoz kell fordulni.

Orrvérzés: az orrlyukak összeszorításával állíthatjuk el. Legalább 10 percig szorítsuk össze az orrot. Ha 15 percen belül nem sikerül elállítani a vérzést, hívjuk a mentőt.

Fejsérülés: nem komoly, ha nem jelentkeznek az agyrázkódás tünetei: hányás, kettős látás, aluszékonyság. Ilyenkor orvoshoz kell menni.

Csonttörés: általában erős fájdalom kíséri. A végtagot ne mozgassuk, hanem rögzítsük. Ha az alsó végtag törik el, az egészséges lábat rögzítsük a sérülthöz, vagy a sérültet kössük egy sállal például a síbothoz. Nyílt töréskor úgy járjunk el, mint a seb esetében: steril gézdarabbal fedjük el, hogy eltakarjuk a csontot. Soha ne próbáljuk kiegyenesíteni a sérült végtagot, ne húzzuk le a sícipőt, mert az is bizonyos rögzítést jelent. Többet árthatnánk vele, mint használunk. Azonnal hívjuk a gyors mentőt.

Erős vérzés: mindenképpen meg kell állítani, mégpedig úgy, hogy erős nyomást gyakorolunk a sebre. Ha a kötés átvérzett, ne távolítsuk el, hanem tegyünk rá újat. Fontos, hogy figyeljük a beteg állapotát. Ültessük vagy fektessük le!

A mentésnél ne kockáztassunk. Gondoljunk saját biztonságunkra...

 

» Jegyezze meg, mi kell a betegnek

Csend – nyugtassuk meg a sérültet

Meleg – meg kell akadályozni a hőveszteséget

Folyadék – ajkait nedvesítsük meg

Fájdalomcsillapítás – a mozdulatlanság enyhíti a fájdalmat, ezért feleslegesen ne mozgassuk és öltöztessük át a beteget

Szállítás – hívjunk mentőt, ne próbáljuk mi orvoshoz szállítani a beteget

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A sertéstelep előtt tiltakoztak a gazdák

A sárosfai gáz nyomában

Kevesebb mint hét évre ítélték a chicagói rendőrt, aki 16 lövéssel ölt meg egy afroamerikai tinédzsert

A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek

Érsekújvár: A zöld tárca nem támogatja a hulladékfeldolgozó üzem létesítését

Megkezdődött a meggyilkolt gdanski főpolgármester temetése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?