Mi a különbség? A koronavírusos és a hagyományos tüdőgyulladás

tüdő k

A Nature szaklapban közzétett tanulmányban orvosok magyarázták el, hogy az új koronavírus okozta tüdőgyulladás miben más, mint a hagyományos. Véleményük szerint nem súlyosabb, de sokkal tovább tart.

Megvizsgálták a Covid-19-ben szenvedő betegek tüdejének immunsejtjeit. Az új koronavírus ugyanolyan gyorsan támadja meg a tüdőt, mint a többi vírus, de nem az egész szervet, hanem több kisebb részét. A tüdő ezután saját immunsejtjei ellen fordul, aminek következtében a vírus több napon, sőt héten keresztül terjed el ebben a létfontosságú szervünkben. A Nature szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői ezt a folyamatot erdőtűzhöz hasonlítják, ami szintén több kisebb gócból indul ki, majd ellenőrizhetetlen tűz keletkezik.

Ha a fertőzés lassan halad át a tüdőn, felszökik a láz, és sok problémát – a vese, az agy, a szív és más szervek károsodását – okoz. A Covid-19 okozta tüdőgyulladásra a hosszú lefolyás jellemző, mutattak rá a tanulmány szerzői. Ez volt az első tanulmány, amelyben a tudósok összehasonlították a Covid-19 okozta tüdőgyulladásban, valamint a vírus vagy baktérium okozta tüdőgyulladásban szenvedő beteg tüdejének immunsejtjeit. A szakemberek meghatározták a súlyos tüdőgyulladás kezelésének és a károsodás enyhítésének céljait. Szerintük a célpontok az immunsejtek: a makrofágok és a T-sejtek. A tanulmány jelzi, hogy ha a makrofágokban, vagyis a tüdő védelméért felelős sejtekben megtelepszik a koronavírus, ezzel elősegítik a fertőzés terjedését. „A Covid-19, akárcsak az influenza, valószínűleg soha nem tűnik el életünkből még akkor sem, ha a népesség nagy része megkapja a védőoltást” – mondta Ben Singer, a tanulmány társszerzője.

„A kutatók már most felhívják a figyelmet azokra a mechanizmusokra, amelyekkel ez a gyorsan mutálódó vírus ellenállóvá válhat a jelenlegi vakcinákkal szemben. Ez a tanulmány hozzájárul az olyan kezelés kifejlesztéséhez, amely enyhíteni tudja a fertőzés súlyosságát” – tette hozzá.

A tudósok 86, mesterséges lélegeztetőgépen lévő, Covid-19-ben szenvedő betegnél vizsgálták a tüdőfolyadékot és hasonlították össze 256, másfajta tüdőgyulladásban szenvedő, lélegeztetőgépen lévő beteg tüdőfolyadékával. Ennek alapján mutatták ki, hogy kevesebben haltak meg a Covid-19-ben szenvedők közül. A más kórokozó okozta tüdőgyulladás ezzel szemben sokkal intenzívebb, ezért nagyobb a halandóság.

A koronavírus kiváltotta tüdőgyulladásban szenvedők betegsége ugyan sokáig tart, de lefolyása nem olyan súlyos, mint más tüdőgyulladás esetében.

(zdravie-ki)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?