Mellrák – Fontos az önvizsgálat, a mammográfiai kivizsgálás és az egészséges életmód

mellrák k

A mellrákos esetek magas száma Szlovákiában azt bizonyítja, hogy nagy gondot kell fordítani a közvélemény tájékoztatására erről a betegségről, hangsúlyozni kell a megelőzés fontosságát és támogatni azokat, akik ebben a betegségben szenvednek.

Az elmúlt években megnövekedett az új esetek száma az 50 év körüli nők körében. Pozsonyban 80 százalékkal volt több a diagnosztizált beteg, mint Kelet-Szlovákia kevésbé fejlett járásaiban. A nem túl kedvező adatok a diagnosztika és a túlélés terén is visszatükröződnek. Szlovákiában a betegek 76 százaléka 5 évnél tovább él. Nagy-Britanniában ez az arány 86, Csehországban 81 százalék. Legtovább a Pozsonyi, a Trencséni és a Nagyszombati kerületben élnek a betegek – mondja Imrich Berta, az Egészségügyi Elemzések Intézetének munkatársa. „A Nemzeti Onkológiai Intézet által szervezett NOI Fórum az első konferencia, amely 2019 óta a rákszűrésre fordítja a figyelmet” – mondja dr. Mária Rečková, az NOI igazgatója. A rákszűrés azért fontos, hogy minél előbb fény derüljön az olyan gyógyítható daganatos betegségekre, mint például a mell-, a méh- és vastagbélrák. A cél az, hogy csökkenjen a halálozás. A rákszűrés része lehet az általános orvos által végzett kétévenkénti szűrővizsgálatnak (vastag- és végbélrák) vagy a nőgyógyászati kivizsgálásnak (méhnyakrák).

A mellrákszűrést mammográfiai szakrendelőben végzik, amiből Szlovákiában 22 van.

Az NOI Fórum célja megismertetni az aktuális adatokat a közvéleménnyel és meghatározni az elkövetkező évrekre a mellrákszűrési programot, hogy egyre több szabadalmaztatott mammográfiai szakrendelő legyen, hogy a mammográfiai vizsgálatra minél több nő járjon.

Örvendetes, hogy nő a szűrővizsgálatokon részt vevők száma: 2020– 2022 között 56,1 százalék nő vett rész méhnyakrákszűrésen, 44,4 százalék férfi és nő végeztette el a széklettesztet a vastag- és végbélrák szűrésére. Egyre többen ismerik fel, hogy észszerűbb akkor ellenőriztetni egészségi állapotunkat, amikor még nincs baj. Az egészségbiztosítók felszólítására még mindig viszonylag kevesen reagálnak. Meghívót viszont csak azok kapnak, akik nem járnak rendszeresen szűrővizsgálatra, így már az is siker, hogy legalább a meghívottak egyötöde elment kivizsgáltatni magát. A felvilágosítás kulcsfontosságú a megelőzés szempontjából. Ennek érdekében Onkokontrola címmel kampány indul a mellrákszűrés fontosságáról.

Mindenkinek lehetősége van arra, hogy hasson egészségére. A mellrák ugyanolyan betegség, mint a többi, lehet gyógyítani és meg lehet gyógyítani, ha idejében felfedezik. „Szeretném biztatni a nőket, hogy ne féljenek és járjanak rendszeresen szűrővizsgálatra. Nemcsak az önvizsgálat, hanem a kétévenkénti mammográfiai vizsgálat is fontos, amivel időben fel lehet fedezni a rákot” – mondja dr. Alena Kállayová, a neves radiológus, a mellrákszűrés szlovákiai programjának kidolgozója.

A mellrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség a nők körében, de nem kifejezetten női betegség. A modern kezelés ellenére a megelőzés kulcsfontosságú. Az önvizsgálat, a rendszeres mammográfiai kivizsgálás és az egészséges életmód csökkentheti a betegség kialakulásának esélyét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?