Egészség

Létfontosságú a daganatos beteg változatos táplálkozása

A szív- és érrendszeri betegségek után Szlovákiában legtöbben rákban halnak meg. A számok valóban elrettentőek, s nemcsak a halandóságot, hanem e betegségek előfordulását illetően is. Petronela Forišek Paulová táplálkozási szakemberrel, a táplálkozási tudományok kandidátusával egyebek mellett arról beszélgettünk, van-e összefüggés a táplálkozás és a daganatos betegség kialakulása között.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. március 20. 17:28

daganatos beteg

Hallani olyan nézeteket, hogy a rák pusztán szerencse, jobban mondva szerencsétlenség kérdése. Önnek, mint táplálkozási tanácsadónak, mi erről a véleménye?

Sokan hiszik, hogy a rák kialakulását nincs módunk befolyásolni, s az csak a szerencsétlen véletlenek összhatásának köszönhető. Az igazság azonban az, hogy az esetek 40-50 százalékát épp a megfelelő életmóddal megelőzhetnénk. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a mozgás, a mértéktelen napozás kerülése, a dohányzás abbahagyása olyan tényező, ami nem kis mértékben csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát. Az esetek mindössze 5-10 százalékának van genetikai alapja, amikor csak idő kérdése a rák kialakulása. A maradék 9095 százalék nem genetikai alapú, vagyis a külső és belső feltételek hatására alakul ki, mint amilyen a dohányzás, a nem megfelelő táplálkozás, a túl sok napsugárzás, a mozgásszegény életmód, a vegyszerek hatása stb. Ezek genetikai hajlam nélkül is rákot okozhatnak. A hosszú távú optimális étkezési szokások kialakítása a rendszeres mozgással együtt rendkívül fontos tényező a rák elleni küzdelemben.

Sok daganatos beteg panaszkodik, hogy kezelőorvosától csaknem semmit sem tud meg a megfelelő táplálkozásról. Kinek kellene erről tájékoztatnia a daganatos beteget?

Az semmiképpen nem a kezelőorvos hibája, hogy a szlovák egészségügyből hiányoznak a főiskolai végzettségű klinikai táplálkozási szakemberek.
Ez a rendszer és a törvényhozás baja, nem az orvosoké, akik kezelik a beteget, felállítják a diagnózist és meghatározzák a gyógymódot. A gond az, hogy Szlovákiában nincs klinikai táplálkozási szak, ahol a végzősök kórházakban dolgoznának. A brünni Masaryk Egyetem Orvosi Karán a táplálkozási terapeuta (bakalár fokozat) és a táplálkozási szakember (magiszteri fokozat) az egészségügyi specializáció név alatt szerepel. A végzősöknek lehetővé teszi, hogy az egészségügyben dolgozzanak és a betegeket a táplálkozásterápia terén tanácsokkal lássák el. Viszont a képesítést szerzett szakemberek rendszerint nem jönnek haza, mert Csehországban jobban tudnak érvényesülni. Emiatt a szlovák egészségügy nem is fontolhatja táplálkozásterapeuták alkalmazását. Táplálkozási tanácsokat, főleg a daganatos betegnek, a klinikai táplálkozás kérdéseire szakosodott főiskolai végzettségű táplálkozási szakembereknek kellene adniuk. Ez nem a kezelőorvos hatáskörébe tartozik, és nem is reális, hogy ebből a szempontból foglalkozzon a beteggel, mert a táplálkozási tanácsadás viszonylag sok időt és szakmai ismereteket igényel.

Miért ajánlatos a beteg étkezését megváltoztatni a kezelés alatt és után?

A daganatos betegség és kezelése nagyon bonyolult gyógyfolyamat, amit jelentős táplálkozási változások kísérnek. A gyors súlycsökkenés és a szervezet legyengülése étkezési korlátozásokat vált ki. A daganatos beteg táplálkozásának fő célja az, megakadályozza a kezelés alatt a gyors súlycsökkenést és a szervezet legyengülését.

Ha a szervezet nem jut fontos tápanyagokhoz, törvényszerűen legyengül, ami akadályozhatja a kezelést. Legfontosabb tehát – már a diagnózis felállításakor – a tápláló és teljes értékű étkezés. Mind a betegség, mind a kezelés hat a beteg táplálkozására és tápanyagellátottságára is. A megfelelő energia- és tápanyagbevitel – elsősorban a fehérje – rendkívül fontos a kezelés sikere szempontjából. Épp ebből a megfontolásból a daganatos betegnél nem az egészséges táplálkozás elvei a meghatározóak. Azoknak az egészséges emberek esetében van szerepük, hogy elkerüljék a daganatos betegséget, majd a kezelés után válnak fontossá, amikor a betegség visszatérésének megakadályozása a cél. A kezelés alatt azonban az a legfontosabb, hogy a páciensnek elegendő energiája legyen a betegség legyőzéséhez. A leggyakoribb probléma az, hogy a beteg keveset eszik. Ennek sok oka lehet. Ezért ha a beteg egészségi állapota megengedi (nem kínozza hányás, hasmenés, székrekedés, a daganat elhelyezkedése vagy a sebészi beavatkozás miatt nincs akadály), azt ajánljuk, hogy rendszeresen fogyasszon magas energiaértékű ételeket és ízesítőket. Emellett – mint mondtam – ajánlott a fehérjében gazdag ételek rendszeres fogyasztása. Fontos a változatosság is, hogy a betegnek ne csak sok energiája legyen, hanem hogy szervezete ne csak a legfontosabb tápanyagokhoz (szacharidok, zsírok, fehérjék), hanem minden vitaminhoz és ásványi anyaghoz is hozzájusson.

A daganatos betegnek élete végéig bizonyos szabályok szerint kellene táplálkoznia, hogy táplálkozása teljes értékű legyen. Mely vitaminoknak és tápanyagoknak nem szabad hiányozniuk az étlapról?

Közvetlenül a kezelés után az egészséges és kiegyensúlyozott étkezés ajánlott, hogy megakadályozza a betegség kiújulását. Emellett a rendszeres mozgásnak valamennyiük életének részévé kell válnia függetlenül attól, hogy egészségesek vagy betegek vagyunk. A gyógyult betegeknek mind az étkezésben, mind a rendszeres mozgás terén még következetesebbeknek kell lenniük, nehogy ismét kiújuljon a betegség. Részesítsék előnyben a teljes kiőrlésű termékeket és köreteket, fogyasszanak elegendő gyümölcsöt és zöldséget, inkább több növényi eredetű ételt, magvakat, diót fogyasszanak, korlátozzák a húsfogyasztást (főleg a vörös húst) és a hústermékek fogyasztását. Nagyon fontos a rendszeres mozgás és a normális testsúly megőrzése, az elhízás megelőzése, mert a túlsúly a rák kialakulásának egyik kockázati tényezője.

Rengeteg olyan készítmény kapható, amit a daganatos betegek erősítésére kínálnak. Honnan tudhatja meg a laikus, hogy valójában mi árthat vagy használhat neki?

Ami a daganatos betegeknek készített táplálékkiegészítőket illeti, mindenekelőtt óvatosnak kell lenni, és a döntés előtt ki kell kérni a kezelőorvos véleményét. Ez mind a vitamin-, mint pedig az ásványianyagkészítményekre vonatkozik. A táplálékkiegészítők olyan aktív anyagokat tartalmazhatnak, amelyek a citosztatikumokkal kapcsolatba lépve csökkenthetik vagy másképpen befolyásolhatják a rákkezelés hatását. Szerintem akkor érdemes vitaminokat és ásványi anyagokat szedni, ha a véreredmények alapján hiány mutatkozik az adott vitaminból, ásványi anyagból vagy nyomelemből. A páciens egészségi állapotát kiegészítő speciális tápszerrel, úgynevezett sippinggel (folyékony tápszer) lehet erősíteni, ami elegendő energiát, tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. A sipping sok esetben javítja a beteg táplálkozási és egészségi állapotát, de mielőtt fogyasztani kezdi a beteg, fontos, hogy kikérje az onkológus, a táplálkozási szakember vagy a gyógyszerész tanácsát.

... akkor érdemes vitaminokat és ásványi anyagokat szedni, ha a véreredmények alapján hiány mutatkozik..

Petronela Forišek Paulová

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
határellenőrzés

A járáshatárokon mindenkit ellenőriznek, kérdőívet kell kitölteni

Az ország több pontján is megbénult a közlekedés

Az ország több pontján is megbénult a közlekedés

Dunaszerdahely

Karanténszállás lehet a dunaszerdahelyi fürdőben

dac

Bércsökkentések és szélnek eresztett labdarúgók országszerte

mobiltelefon

Eurómilliókat kér az állam az 5G-ért

tűzeset

Kigyulladt egy lakás a Rimaszombati járásban, egy 17 éves fiú elhunyt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.