Nem csak a bőrt kell védeni a naptól!

napszemüveg k

Nemcsak bőrünket kell megfelelő módon védenünk a fokozott UV-sugárzás káros hatásaitól!

A szemet ért napsugárzás UV-tartománya károsítja a szöveteket. A tartósan szabadban dolgozók között nagyobb gyakorisággal fordul elő a kúszóhártya, szürke hályog. A látást jelentősen veszélyeztető időskori makuladegeneráció egyik igazolt jelentős rizikófaktora az UV-behatás. Különösen fontos a szaruhártyán végzett lézeres látást javító műtétek után is a megfelelő UV-védelem, mert nélküle hegesedés alakulhat ki. A sejteket ért tartós oxidatív stressz növelheti a daganat kialakulásának esélyét is. A legfontosabb eszköz a megfelelő napszemüveg. Jelentősen fokozható a védőhatás: kalap, simléderes sapka segítségével.

Új irányvonalak

A dioptriás napszemüvegeken túl egyre nagyon hangsúlyt kapnak a fényre sötétedő szemüveglencsék is. A valóban praktikus és kényelmes megoldás választásánál azonban legyünk körültekintőek! Tudnunk kell, hogy a lencséken lévő fényérzékeny réteg milyen fényre reagál. Vannak lencsetípusok, amelyek a fény UV-tatalmára reagálva sötétednek be és vannak, amelyek a látható fény intenzitását is érzékelik. Ez a különbség főleg az autóvezetésnél szembeötlő! Ugyanis a gépkocsik szélvédője – főleg a márkásabb autók esetén – kiszűrik a napsugárzás UV-tartományát. Így hiába vakít a nap, a szemüveglencse nem érzékel UV-sugárzást, nem sötétedik be.

A másik fontos tényező az idő. A lencséknek időre van szükségük az alkalmazkodáshoz: a besötétedéshez és a kivilágosodáshoz is. Többszöri alkalmazkodás után a szemüveglencse anyaga szinte „megtanulja” az alkalmazkodást, és egyre rövidül az erre szükséges idő!

A polarizált lencse a visszatükröző felületekről (víz, üveg, aszfalt stb.) érkező zavaró sugarakat is kiszűri. Segítségével csökken a szem káprázása, javul a látásélmény. Főleg vízpartok közelében javasolt, ill. rendszeresen sokat vezetőknek.

A színárnyalat kiválasztása

A divaton és az ízlésen túl van néhány praktikus szempont. Ha egyetlen dioptriás napszemüvegünk van, az esti vezetéshez csak 85%-os sötétítést engednek meg a közlekedési szabályok! Vezetéshez a látható fényre sötétedő lencsék – általában sárgás-barnás árnyalatúak – a legkényelmesebbek. A zöld árnyalatot pilótáknak, extrém sportot kedvelőknek szokták ajánlani. Vörösesbarna árnyalat a szabadban végzett sportok, labdajátékok esetén ideális, a halvány narancs árnyalatot pedig a golfhoz javasolják.

Minőség kérdése

A nem megfelelő minőségű lencse nem segít, sőt káros. Ugyanis szemüveg nélkül, természetes körülmények között a szembogár beszűkítésével védekezik a szervezet a szembe jutó UV-sugárzástól és a túlzott fénytől. A sötétített lencse alatt a szembogár kitágul, így viszont a szem kevésbé lesz védett a fény káros hatásaival szemben. A nem megfelelő szűrőképességű lencse mellett sokkal több sugárzásnak, oxidatív stressznek lesz kitéve a szem – jobban károsodhat a szem (főleg a szemlencse és az ideghártya). Sajnos a napszemüveg lencséjéről ránézésre nem lehet megállapítani, hogy milyen mértékben tud védelmet nyújtani, az UV-sugarak hány százalékát szűri ki. Ugyanakkor az optikai szaküzletek általában rendelkeznek megfelelő mérőműszerrel. Olyan szemüveget érdemes vásárolni, amely CE bizonyítvánnyal rendelkezik, szárában lévő UV400-as jelzés utal arra, hogy az UV-sugarakat 400 nm-ig kiszűri. Ez a jelzés csak megfelelő minőségű szemüvegeken lehet.

Mire figyeljünk oda?

Ne feledkezzünk meg a gyerekekről sem, hisz nekik nemcsak a bőrük, hanem a szemük is sokkal érzékenyebb, mint a mienk. Homokozás, pancsolás során könnyen belefeledkeznek a játékba és sokáig a szabadban maradnak. A gyermeknapszemüvegeknél is figyeljünk a minőségre – az UV400 jelzés legyen ott a szemüveg szárán. A szemüveg legyen könnyű, kényelmes és illeszkedjen jól a fejre. A nem kellően zárt keret oldalán besütő fény szintén zavarhatja a kicsiket. Fontos a stabil, biztonságos, de kényelmes rögzítés – érdemes megpróbálni az elevenebb gyerekeknél a gumipántos fejrögzítést.

(webbeteg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?