Egészség

Legalább egy évnek kell eltelnie a szülés és az újabb várandóság között egy kutatás szerint

Vancouver | Legalább egy évnek kell eltelnie a szülés és egy újabb várandóság között egy kanadai tanulmány szerint. "Kutatásunk megállapította, hogy a baba és az anya számára is kockázatos, ha sűrűn követik egymást a terhességek" - mondta Laura Schummers, a kanadai British Columbia-i Egyetem kutatója, a tanulmány fő szerzője.
MTI

2018. október 31. 14:16

- Fotó: pixabay

"Különösen fontos az információ az idősebb nők számára, mivel ők hajlamosabbak kisebb szünetet tartani két várandósság között, gyakran tudatosan" - emelte ki a szakértő.

A Jama Internal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány elkészítéséhez több mint 123 ezer kanadai nő mintegy 148 ezer terhességének adatait elemezték.

A szülésük után kevesebb mint hat hónap alatt ismét gyermeket váró, 35 év feletti váró nők 1,2 százaléka súlyos komplikációkat szenvedett, vagy bizonyos esetekben a szülés előtt, közben vagy nem sokkal utána meghalt.

Egy legalább 18 hónapos szünet esetében a kockázat 0,5 százalékra csökken.

 

2018. április 20. 08:31

Szülés előtt – mi mindent kell tudnia a kismamának?

A fiatalabb, 20-34 év közötti nők esetében nincs ez a megnövekedett kockázat, de esetükben a túl hamar bekövetkező újabb terhesség során növekszik a koraszülés lehetősége.

A kutatás nem vizsgálta a komplikációk okait. A tanulmány szerint azok a nők, akik kevesebb mint fél éven belül ismét megfogantak, főként alacsonyabb jövedelműek lakta környezetből származtak, kevésbé törődtek a terhesgondozással és hajlamosak voltak a várandósság alatti dohányzásra.

A tanulmány ugyanakkor még így is korábbi gyermekvállalásra ösztönzi azokat a nőket, akik további gyerekeket szeretnének: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2005-ben ugyanis még azt ajánlotta, hogy a következő terhességgel ajánlott 24 hónapot várni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alacsony a választási részvétel a gömöri járásokban is

Egy amerikai nő mindenáron szavazni akart Pozsonyban

Ezúttal is alacsony a választási részvétel a kassai Luník IX lakótelepen

Integráció nem, folklór igen

Döntőben az oroszokat legyőző finnek

Tovább tárgyalnak a 635 eurós minimálbérről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?