Egészség

Különös betegségek: Mit jelent a lábszáridegesség?

Már régóta ismert egy meglehetősen különös betegség. Jellemző rá, hogy a betegek általában estefele, ágynyugalomban nem tudnak pihenni, elaludni, mert a lábszárakban és a combokban kifejezetten fájdalom, húzó érzés vagy kellemetlen, mély fonákérzés keletkezik, mely csak a láb mozgatásával csillapítható.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2018. november 27. 08:45

Illusztrációs felvétel - Fotó: pixabay

A mozgás egy ideig elnyomható, de előbbutóbb újra megmozdulnak a lábak. E jelenség neve lábszáridegesség. A kórkép nagyon kellemetlen lehet, még akkor is, ha idővel nagy nehezen sikerül elaludni, mivel reggel a beteg kimerülten, kialvatlanul ébred.

Több ezer személyen végzett felmérések alapján a tünetek enyhébb formában a népesség 5-20 százalékában is jelen lehetnek. A panaszok az esetek harmadában már gyermekkorban kezdődhetnek, de leginkább a 40-es évektől jelentkeznek. Nőknél gyakoribb ez a tünetegyüttes. Ebből bizonyos örökletes tényezőkre lehet következtetni.

A tünetek a legtöbbször semmiféle kimutatható ideggyógyászati eltérés nélkül jelentkeznek. Ez az úgynevezett idiopátiás nyughatatlan láb tünetcsoport, ami ártalmatlan kórforma, bár idősebb korban a panaszok fokozódása miatt nagyon kellemetlen lehet. A tünetek kialakulhatnak terhesség során, vashiányban, veseelégtelenségben, cukorbetegségben, sokízületi gyulladásban szenvedőknél, gerincvelő gyulladás után, rendkívüli kimerültséget követően és környéki ideggyulladásban is. Fontos tehát ezeket kizárni.

 

A tünetek a legtöbbször semmiféle kimutatható ideggyógyászati eltérés nélkül jelentkeznek.

 

A betegség oka a gerincvelő alsó szakaszának izgalmi állapota lehet, melyet az agytörzs gátló szerepének időleges kiesése okozhat. Számos érdekes adat alapján azonban feltételezhető, hogy bizonyos esetekben a környéki idegrendszer egyéb tünetet nem okozó rejtett gyulladása, vagy visszeresség is hozzájárulhat kialakulásához.

A tünetek társulhatnak ébredéskor jelentkező akarattól független végtagrángásokkal, alvászavarokkal, alvás alatti időszakos lábmozgásokkal. Előfordulhat, hogy a tünetek hosszabb ideig hirtelen eltűnnek, majd újra kezdődnek. A betegség felismerése nehéz, mivel sokszor lelki vagy ízületi megbetegedésnek vélik, különösen fiatalkorban.

A megfelelő kezelés feltétele a helyes diagnózis, mivel nyugtatók vagy fájdalomcsillapítók csak ritkán hatékonyak. A Parkinson-kórra hatékony szerek, az antiepileptikumok, az opiátok jó hatását több alkalommal kimutatták. Hatékony lehet a bőrön keresztüli elektromos stimuláció és egyes esetekben a visszerek szklerotizálása is.

(Forrás: Gyógyír)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Danko: Méltányolom az EU-t, de reformokra lenne szüksége

A következő két napban zárva tartanak a boltok

Tojásérem (is) jár a célba futóknak a diósförgepatonyi Barátság futóversenyen

Elhunyt Csető János

Tovább bonyolódik az SaS eltűnt politikusának ügye, már a családjának is nyoma veszett

VIDEÓ: Magasnyomású autómosóval fürdettek egy kutyát Privigyén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?