Egészség

Kezelést igénylő betegség a migrén

Sokan az ismert fejfájással tévesztik össze, pedig a migrén ennél sokkal kellemetlenebb. A társadalom viszont nem ismeri el és nem tolerálja. A Migréna je choroba nevű betegszervezet azért jött létre, hogy ezen a téren is változzon a helyzet.
Kovács Ilona

2018. november 20. 14:19

Világviszonylatban a népesség 12 százalékát érinti, háromszor több nőt, mint férfit, de a gyerekeket sem kerüli el. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon 20 betegség közé sorolta, amely jelentősen rontja az életminőséget. Jellegzetes tünete a lüktető fejfájás rendszerint a fej egyik felén, rosszullét, hányás, fény- és hangérzékenység. A migrén rohamokban támadó krónikus betegség. Közepes vagy erős fejfájással jár, ami órákig, sőt napokig is eltarthat. „Ha a beteg erős, lüktető egyoldali fejfájást érez, amely mozgáskor romlik, s ehhez még hányás is társul, esetleg fény- és hangérzékenység, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy migrénről van szó, s ajánlatos felkeresni a neurológust” – mondta dr. Martin Kucharík neurológus.

Aurával vagy anélkül?

A betegek 80 százalékának aura nélküli migrénje van, 20 százaléa kának aurás, ami azt jelenti, hogy a fejfájást megelőzően nagyjából 5 perc alatt féloldali neurológiai góctünetek alakulnak ki, melyek pár perctől legfeljebb 60 percen belül maradványtünet nélkül elmúlnak. Az aurás migrén előtt fényvillanást, zsibbadást, érzéketlenséget, beszédzavart, izomgyengeséget tapasztal a beteg. A góctünetekkel egy időben, de legfeljebb 60 percen belül a migrénes fejfájás tünetei társulnak hozzá.

A migrén súlyos idegrendszeri betegség, ami kezelést igényel. A Migréna je choroba betegszervezet fő célkitűzése, hogy az emberek minél többet tudjanak magáról a betegségről, megnyilvánulási formájáról, kezeléséről és kiváltójáról.

Híres páciensek

Migrénben szenvedett Vincent Van Gogh, Julius Caezar vagy Pjotr Csajkovszkij, és egyikük nem titkolta, hogy életét nagyon megkeserítette. Táňa Pauhofová színésznő és Celeste Buckingham énekesnő is tudna mesélni erről a betegségről.

 

Érdekes számok

- a migrén a világon a harmadik leggyakoribb betegség

- a népesség 12 százalékának migrénje van

- naponta 1 millió ember közül 3 000-nek migrénes rohama van

- a betegek 90 százalékának családjában előfordult már ez a betegség

- a betegek 70 százaléka nő

- a gyerekek 15 százaléka szenved migrénben

 

Tünetei:

Jellegzetes tünete a lüktető fejfájás rendszerint a fej egyik felén, rosszullét, hányás, fény- és hangérzékenység.

- lüktető fejfájás túlnyomórészt a fej egyik felén

- közepes vagy erős intenzitású fájdalom

- a fájdalom 4-72 óráig tart

- mozgás hatására a fájdalom erősödik

- havonta többször is előforduló fény- és hangérzékenység

- rosszullét és hányás

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Négy gránátot találtak a gombaszögi ásatások helyszínén

Lezuhant egy girokopter Komárom-Esztergom megyében, szörnyethalt a pilóta

Negyedi vendég Ímelyen, mátyusföldi rangadó Jókán

A következő két napban zárva tartanak a boltok

Tovább bonyolódik az SaS eltűnt politikusának ügye, már a családjának is nyoma veszett

VIDEÓ: Magasnyomású autómosóval fürdettek egy kutyát Privigyén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?