Egészség

„Jövő évtől a lakosság már több mint 40 százaléka a magán egészségbiztosítók ügyfele lesz”

Szlovákiában jelenleg egy állami és két magán egészségbiztosító van. Mária Lévyovától, a Betegek Jogvédelmi Szövetsége (AOPP) elnökétől kérdeztük, hogy szerinte ez a modell megfelel-e a betegek igényeinek?
Kovács Ilona

2020. október 21. 08:00

doktor k
- Fotó: pixabay

A betegek elégedettsége nem az egészségbiztosítók számától függ. Sem az egy-, sem a több-biztosítós rendszer nem hozhat gyökeres változásokat, ha nincsenek a világos szabályok, és ha nincs elegendő pénz az ágazatban. Sajnos, ma ez a helyzet. A csehországi helyzettel összehasonlítva azt látjuk, hogy még a 7 egészségbiztosító léte ellenére sem vetik fel az egybiztosítós modell kérdését. Nálunk örök kérdés az államnak fizetett illeték nagysága. Ez Csehországban csaknem 57 eurót tesz ki, s a jövőben meg akarják emelni. Mi viszont ellenkező irányba haladunk. 2016 óta 38 euróról 32-re csökkent az állami egészségbiztosítónak fizetett illeték, miközben a 65 év feletti ügyfelekre fordított kiadások havonta 80 eurónál többet tesznek ki. A páciensek egyre jobban igénylik az elérhetőbb és színvonalasabb betegellátást, kezelést és költségtérítést. Mindenképpen több kedvezményt, jobb szolgáltatást és a törvény keretein túl nagyobb költségtérítést várnak az egészségbiztosítóktól.

Mit tapasztal, minek alapján választanak egészségbiztosítót az emberek?

Mindenekelőtt a szolgáltatások alapján. Ebben a tekintetben betegellátó rendszerünknek vannak még tartalékai. Egy kis igyekezettel versenyszellemet teremthetne az egészségbiztosítók között, például azzal, hogy meghatározná, mit jelent pontosan a standard és a standard feletti betegellátás. Mindenekelőtt a betegek vennék ennek hasznát. Az átjelentkezések száma vall arról, hogy az emberek elégedettek-e vagy nem a jelenlegi modellel. Az állami egészségbiztosítót évek óta folyamatosan hagyják el az ügyfelek. Az előzetes adatok azt mutatják, hogy jövő évtől a lakosság már több mint 40 százaléka a magán egészségbiztosítók ügyfele lesz.

El tudja képzelni, hogy csak egy egészségbiztosító lenne Szlovákiában?

Őszintén szólva nem. Attól tartok, hogy ez a modell nem tudna megfelelni a betegek elvárásainak. Nagyon nehéz megjósolni, hogy egyetlen biztosító végre tudná-e hajtani a kormányprogramban foglaltakat, szavatolni tudná-e az egész betegellátó rendszer működését, meg tudná-e fizetni a vele nem szerződésben álló – akár külföldi – szolgáltatónak például egy daganatos beteg műtétjét, javítani tudná-e a betegek tájékozottságát. Az egészségbiztosítóknak ki kellene venniük a részüket az egészségpolitikai feladatok teljesítéséből is. Az állam legegyszerűbben úgy tudná ezt elérni, ha egészséges versenyszellemet teremtene az egészségbiztosítók között, azok pedig különféle előnyöket kínálnának ügyfeleiknek.

Változott-e a betegellátás minősége azóta, hogy magán egészségbiztosítók is működnek nálunk?

Évek óta folyamatosan romlik az egészségügyi ellátás színvonala, s ezt sokan épp a magán egészségbiztosítók létével magyarázzák. Szövetségünkben hallok olyan véleményt, hogy amíg egy állami egészségbiztosító volt, mindenre volt pénz. Az én véleményem viszont a következő: nem az a probléma, hogy egy vagy tíz egészségbiztosító van. Sokkal inkább az, hogy hosszú ideje megoldatlanok az egészségügy problémái. A bajok egyre csak halmozódnak, ami az egész betegellátó rendszer színvonalának romlásához vezet. Az egészségügyi dolgozók hiányának, előrehaladott korának, a betegellátó rendszer rendszeres anyagi támogatása szükségességének, a gyógyszerpolitika vitás kérdéseinek, a népesség elöregedésének az lett a következménye, hogy az emberek egyre jobban igénylik a minőségi egészségügyi gondoskodást. A helyzet nem lesz jobb, ha nem cselekszünk. Mondhatnám, hogy a 12. órán is túl vagyunk. A gyökeres változások végrehajtására már tegnap is késő lett volna. Elszomorító, hogy e helyzet következményeinek nemcsak a betegek a kárvallottjai, hanem az egészségügyi dolgozók is.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A kormány arról is dönthet, hogy a népszámlálás során lehetőséget adjon-e egy második nemzetiség megadására⋌(TASR/MTI-felvétel)

Népszámlálás: nincs egyetértés abban, hogy egy vagy két nemzetiség bevallására legyen-e lehetőség

magyar pártok

Újra tárgyalóasztalhoz ültek a szlovákiai magyar pártok, de továbbra sincs megegyezés

Marek Krajčí

Krajčí: Már ezen a héten regisztrálhatnak az oltásra az idős emberek

aprópénz

Jövőre lassan eltűnhetnek a pénztárcánkból az eurócentek

Komárom

Ismertek a hétvégi komáromi tesztelés részletei

A királyhelmeci kórház is segíti a tesztelést

A királyhelmeci kórház is segíti a tesztelést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.