Egészség

Jobban rontja a beteg életminőségét a migrén, mint gondolnánk

Nem egyszerű fejfájás a migrén, mint ahogyan azt sokan gondolják. Ezt a betegséget valahogy nem akarják tudomásul venni, pedig világszerte a népesség 12 százalékát érinti, háromszor több nőt, mint férfit, de a gyerekeket sem kerüli el. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aközé a 20 betegség közé sorolta, amely legjobban befolyásolja az ember életét és korlátozza mindennapi tevékenységét.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. június 24. 14:17

Jellegzetes tünete a lüktető fájdalom a fej egyik felén, rosszullét, hányinger, fény- és hangérzékenység. 

Egyoldali fejfájás 

Krónikus, rohamszerű betegség a migrén, ami közepes és súlyos fejfájással jelentkezik, néhány óráig, sőt napig is eltarthat. „Sokan a migrént összetévesztik a hagyományos fejfájással. A helyes diagnózis felállításához elég, ha a beteg elvégez egy egyszerű tesztet _ mondta Dr. Zuzana Gdovinová, a Szlovák Neurológiai Társaság elnöke, majd hozzátette: – Ha a beteg egyoldalú fejfájást érez, amely lüktet és mozgáskor felerősödik, közepes vagy súlyos erősségű, ha hányinger gyötri, vagy fény- és hangérzékeny, nagy a valószínűsége annak, hogy migrénje van. Nem szükséges minden tünetnek jelentkeznie, de a neurológust mindenképpen fel kellene keresnie.” 

Aurával vagy anélkül? 

betegek körülbelül 80 százalékának aura nélküli migrénje, a többinek aurás migrénje van. Ez az erős fejfájás előtt tapasztalható: a beteg fényvillanásokat tapasztal, vagy látása ún. cikcakkos. Az aura legfeljebb 60 percig tart, és ezután következik az erős fejfájás. 

Tünetei:

 • lüktető fejfájás rendszerint a 
 • fej egyik oldalán
 • közepes vagy erős intenzitás
 • a fájdalom 7-72 óráig tart, mozgásra felerősödik, havonta többször is megismétlődik
 • fény- és hangérzékenység, rosszullét, hányinger 


Tények a betegségről

 • A Global Burden of Diseases (GBD) szerint a migrén a fogszuvasodás és a közönséges fejfájás után a harmadik leggyakoribb betegség,
 • a krónikus migrén előfordulása 2%,
 • a GBD a WHO által értékelt tanulmány – a világ legteljesebb epidemiológiai tanulmányának tartják a világon, amely azt vizsgálja, hogy hogyan hat az emberre 359 betegség. A fő mutatónak azt tartják, hogy az ember hány évet töltött rokkantságban és a betegség miatt bekövetkezett korai halál miatt hány évvel élt rövidebb ideig
 • A GBD legutóbbi adatai azt mutatták, hogy a migrén a rokkantságban eltöltött évek számát tekintve a 15–49 évesek között a 7. helyen szerepel, minden figyelt betegség között pedig a 3. helyen. 


A családi életre is kihat 

Ez a betegség a mindennapi munkát is befolyásolja. Az eurolight tanulmány szerint a migrénben szenvedők 3 hónap alatt átlagosan 3,2 munkanapot, 4,6 háztartási munkával eltöltött napot és 2,1 társadalmi aktivitással töltött napot veszítettek. A migrén tehát jelentősen befolyásolja a családi életet is. 

 • betegek 18,2 százalékát gátolja a gyereknevelésben. 
 • 17,8 százalékának szexuális problémát okoz. 
 • 9 százalék azt mondta, hogy a migrén gátolja társadalmi aktivitásait. Annak ellenére, hogy a migrén diagnosztikája és kezelése nem kielégítő, a több mint 160 ezer ember részvételével végzett American Migraine Prevalence and Prevention tanulmány azt mutatta, hogy a betegek 44 százalékánál soha nem volt bizonyíthatóan igazolva a migrén, 49 százalék vény nélkül vásárolható készítménnyel kezelte magát, mindössze 20 százalék kapott orvostól gyógyszert, és csak 12,4 százalék részesült megelőző kezelésben. 


Szlovákiának saját eredményei lesznek 

Jelenleg nagy reprezentatív felmérés folyik Szlovákiában, melynek célja az, hogy megtudják, befolyásolja-e az alkalmazott életét, munkáját a migrén, de a munkáltató véleményére is kíváncsiak. A résztvevőknek arra a kérdésre kell válaszolniuk, hogyan változtatja meg életüket a migrén, s hogy a munkaadó tudja-e, hogy beosztottja ebben a betegségben szenved. 

A felmérésnek az is célja, hogy vitát váltson ki a munka termelékenységéről és a munkaképtelenségről. Milyen előnye származik a munkaadónak abból, ha beosztottjának fáj a feje, és a munkahelyén marad? Hasznos-e a vállalatnak az ilyen alkalmazott fejfájás idején vagy éppen ellenkezőleg? Az adatgyűjtés e hónap végéig tart 800 fő részvételével, akik között nagy korporációk alkalmazottai is vannak. 

Jelenleg nagy reprezentatív felmérés folyik Szlovákiában, melynek célja az, hogy megtudják, befolyásoljae az alkalmazott életét a migrén...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

A Híd nem akar populista témákat előhúzni a kampányban

Már ezer szerződést kifizetett a Kisebbségi Kulturális Alap

Köztesnövényeit is elhozta a KWS

Magabiztos komáromi győzelem a somorjaiak elleni rangadón

Véget ért a Gombaszögi Nyári Tábor

Legfrissebb galériák
Olvasta már?