Egészség

Javult a szélütéses betegek ellátása

Szlovákiában javult a helyzet a szélütés, vagyis a stroke kezelésében. Ez annak a regiszternek is köszönhető, amit a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ vezet. Nagy segítséget jelent a telemedicinán alapuló kommunikációs technológia, ami már a mentőszolgálat minden gépkocsijában megtalálható. A betegek így sokkal gyorsabban kapják meg a szükséges kezelést.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. augusztus 19. 10:51

szélütés
- Shutterstock-felvétel

Az agyi érkatasztrófák regisztere már több mint 10 éve működik. A kórházak – elsősorban a neurológiai osztályok – minden betegről, akit szélütéssel szállítottak kórházba, ide továbbítják a legfontosabb adatokat. Az orvos pontosan leírja, milyen típusú agyi érkatasztrófáról van szó, s arra is kitér, hogy van-e olyan kockázati tényező, ami a betegséget kiválthatta. Például nem magas-e a beteg vérnyomása, nem cukorbeteg-e, szenved-e szívritmuszavarban, illetve milyen gyógyszert szed. Azt is fontos tudnia, hogy melyik intézményben milyen kezelést kapott. Az eredmények azt mutatják: Szlovákia az elmúlt években nagy lépést tett előre a szélütés kezelésében. „A regiszter alapján értékes adatokhoz jutottunk arról, mi a helyzet a betegellátás és a kezelés terén. Az elmúlt években az akut kezelésben részesült betegek száma 20 százalékkal nőtt, ami lényegében azonos a fejlett nyugati országok adataival. Ha a beteg időben megkapja a szükséges kezelést, nagyobb az esélye arra, hogy lényegesen az eset után sem romlik az életminőségre” – mondta Andrea Kalavská egészségügyi miniszter. „A regiszternek köszönhetően áttekintésünk van arról, hogy a betegek hány százaléka kap 4,5 órán belül úgynevezett akut intravénás trombolízist, amikor gyógyszerrel oldják fel az eret elzáró vérrögöt. Ez az a határidő, amin belül remény van arra, hogy a beteg maradandó károsodás nélkül épülhet fel. Ez a kritikus idő Szlovákiában az utóbbi években lényegesen lecsökkent: 130 percet tesz ki. Általában 50 perc telik el a beteg kórházba érkezésétől a gyógyszeres vérrögoldás megkezdéséig” – mondta dr. Zuzana Gdovinová, a Szlovák Neurológiai Társaság elnöke. Az adatok alapján össze lehet hasonlítani az egyes kórházakat.

Ezt tegye, ha felmerül a gyanú

1. Mosolyogjon vagy mutassa fogait! − ez az egyik feladat, amit érdemes végrehajtatni egy strokegyanús beteggel. Ha arca aszimmetriát mutat, vagyis az egyik oldal ernyedt, akkor stroke-ra gyanakodhatunk.

2. Emeltessük fel vele egyszerre mindkét karját! Ha nem sikerül végrehajtani mindkét karral egyformán, s az egyik végtag lehanyatlik, az is kísérő tünet lehet.

3. Ismételtessünk vele egy egyszerű mondatot! Ha a szavak összefolynak, nem találja a megfelelő szavakat, akkor még egy fontos tünettel állunk szemben.

4. Kérjük meg: öltse ki a nyelvét! Ha nyelve egyik vagy másik oldalra félreáll, akkor sajnos nagy esélylyel stroke-ja van a betegnek. Ne felejtsük el: a szélütés utáni első órák kulcsfontosságúak, ezért akkor is hívni kell a mentőket, ha a fenti tünetek közül akárcsak egyet is észlelünk.

Az Európai Stroke Szervezet (ESO) 9 szlovákiai kórházat részesített a legmagasabb elismerésben, ami az értékelt országok közül a legtöbb. A regiszter adatai nélkül nem lehetne bizonyítani, hogy előrelépés történt a szélütés kezelésében. „Minden paraméter tekintetében jelentős javulás állt be, de elsősorban az adatok továbbításának tekintetében. Az orvosok látják munkájuk eredményeit, az egyes munkahelyek tudják, hogy hol vannak a hiányosságok és össze tudják egymás eredményeit hasonlítani. Azt mondják: ha másutt rövidebb idő alatt több beteg meg tudja kapni a szükséges kezelést, akkor ők miért ne tudnák ezt megtenni?” – jegyezte meg Gdovinová. A cél az, hogy függetlenül attól, a beteg Szlovákia mely pontján van, minél előbb megkapja a szükséges kezelést. A helyzet javítása érdekében még a múlt évben elkészültek a szakmai ajánlások, valamint az akut infarktust és a hirtelen agyi érelzáródást szenvedett betegek ellátásának mobil applikációja. Szlovákiában 43 munkahely van, ahol folyamatosan el tudják végezni a trombolízist, a CT-t és az agyi erek CT-jét, 9 specializált munkahelyen pedig éjjel-nappal készen állnak arra, hogy trombektómiát végezzenek, vagyis a vérrögöt mechanikusan távolítsák el. Tavaly a mentőszolgálat minden gépkocsiját STEMI műszerrel szerelték fel, ami az úgynevezett telemedicina elvén működik. Lehetővé teszi, hogy a mentő és a specializált kórház orvosa konzultáljon egymással, továbbítsa az EKG adatait és egyéb fontos információkat. A STEMI-nek köszönhetően 241 perc helyett 181 percen belül megkezdődhetett az infarktusban szenvedő betegek újraélesztése, és hamarabb kapták meg az akut kezelést. Minden hónapban kb. 300 „távkommunikáció” zajlik le a mentők és a specializált kórházak neurológusai között. (kovács)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hunčík Péter

Maradandó sorsesemény

Ursula von der Leyen

Nem bízhatunk az unió múlt héten bejelentett mentőövében

matovič trianon

Matovič: Építsük közösen Szlovákiát

Sólymos László

A Híd és a Magyar Fórum az alkotmány preambulumának módosítását szorgalmazza

skalica

II. fociliga: óriási az elégedetlenkedés, visszaléphet a Skalica

Kalmár örült, Holman nem

Esti mérkőzések várnak a DAC-ra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.