Hölgyek, vegyék komolyan az egészségbiztosítók behívóját

mellrák

Október a mellrákkal kapcsolatos ismeretek hónapja. Ebből az alkalomból a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy minél előbb el kell oszlatni a rendszeres mammográfiai vizsgálattal kapcsolatos tévhiteket. A mammográfiai vizsgálat kulcsfontosságú módszer, amivel korai stádiumban ki lehet mutatni a betegséget. Ilyenkor még teljesen ki lehet gyógyítani.

Ebben a hónapban a kísérőrendezvényeknek köszönhetően sok mindent megtudhatnak arról, hogy helyes életmóddal, mammográfiai vizsgálattal és az emlők rendszeres önvizsgálatával hogyan lehet megelőzni a mellrákot. A cél az, hogy ne féljenek a nők ettől a daganatos betegségtől és kezelésétől.

Kísérőrendezvények

Ebben a hónapban 11 szlovákiai városban tartottak rendezvényeket a mellrákszűrésről mind a laikus, mind a szakmai közvéleménynek. A központi téma a megelőzés és a mammográfiai kivizsgálás volt. A nők ezeken elsajátíthatják az emlők önvizsgálatának szabályait és az egészséges életmód elveit, s megismerkedhetnek a gyógyult betegek történeteivel. Több rendezvényen az Amazonky polgári társulás tagjai is részt vettek. „Amikor valaki megbetegszik, a környezet, a család, a barátok segíthetnek ugyan, de senki nem tudja teljesen elképzelni, mit él át a beteg” – mondja Dominika Kormanová, az Amazonky elnöke.

Néhány szlovákiai város jellegzetes épületét a mellrákban szenvedőkkel való szolidaritás jegyében rózsaszínű fénnyel világították meg. „A megelőzésről állandóan beszélni kell, hogy a nők tudatosítsák: a mammográfiai vizsgálattól nem kell félniük, hogy a rák nem tabu, hanem olyan betegség, amiről egyre többet tudunk, gyakran teljesen meggyógyítható” – mondta dr. Alena Kállayová.

Mi a helyzet Szlovákiában?

Nálunk évente több mint 350 ezer nőnek van igénye mammográfiai kivizsgálásra. Tavaly 142 121 nő vett rajta részt, s ebből csak 90 131-nél nem találtak semmilyen rendellenességet. Évente 3000 nőnél diagnosztizálnak mellrákot, többsége 50–69 éves. A mammográfiai vizsgálátnak köszönhetően a rosszindulatú daganatok 40 százalékát sikerült időben felismerni. Ilyenkor még megmenthető a mell, gyakran kemoterápiára sincs szükség és nem lesz rövidebb a beteg élete.

„Kevés szlovákiai nő vesz részt a szűrővizsgálaton, különösen Szlovákia déli részén. Ennek egyrészt az az oka, hogy a nők nem törődnek eléggé egészségükkel, másrészt félnek a mammográfiai kivizsgálástól, félnek az eredménytől. Nem is csoda, hiszen kevés hasznos információval rendelkeznek a mammográfiai vizsgálat tényleges jelentőségéről. A Nemzeti Onkológiai Intézetben ezért a www.onkokontrola.sk honlapon igyekszünk minden fontos és szakmailag megalapozott információval ellátni a betegeket” – mondja Jana Trautenberg-Ricová, a Nemzeti Onkológiai Intézet munkatársa.

Szűrés és mellrák

Szűrővizsgálatra az egészségbiztosítók hívják az ügyfeleket. „A múlt évben biztosítónk 57 600 meghívót küldött ki azoknak az 50–69 éves nőknek, akik több mint két éve nem voltak szűrővizsgálaton. 2 636 nőt vizsgáltak ki így. Ez a meghívottak 4,58 százalékát teszi ki, s 336 esetben pozitív lett az eredmény. Kérjük ügyfeleinket, hogy ne hanyagolják el a megelőzést. A kivizsgálás fájdalmatlan, biztonságos, megmentheti és meghosszabbíthatja az életet, javíthatja a minőségét” – mondta Beata Havelková, az Általános Egészségbiztosító munkatársa. „Az Union egészsgbiztosító 2017 óta rendszeresen hívja ügyfeleit szűrővizsgálatra, s 2019-ben csatlakozott a minisztérium által szervezett mellrákszűréshez. Elektronikus formában és a közösségi oldalakon keresztül is igyekszünk megszólítani ügyfeleinket, hogy ne becsüljék le a mammográfiai kivizsgálást” – mondja Miroslava Jurčáková, a szűrés koordinátora. „Évente több ezer ügyfelünket hívjuk ellenőrző mammográfiai vizsgálatra. Sajnos csak kevesebb mint egytizedük jön el. Kedves hölgyek, ezúton is kérjük önöket, törődjenek egészségükkel, mert a csaknem fájdalmatlan kivizsgálás elviselhető sugárterheléssel teljesen korai, gyógyítható stádiumban fedheti fel a betegséget. A jelenlegi kezelés pedig minőségi, egészséges és örömteli életet kínál a betegnek” – mondja dr. Andrej Čižmár, a Dôvera egészségbiztosító munkatársa, és hozzáteszi, hogy a mellrák a férfiakat is érintheti.

Amint azt Alena Kállayová elmondta, ha a nők 75 százaléka rendszeres járna mellrákszűrésre, egyharmaddal csökkenne az elhalálozás aránya.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!