Hogyan állítsuk meg az orrvérzést?

orrverzes k

Az orrvérzés kellemetlen lehet, de a legtöbb esetben könnyű megállítani, és csak ritkán jelez nagyobb problémát. Hogyan lehet azonnal elállítani biztonságosan?

Számos tévhit él az orrvérzés megállításának helyes módjáról (például hátradőlés), ami valójában veszélyes is lehet. De akkor mit tegyünk és mit ne? Az orrvérzés leggyakoribb típusát elülső orrvérzésnek nevezik, ami az orr két oldalát elválasztó orrsövényben kezdődik. A szeptum ereket tartalmaz, amelyek könnyen megsérülhetnek, ha körömmel kaparjuk őket vagy erőteljesen fújjuk az orrunkat. Az elülső orrvérzést száraz, felforrósodott levegő vagy külső trauma is okozhatja (például orrba ütés). A hátsó orrvérzés az orr mélyebb részéből ered. Ezek ritkák, de súlyosabbak és gyakrabban fordulnak elő a magas vérnyomásban szenvedőknél, az idősebbeknél, valamint azoknál, akiknél arc vagy orrsérülés van jelen.

Az orrvérzés egyéb okai a következők:

• véralvadást gátló gyógyszerek

• genetikai vagy öröklött véralvadási rendellenességek (például hemofília vagy von Willebrand-kór)

• fejsérülések

• daganatok

A gyakori orrvérzés a fenti okok egyikére is visszavezethető, ezért érdemes felkeresnie háziorvosát, aki elvégzi majd a megfelelő vizsgálatokat. Szerencsére általában csak az alapvető elsősegélynyújtási intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy megállítsuk az orrvérzést. Az alábbiak szerint járjon el:

Hajoljon előre, ne hátra

Az elsősegélynyújtás egyik legnagyobb mítosza, hogy hátra kell dőlni, de a legjobb, ha előrehajol. A vérnek távoznia kell valahova, és ha hátradől vagy lefekszik, akkor az nagy valószínűséggel a torkán folyik majd le. Ezáltal vér kerülhet a légcsőbe, ami a légutak elzáródását okozhatja, vagy a gyomorba, és irritálhatja annak nyálkahártyáját.

További tippek

További teendők az orrvérzés elállítására:

• Helyezzen jeget vagy hideg borogatást az orrnyereg fölé. Ez összehúzhatja az ereket, és segíthet megállítani a vérzést. A jég önmagában nem fogja elállítani a vérzést, de segíthet.

• Kerülje el, hogy bármit is tegyen az orrába, hogy felszívja a vért, például zsebkendőt vagy vattakorongot.

• Maradjon nyugodt.

Nyomjuk az orrcimpát az orrsövényre

A legtöbb ember orrvérzés közben ösztönösen összecsippenti az orrát. Fogja két ujja közé orrcimpáját és nyomja óvatosan az orrsövényre, ne csak az orrlyukakra. Ujjainak a csonton és a lágyrészeken kell lenniük. Az orr megfelelő nyomása leállítja vagy lelassítja a véráramlást. Tartsa ezt a helyzetet legalább öt percig. Ne engedje el az orrát, hogy ellenőrizze a vérzést, amíg legalább az első öt perc le nem telik. Ha teheti, tartsa még 1-2 perccel tovább a nyomást.

Üljön egyenesen

Ha vérzik az orra, soha ne feküdjön hanyatt, üljön le egy székre. A fej hátradöntéséhez hasonlóan a vér a torkán át a gyomrába kerülhet, és fulladást vagy hányást okozhat. A vérzés elállítása után hagyja, hogy az erek összehúzódjanak (ne fújjon orrot, ne erőltesse meg magát), ez megakadályozza, hogy a vérzés újrainduljon. Ha a vérzést 10-15 percen belül el tudta állítani, és az orra ismét vérezni kezd, ismételje meg a lépéseket. Ne fújjon, ne dörzsöljön és ne tegyen semmit az orrába, ne hajoljon vagy emeljen fel semmi nehéz dolgot. Ha az orrvérzés a második vagy harmadik nyomásgyakorlás után sem szűnik meg, ideje elmenni az ügyeletre. Ha nagyon gyorsan és sok vért veszít (több mint egy csésze), ha a vér a torokba folyik le, ha vért hányt, vagy ha bármikor szédül vagy gyenge, hívja a 112-t.

Ha ön vagy gyermeke hajlamos az orrvérzésre, a következő módokon előzheti meg:

• Finoman fújja ki az orrát, ha megfázik vagy allergiás.

• Használjon párásítót, ha száraz a lakás levegője vagy a téli hónapok alatt.

• Használjon vény nélkül kapható sós orrspray-t a nyálkahártya irritációjának csökkentése érdekében.

• Védje arcát sportok közben, hogy elkerülje az arcsérüléseket, melyek orrvérzéssel járhatnak.

• Szokjon le a dohányzásról, mert kiszáríthatja az orrnyálkahártyát.

(Doktorgo)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?