Hatástalanítani lehet a Parkinson-kór tüneteit

néni k

A Parkinson-kór jelenleg gyógyíthatatlan, de a beteg életminőségét jelentősen javíthatja az agy úgynevezett mélystimulációja a beültetett neurostimulátor segítségével. A neurostimulátor egyedülálló orvosi innováció, amelynek segítségével egy gombnyomással „ki lehet kapcsolni” a betegséget. Nemcsak maga a neurostimulátor egyedülálló, hanem beültetésének módja is. A műtét alatt a beteg tudatánál van, kommunikál. Ezt a módszert Szlovákiában először a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórházban alkalmazták. Évente 40-50 betegen végzik el ezt a műtétet.

Szlovákiában 15 ezer beteg szenved ebben a betegségben. A korral emelkedik a számuk, leggyakrabban az 50 év felettiek körében, de nem kevés azoknak a száma sem, akik negyvenéves koruk előtt betegedtek meg. A mozgás- és beszédzavarok jellemezte betegséget napjainkban nem lehet teljesen meggyógyítani, de a tünetei enyhíthetők.

Csökken a dopaminszint

„A betegség oka, hogy elhalnak a dopamint termelő idegsejtek. A dopaminról azt kell tudni, hogy az idegsejtek közötti helyes ingerületátvitelt biztosítja, fontos a mozgáshoz és az izomműködéshez” – magyarázza dr. Zuzana Košutzká neurológus. A remegés, a rossz mozgáskoordináció, a beszédzavar azt jelzi, hogy az agyban csökken a dopamin szintje. A tüneteket korszerű orvosi technológiák alkalmazása enyhítheti. A korszerű neurostimulátor gyökeresen megváltoztatja a beteg életminőségét.

„Az úgynevezett mély agyi stimulációval, a neurostimulátor beültetésével a Parkinson-kór tüneteit egy gombnyomással hatástalaníthatjuk” – mondja dr. Veronika Magočová idegsebész. Az elektródok beültetése az agyba rendkívül bonyolult idegsebészeti beavatkozás. A legkorszerűbb műszereknek köszönhetően már Szlovákiában is rendelkezésünkre áll a kényelmesebb és kevésbé invazív beültetési módszer, amelyet elsőként a Louis Pasteur Egyetemi Kórházban alkalmaztak.

Érdekes

Mi a mély agyi stimuláció?

Lényege, hogy szabályozható erősségű és paraméterű ingeráram segítségével az idegpálya-rendszerben helyreállítható a felborult egyensúly, csökkenthető a fokozottan működő sejtek aktivitása. A tünetek közül elsősorban a remegést, az izomfeszülést csökkenti, jó eredménnyel szünteti meg a gyógyszer okozta túlmozgásokat, és javíthatja a lelassult beteg mozgásteljesítményét, valamint csökkentheti a beteg gyógyszerigényét.

Javul a mozgás és a beszéd

„A műtét során a kulcscsont alá neurostimulátort ültetnek be, s ezt vékony elektródokkal összekötik az aggyal” – magyarázza dr. Veronika Magočová, aki elsőként alkalmazta Szlovákiában ezt a módszert. Az elektródokat ezután az agy bizonyos központjába vezetik, amelyet elektronikus impulzusok ellenőriznek. Ezek pozitívan befolyásolják az agynak az izmok működéséért és a mozgás koordinációjáért felelős részét. A mély agyi stimuláció esetében a múltban a beteg fejét keretben rögzítették, de ma már olyan navigációs rendszert használnak, amely pontosan lokalizálja az agy anatómiai struktúráját. GPS-ként működik, vagyis térkép helyett a beteg agyát ábrázolja. Eddig a beavatkozás körülbelül hat óráig tartott, az új módszerrel három óráig. „A beavatkozás sokkal gyorsabb és kényelmesebb a beteg számára. Sokkal kevésbé invazív beavatkozásról van szó. Az agy pontosan meghatározott pontjára tudunk jutni” – mondja dr. Veronika Magočová, majd hozzáteszi, hogy az elektródokat helyi érzéstelenítéssel ültetik be. A beteg ébren van, hogy az orvosok folyamatosan ellenőrizni tudják motorikus és kognitív képességeit. A neuro-stimulátort a kulcscsont alá teljes érzéstelenítésben ültetik be.

Az implantáció legújabb módját Európában Kassán kezdték elsőként alkalmazni, másodikként pedig Olomoucban. Az új amerikai módszert már több mint 300 ezer betegen próbálták ki, Szlovákiában több mint 250 betegen. A kezelés költségeit a betegbiztosítók teljes egészében megtérítik. A mozgás- és beszédzavarok, továbbá az emésztési vagy lelki problémák miatt a betegek mások segítségére szorulnak. „A beavatkozás lényegesen javítja a Parkinsonkórban szenvedő betegek élet- minőségét, így nemcsak a betegre, hanem a családra és az egész társadalomra is kedvezően hat” – mondta dr. Veronika Magočová.

Élet a mély agyi stimuláció után

A neurostimulátor beültetésének és a betegség kellemetlen tünetei enyhítésének hatására a páciens képes ismét teljes értékű életet élni. El tudja magát látni, sokan újra munkába állnak vagy folytatják kedveteléseiket, vagyis teljesen normális életet élnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?