Egészség

Háború a szomszédban – Mikor lesz jobb?

Hogyan lehet pozi­tív gondolkodásról beszélni, amikor a szomszédban háború dúl? Dušan Fábik pszichológus szerint most van itt az az idő, amikor felfedezhetjük legmé­lyebb énünket.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2022. június 18. 13:30

depresszió illusztráció
- pixabay

Sokakat sokkolt a február 24-i esemény, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Mi ez? Mindössze szokásos emberi reakció azokkal szemben, akiket nem is ismerünk vagy csupán puszta túlérzékenység az egész?

Nem tudom megmondani, me­lyik reakció a szokásos, a normális vagy túlérzékeny. Olyan helyzet állt elő, amilyennel senki sem ta­lálkozott. Ilyenkor meg kell érteni minden reakciót, s nem szabad he­lyesekre és helytelenekre osztani őket. Mindenkinek saját magának kell feldolgoznia az eseményeket. Mindenki másképpen reagál: van, aki hátralép, sírdogál, van, aki ön­kéntes munkát vállal. Van, aki mérges, van, akinek a szíve szakad meg az esemény miatt. Minden reakciót próbáljunk megérteni.

Mintha eltűnne a kényelmes jó, mintha minden értelmetlenné válna arra a gondolatra, hogy a 21. században könnyen meghalhat egyik családtagom, vagy lebombázhatják a házamat, amire még törlesztem a hitelt... Találkozik ügyfelei körében hasonló érzésekkel?

A háború kitörése után csaknem mindenki legalább tömören rea­gált a szörnyű ukrán helyzetre. Főleg a sokk, a meglepetés és a se­gíteni akarás dominált. Azt vi­szont nem tapasztaltam, hogy ez az esemény rontotta volna a lelki állapotot. A páciensek azonban gyakran számoltak be arról, hogy mit álmodtak, például hogy talál­koztak az orosz hadsereggel, a bombázással és a meneküléssel. Az álmok elemzésével arra a kö­vetkeztetésre jutunk, hogy ezek a képek a saját lelki folyamatok jel­képei. Az adott személy például magában harcol valami ellen, pél­dául érzelmei, önképe ellen, s ezt a harcot a háborús konfliktus je­leníti meg. Az álmot ugyanis jel­képként használják azokra a dol­gokra, amelyekkel a mindennapi életben a leggyakrabban konfron­tálódunk.

Vagyis a szomszéd országban kirobbant konfliktus révén megtudhatjuk, hogy mivel hadakozunk?

Nem így tenném fel a kérdést. Maga a háború nem nyújt lehető­séget arra, hogy megtudjuk, mivel harcolunk legbelül. Csak az érvé­nyes, hogyha valaki, aki biztonsá­gos országban él, szorong és fél a háborútól, ami reálisan nincs, pszichológiai jelenségről van szó. Ez azt jelenti, hogy a háború má­solja belső lelki folyamatainkat. Például lehet, hogy valakinek konfliktusa van saját agresszivitá­sával – érzi, de nem engedi kibon­takozni. Ezért a háborús konflik­tust sokkal erősebben éli meg. Vagy épp nem engedi közel magához, s a háborús híreket dezinformációnak tartja... Mit árul el ez az emberről? Íme egy konkrét eset: valakinek Vla­gyimir Putyin önbizalma, határo­zottsága, nyugatellenessége, demok­ráciabírálata tetszik. De mivel hábo­rús bűnöket követ el, sokan ezt belső konfliktusként élik meg. Felmerül a kérdés: ünnepelhetem, nyilvánosan támogathatom a gyilkost? Valószí­nűleg nem. De ha a háborús híreket hamisnak minősítem, továbbra is csodálhatom Putyint anélkül, hogy elveszíteném önazonosságomat. Vagyis érvényes az a tézis, hogyha el­hiszem a hamis híreket, megőrizhe­tem eredeti véleményemet a világ­ról, és olyan ellenséget kereshetek, ami nekem megfelel.

A háborúval kapcsolatban azzal találkozunk, hogy a jó nem jön automatikusan. Rutger Bregman az Emberiség című könyvében második világháborús eseteket írt le, amikor az emberek önzetlenül segítettek egymásnak, pedig nem maradt semmijük. Sok ilyen eset volt. Szélsőséges helyzetben minden ember segít, legyen jó vagy rossz?

Minden szélsőséges helyzet fel tud­ja ébreszteni legmélyebb énünket. Az önző, egoista és tekintet nélküli ember valószínűleg szélsőséges helyzetben még önzőbben fog vi­selkedni. Jellemvonásai erőteljeseb­bé válnak, és egyre inkább a felszín­re kerülnek. Ugyanez pozitív eset­ben is érvényes. A szerény, szilárd értékrendű, erkölcsös emberből pe­dig hősiességet, bátorságot hozhat ki a szélsőséges helyzet, amire nem is számítunk. Jó példa erre Vo lo­dimir Zelenszkij.

Európa szolidaritása ebben a kérdésben dicséretes. Van remény arra, hogy az emberek ilyen helyzetben abbahagyják a gyűlölködést, mások alázását és nem csak saját előnyükre gondolnak?

Azok az emberek, akik ez együvé tartozásból és az élet szeretetéből indulnak ki, ilyen élethelyzetben biztosan szociálisan érzékenyek és empatikusak lesznek. Ám azt hi­szem, hiú ábránd, hogy mindenki ilyen lesz. Azok esetében, akik bi­zalmatlanok másokkal szemben, akik agresszívak és destruktívak, ezek a tendenciák még jobban felerősödnek.

Csehov azt mondta: „Az ember jobbá válik, ha megmutatják neki, milyen is valójában.” A gyűlölködőkre, a rosszindulatúakra és önzőkre ez nem vonatkozik?

Az alapprobléma az, hogy a gyű­lölködő, a rosszindulatú és önző nem hiszi el, hogy ő ilyen. Az ő szempontjából viselkedése logi­kus és indokolt. Ezért nincs oka változtatni viselkedésén. Azt hi­szem, hogy meg szeretnénk neki mutatni, hogy milyen is valójá­ban, minket tartana gyűlölködő­nek és rosszindulatúnak. Min­denkinek elsősorban saját magát kell megváltoztatnia. Összefogá­sunknak erősebbnek kell lennie, mint bármikor máskor volt...

Bizonyos fokig minden ember legalább akkor önző, amikor szeretteiért aggódik. Hogyan viseljük el a létbizonytalanság terhét és hogyan maradjunk meg jónak mindenben, amit naponta csinálunk és tervezünk, amikor másnaponta az atomveszélyről olvasunk?

Minden érzelmet egyrészt úgy le­het elviseli, hogy tudomásul vesz­szük, és bizonyos fokig átérezzük, például amikor valakit elveszí­tünk. Először meggyászoljuk, els­iratjuk, és csak azután folytathat­juk életutunkat. Ugyanez vonat­kozik a bizonytalanságra is. Hogy el tudjuk fogadni, meg kell él­nünk. Ki kell mondani érzésein­ket, aggodalmainkat, be kell is­merni, hogy bizonytalanok va­gyunk és nem tudjuk eldönteni, hogy melyik a legjobb megoldás. Csak ezután tudnunk együtt élni vele, csak ezután veszíti el erejét felettünk.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
dedecek
Frissítve

Nem kerül vizsgálati fogságba a pozsonyi gázoló, szabadlábon védekezhet

Míg a polgármesterjelöltek számára a törvény meghatároz egy felső korlátot arra vonatkozóan, mennyit költhetnek a népszerűsítésükre, a helyi és megyei képviselőjelöltek esetében nincs ilyen felső határ (Somogyi Tibor felvétele)

Dunaszerdahelyen éles a kampány

heger k
Frissítve

Heger: Ha Putyin elveszíti a befolyását Európában, a gázpiac megnyugszik

tasr

Első előrejelzés: a tél korábban érkezik Európába, és keményebb lesz…

borz k

Vérszomjas veszett borz tartja rettegésben a szlovák falu lakosait

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.