Egészség

Ha fáj a derekunk...

Mit nem szabad, ha fáj a derekunk?
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. február 18. 15:19

derékfájás
 • Ne vegyünk forró ülőfürdőt, ha hirtelen fájdult meg a derekunk, amíg a orvos ezt elő nem írja. Inkább zuhanyozzunk, mint kádban ücsörögjünk. A száraz meleg jobb hatású, mint a nedves.
 • Ne járjunk egyenetlen talajon.
 • Figyeljünk a lépcsőkre, ha kell, gyújtsunk villanyt. Ne járjunk lépcsőn, vagy csak annyit, amennyit feltétlenül szükséges és lassan.
 • Tüsszentéskor, köhögéskor, nevetéskor rogyasszuk meg a térdünket, hogy a rázkódásokat kivédhessük. Ne utazzunk a busz végében, csak a közepén, távol a kerekek tengelyétől.
 • Ha valamiért messzebbre kell nyúlni, egyik lábunkat tartsuk hátra ellensúlyként.
 • Ne emeljünk nehéz tárgyakat. Emeléskor a tárgyakat tartsuk közel magunkhoz, inkább a lábunkat, mint a hátunkat használva. Lassan indítsuk az emelést. Kövessük a „Fogjuk meg és vigyétek!” elvet. Tilos emelni nyújtott térddel, oldalra elfordulva, hirtelen kezdettel.
 • Ne forduljunk meg hirtelen, és ne hajoljunk erővel hátra.
 • Ne üljünk puha vagy túl alacsony székre, fotelbe vagy díványra, inkább egyenes hátúra, mégpedig olyan egyenesen, ahogy csak tudunk.
 • Ne aludjunk a hasunkon. Ha mégis, tegyünk párnát a hasunk és a bokánk alá. Oldalunkon feküdjünk inkább, kicsit behajlítva egyik lábunkat, vagy mindkettőt. Ha hátunkon fekszünk, tegyünk a térdünk hajlatába kispárnát, oldalfekvéskor a térdek közé helyezve azt.
 • Ne aludjunk puha ágyban, csak kemény matracon. Felkelés előtt forduljunk arra az oldalunkra, amelyiken kényelmesebb és amelyiken nem érzünk fájdalmat. Húzzuk föl mindkét térdünket, kezünkkel segítve magunkat, üljünk fel, majd úgy álljunk fel, hogy eközben a hátunk egyenesen maradjon.
 • Ne álljunk hosszú ideig. Ha mégis szükséges, például vasaláskor, akkor az egyik lábunkat tegyük egy kicsit magasabbra, például sámlira. Ez csökkenti a derékfájást.
 • Ne hordjunk kemény vagy magas sarkú cipőt, hacsak az orvos nem írja ezt elő nekünk.
 • Ne hajoljunk előre, amikor nadrágot, zoknit vagy cipőt húzunk. Amikor ez mégis szükséges, behajlított térdekkel tegyük és ne derékból.

Forrás: Dr. Veress János, Kürti Gábor: Gerinc ABC

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Olvasóink figyelmeztettek arra, hogy a párkányi vasútállomáson csak szlovák és angol nyelven olvasható a figyelmeztetés (Olvasónk felvétele)

Az Új Szó is hozzájárult a járványra figyelmeztető magyar nyelvű feliratok kihelyezéséhez

matovic

2021-ben is a koronavírussal?

Marek Krajčí
Frissítve

Megvan a koronavírus első szlovákiai áldozata

A pénzügy visszafogottabb költségvetést tervez jövőre

Kilenc hónapra is leállíthatnák a bankok a hitelek törlesztését

Branislav Gröhling
Frissítve

Kinyitnak az iskolai étkezdék a diákok és a nyugdíjasok számára

koronavírus olaszország
Frissítve

Egy nap alatt több mint nyolcszáz áldozatot szedett a koronavírus Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.