Egészség

Gyerekek is kaphatnak agyvérzést

Az agyvérzés nem csak idősebb embereket sújt: Németországban évente mintegy 300 gyermeket ér agyiartéria-repedés. A kiáramló vér elzár egy eret, a következmények pedig a féloldali bénulástól a szellemi fogyatékosságig sokfélék lehetnek.
ÚJ SZÓ ONLINE

2004. október 30. 10:00

jéghegy globális felmelegedés
A kiváltó okok a gyerekeknél - nem úgy, mint a legtöbb felnőttnél – nem a gyakran túlsúly és kevés mozgás által előidézett magas vérnyomás és érelmeszesedés. Agyvérzés sújtotta gyerekek általában testi fogyatékossággal, szívpanaszszal vagy túl sűrű vérrel jöttek a világra. Az is előfordulhat, hogy a gyerek sportolás közben szenvedi el az artéria sérülését, például, amikor labdával fejbe találják, vagy valamibe beüti a fejét – állítja Ronald Strater, a münsteri egyetem tanára.

Németországban 700 agyvérzést elszenvedett fiatal adatait tárolják központilag, és ezeknek egyharmada már az anyaméhben esett át agyvérzésen. Ők azután többnyire tartósan szenvednek féloldali bénulástól.

Megtörténhet, hogy az anyaméhben elszenvedett agyvérzést akár csak hat hónappal a szülés után észlelik. Olyan fiatal korban ugyanis az elszenvedett agyvérzés jelei – például, hogy a gyerek csak egyik kezével nyúl valami után, nehezen lélegzik vagy görcsös rohamai vannak – még nem egyértelműek, a csecsemőknél végzett tomográfos vizsgálatoknál pedig általában nem az agyat kutatják.

Statisztikai adatok szerint minden százezer gyerek közül kettő kap agyvérzést, s ez túl kevés ahhoz, hogy a gyógyszeripar számára kifizetődő legyen nagyobb összegeket fordítani gyógyszerek kifejlesztésére. Ezért az agyvérzést elszenvedett gyerekek közül sokat aszpirinnel vagy vérhigító szerekkel kezelnek, azt azonban még nem kutatták, hogy ez vajon hoszszú távon segít-e? Soha nem lehet kizárni, hogy a gyermek esetleg második vagy akár harmadik agyvérzést is kap.

A gyermekkorban elszenvedett agyvérzésnek pedig nagyon súlyos következményei lehetnek: féloldali bénulástól akár szellemi fogyatékosságig terjedhetnek. A legsúlyosabb következmények csak az érintettek 10 százalékát sújtják. Sokkal gyakoribbak a beszédzavarok és a tanulás terén mutatkozó nehézségek, de ezek kezelhetőek. Gyakran félelemérzés vagy agressziós zavarok is jelentkezhetnek gyerekkori agyvérzés után. Tipikus jelenség például, hogy a gyerek fél attól a sporttól, amely közben megsérült és azután agyvérzést kapott, vagy hogy tanulási nehézségei miatt agresszívá válik.

Strater szerint azonban a gyermekek esetében a gyógyulás esélye jóval nagyobb, mint a felnőtteknél, és az agyvérzést elszenvedett gyerekek felénél egyáltalában nem, vagy alig marad vissza tartós következmény, mert a gyermeki agy még fejlődési szakaszban van és ezért meg van rá az esély, hogy az agyvérzés okozta károsodás a növekedés közben eltűnik. Ennek feltétele azonban, hogy az agyvérzést gyorsan felismerjék és gyógykezeljék.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Mózes Szabolcs (középen), az Összefogás elnöke szerint ha az építési törvény javasolt változatát fogadnák el, akkor az építési engedély tízszer, hússzor is drágább lehetne a jelenleginél ⋌(TASR-felvétel)

A Szövetség szerint is rossz az új építési törvény tervezete

Parlament

Halasztani kellett a parlamenti ülést, továbbra sincs egyezség a koalícióban

Vladimír Lengvarský

A beoltottak júniustól európai tanúsítványt kapnak

spanyolnátha

GALÉRIA: A történelem 10 leghalálosabb járványa

Ikea

Veszélyes termékekre figyelmeztet az IKEA

hold

Teljes holdfogyatkozás a jövő héten. Milyen lesz a vérvirágos szuperhold?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.