Gyakran alkohollal gyógyítják lelki problémáikat a férfiak

alkohol k

A múlt hónap a férfiak testi és lelki egészségének hónapja volt. Mi is felhívtuk a figyelmet a jellegzetesen férfibetegségek szűrésének fontosságára. Valamiről azonban kissé megfeledkezünk, pedig a statisztikai adatok is azt mutatják, hogy épp a férfiak körében nőtt meg az öngyilkosságok száma. Vajon nyitottak a férfiak a lelki betegségek kezelésére? Gyakrabban beszélnek lelki zavaraikról, mint a múltban? Viliam Kuruc terapeuta véleményét közöljük.

Bár sok esetben a kezelés az utolsó megoldás, Viliam Kuruc terapeuta szerint egyre több férfi kezelteti magát. „Úgy gondolom, hogy a múlt évhez viszonyítva enyhe növekedés tapasztalható. Ügyfeleim egyharmada-fele férfi” – mondja. Számos statisztika azt mutatja, hogy a férfiak az utóbbi években sokkal gyakrabban beszélnek mentális problémáikról, mint korábban. A 2022-ben a Brit Tanácsadási és Pszichoterápiai Szövetség által végzett felmérés szerint a férfiak 79 százaléka egyetért azzal, hogy ma már társadalmilag elfogadottabb beszélni a lelki egészségről, mint 2017-ben. A kutatás arra is rámutat, hogy a férfiak 83 százaléka azt gondolja: lelki zavar esetén jobb, ha a páciens felkeres egy terapeutát. A kutatás legfontosabb felismerése, hogy egyre több férfi kezelteti lelki zavarait. Míg 2010-ben a szövetség szerint csak a férfiak 18 százaléka vett részt valamilyen terápián, 2022-ben ez az arány már 27 százalék volt. De még mindig a nők vezetnek. Ha valami bántja őket, 39 százalékuk rendszeresen jár kezelésre.

A férfiak is szenvednek

A férfiak hasonló lelki zavarokkal küszködnek, mint a nők. A „férfiak nem sírnak” mondat értelmében sok olyan probléma merülhet fel, amit nehéz feldolgozni. „Leggyakrabban a szorongás, a párkapcsolati problémák és a családi kapcsolatok zavarják őket. Van néhány kliensem, aki ADHD-ben szenved, és a férfiak vannak túlsúlyban” – mondja a terapeuta.

A nőktől eltérően a férfiak kevésbé beszélnek a lelki és testi kínzásról, bántalmazásról. „A táplálkozási zavarokkal nem foglalkozom, de feltételezem, hogy ebben a nők vezetnek” – teszi hozzá Viliam Kuruc.

Férfiak kontra nők

Bár a lelki problémák megoldását tekintve vannak bizonyos különbségek a férfiak és a nők között, a nem nincs kulcsfontosságú hatással a kezelésre. Noha úgy tűnhet, hogy a nők nyitottabbak és hamarabb kezdenek el beszélni problémáikról, a szakember szerint a férfiak hasonlóan nyitottak, ha már rászánták magukat a kezelésre. „Nem kell azonnal megnyílni. Mindenkinek megvan a maga tempója – tekintet nélkül a nemre” – hangsúlyozza a terapeuta. A különbség abban van, hogy a nők többet képesek beszélni problémáikról, mint a férfiak. Ám ők más megoldást is keresnek. „A statisztikai adatokat tekintve világos, hogy a férfiak a lelki problémáikat és a stresszt nem kibeszéléssel, hanem például alkohollal próbálják orvosolni” – magyarázza a terapeuta. Ezt igazolta az ebben az évben végzett felmérés is, miszerint háromszor több férfi alkoholizál, mint amennyi nő.

A kezelés mindkét nemnek szól

Bár a lelki zavarok kezelésének egyre többen vetik alá magukat, szakemberhez főleg nők fordulnak segítségért. Milyen motivációra van szüksége egy férfinak ahhoz, hogy problémáit szakemberrel beszélje meg? Viliam Kuruc szerint olyan személy veheti rá a kezelésre, akiben a férfi teljesen megbízik. „Rendszerint olyan embertől fogadunk el tanácsot, akinek elhisszük, hogy szeret bennünket. Ha valakivel bizalmas viszonyban vagyunk, akkor nagyobb a lehetősége annak, hogy tanácsát megfogadjuk” – magyarázza. A tönkrement párkapcsolat vagy valami más erős impulzus vezethet oda, hogy az ember felkeresi a terapeutát, mert úgy érzi, elérkezett a változtatás ideje. „A jeleket rendszerint figyelmen kívül hagyja és a tényeket gyakran csak látszólag fogadja el” – fejezi be a szakember.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?