Egészség

Főszerepben a térd, a váll, a könyök és a csípő

Kisebb beavatkozás és kockázat, gyorsabb felépülés – ezek az artroszkópiás ízületi műtétek legfőbb előnyei. Ilyen módszerrel a térdet, a vállat, a csípőt, a bokát, a könyököt és a csuklót lehet műteni.
Kovács Ilona

2019. január 28. 12:42

A felvétel illusztráció - Fotó: pixabay

Új módszernek számít az ortézis vagy rögzítő beültetése, ami helyettesíti a gipszkötést. Lényege, hogy az ízületet belülről rögzítik, a sérült szövetek gyógyulhatnak, és a betegnek nem kell gipszkötést viselnie. Óriási előnye, hogy gyorsabban visszatérhet a munkába, mert lényegesen gyorsabb a felépülés. A belső ortézis tulajdonképpen egy nagyon erős speciális poliészterszál, ami az ízületet rögzíti. Erősebb, mint az acéldrót.

A pozsonyi és a rózsahegyi egyetemi kórház orvosainak az elmúlt hetekben egyedülálló lehetőségük adódott az artroszkópiás műtéti módszerek kipróbálására. A kórháznak berendezett speciális kamionban emberi preparátumokon kipróbálhatták a legmodernebb ízületi operációs módszereket.

„Orvosaink számára rendkívüli lehetőség volt. Ilyenért rendszerint külföldre kell utazni, de most csak a pozsonyi és a rózsahegyi egyetemi kórház udvarára kellett kimenniük, ugyanis ott állt a »mozgó kórház«. Kétségkívül nagy előny volt, amit ortopédjeink és traumatológusaink nem győzték dicsérni” – mondta Dr. Boris Šteňo főorvos.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

TB Dunaszerdahely: Idegenben nyertek kiesési rangadót a felsőpatonyiak

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?