Erre a betegségre utalhat a csuklás

csuklás

Számos dolog kiválthatja a csuklást, ezek közül jó néhány teljesen hétköznapi: például köhögés, félrenyelés, nevetés, levegő nyelése, ha túl gyorsan eszünk vagy iszunk, de az intenzív érzelmek, így a félelem, az izgatottság, az öröm is. Az esetek legnagyobb részében a csuklás teljesen ártalmatlan (bár időnként kellemetlen, fájdalmas, vagy éppen kínos lehet), és rövid időn belül mindenféle beavatkozás nélkül elmúlik. Néhány esetben azonban a csuklás súlyosabb betegségekre is utalhat, lássunk ezek közül néhányat!

A csuklást az is kivált­hatja, hogy vala­mi irritálja a rekesz­izmot, vagy az agy­ból a hasig húzódó, úgynevezett bolygóideget. A kró­nikus csuklás több mint 48 óráig tart, de előfordulhat az is, hogy valaki több mint egy hónapig folyamatosan csuklik. Azonban már a 12 órán át tartó csuklás is elegendő in­dok lehet arra, hogy felkeressük az orvo­sunkat. Szintén érdemes minél hamarabb orvos­hoz fordulni, ha a csuklást egyéb tü­netek is kísérik, például láz, fájda­lom, szédülés vagy légszomj.A csuklás tulaj­donképpen a re­keszizom görcsös, akaratlan összehú­zódása. Az állandó csuklás egyik oko­zója lehet a reflux­betegség, mert az azzal kapcsolat­ba hozha­tó puffadás és a túl teli gyomor egyaránt irritálhatják a rekesziz­mot. A betegség kezelése (akár gyógyszerekkel, akár az életmód megváltoztatásával) általában a csuklást is elmulasztja. A bolygó­ideg sérülése, irritációja is csuk­láshoz vezethet. Ez lehet ideigle­nes, például mandulagyulladás vagy egyéb ok miatt, de állandó­sult is, ez utóbbi visszavezethető balesetekre vagy daganatra is. Meglepő módon, a csuklás igen súlyos betegségekre is utal­hat, például sztrókra vagy vese­elégtelenségre. Az előbbinél még az orvosok sem tudnak megfelelő magyarázatot adni, de a csuklás gyakori tünet lehet azoknál a sztrókos eseteknél, melyek az agy hátsó részét érintik. Ezt olyan tü­netek is kísérhetik, mint a mell­kasi fájdalom, a zsibbadás vagy a látászavarok, de a csuklás önma­gában is igen fájdalmas lehet. Csökkent veseműködés esetében a vese nem tudja megfelelően el­látni a feladatait, így a toxinok, salakanyagok lassan felgyűlhet­nek a szervezetünkben, és ez is ir­ritálhatja a bolygóideget és a re­keszizmot. Megfigyelték, hogy ha a csuklás mellé izomgörcsök, izomrángások, fokozott szomjú­ság vagy a bőr sápadtsága társul, akkor nagyon valószínű a vese ká­rosodása. Rendkívül ritkán a csuklás az agy daganatos betegsé­gére is utalhat. Egy Chris Sands nevű brit férfi több mint két évig küzdött krónikus csuklással, míg végre kiderült, hogy egy daganat növekedett az agyában, a bolygó­ideg eredőjénél. A daganat műtéti eltávolítása után a férfi csuklása jelentős mértékben csökkent, majd meg is szűnt.

(hazipatika)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?