Egészség

Életet menthet a vastagbél- és végbélrákszűrés

Nemrég már beszámoltunk arról, hogy az egészségügyi minisztérium január elején országos szűrőprogramot indított a vastagbél- és végbélrák megelőzéséért. Az elmúlt hetekben 20 000 állampolgár kapott széklettesztet, amely kimutatja a szabad szemmel nem látható vért is. Az egészségbiztosítók saját belátásuk szerint választották ki azokat, akiknek tesztet küldtek. Jó tudni, hogy ilyen tesztet mindenki kérhet kezelőorvosától.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. március 19. 21:00

A betegszervezetekkel együttműködve a tárca most országos támogató tájékoztató kampányt is indított azzal a céllal, hogy minél többen felismerjék és tudatosítsák a teszt elvégzésének fontosságát. „A szűrés részét képező székletteszt segít időben felfedezni a daganatos betegséget, ami jelentősen növeli a beteg esélyét a sikeres kezelésére és a gyógyulására – mondta Andrea Kalavská egészségügyi miniszter. Ezért elsősorban a veszélyeztetett embereknek kellene elvégezniük az egyszerű tesztet, amely életet menthet.” A kampány része az az óriási vastagbélmakett, amelyet márciustól májusig kilenc szlovákiai városban belülről láthatnak az érdeklődők, s megtekinthetik esetleges deformációit. Dal és videoklip is született, amelyben azok a gyógyult betegek is szerepelnek, akiknek életét a székletteszt mentette meg. 

„Vegyen részt a szűrőprogramban és végeztesse el a béltükrözést” – mondta dr. Boris Pekárek, a Nemzeti Onkológiai Intézet gasztroenterológus főorvosa. A székletben kimutatható, szemmel nem látható úgynevezett okkult vérzés az első jele annak, hogy a vastagbélben „aktivizálódott” egy polip. Pekárek doktor és csapata az időben felfedezett polipot még a kolonoszkópia során el tudja távolítani, s így a hagyományos műtétre nincs szükség. 
A vastagbél- és végbélrák kialakulásának kockázata 50 év felett a legnagyobb. Szlovákiában évente csaknem 4000 új esetet diagnosztizálnak ezzel a rákfajtával. Tekintettel a lakosság számára, Szlovákia e betegség előfordulásában az országok listájának előkelő helyén szerepel. Ráadásul az esetek negyedét késői stádiumban fedezik fel, amikor már áttétek alakultak ki a májban és más szervekben. A kezelés ilyenkor rendkvül bonyolult, s a gyógyulás esélye is kicsi. (kovács)
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ezer új állás jöhet létre az iskolai konyhákban

Pellegrini Amerikába látogat, Donald Trump fogadja a Fehér Házban

VIDEÓ: 140 km/órával előzgetett Budapesten, és az egészet Facebookon élőben közvetítette

Szerződésbontással fenyegetőznek a kórházak

GALÉRIA: Kim Dzsong Un megérkezett Vlagyivosztokba, és nagyon boldog

Hiányzott a vezéregyéniség 
a komáromi kosarasoknál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?