Egyensúlyproblémák a gyakori fejelések miatt

Azoknál az amatőr labdarúgóknál, akik sokat fejelnek, gyakran alakul ki egyensúlyprobléma. Ez derült ki egy tanulmányból, melyet az Amerikai Neurológiai Akadémia gyűlésén adtak elő.

A futball egyike azoknak a sportágaknak, melyben a fejet is sűrűn használják a labda továbbítására. Ekkor a labda a játékosoknál nemritkán 50 km/ó sebességgel csapódik a koponyatetőhöz. Az ütés elegendő ahhoz, hogy enyhe agyrázkódást váltson ki. Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a játékosok, ha erről kérdezték őket, gyakran fájdalmat vagy könnyű szédülésérzést említettek. A sokat fejelőknél diffúziós-tenzor képalkotó eljárással az idegrostok károsodását is ki tudták mutatni. A neurológusok 20 fiatal futballistát vizsgáltak meg. Nekik egy szivacsmatracon kellett mozogni, mialatt a kutatók gyenge elektromos árammal ingerelték a fülük mögött az egyensúlyszervüket. Ez a galvanikus-vestibuláris ingerlés enyhe szédülést vált ki, mely a járást egy puha aljzaton tovább nehezíti. A sportolók átlagosan 451 fejelést adtak meg évente. A tanulmány egyik gyengéje volt, hogy a focisták fejeseinek számát egy kérdőíven megadott válaszokból számították ki, aminek következtében a pontatlan emlékezés miatt az hibás is lehet. Egészében véve az adatok túl nagynak tűnnek. Eszerint a labdarúgás egyik lényeges feltétele lenne a fejelést tartósan korlátozni, hogy a szédülésmentes testkontroll fennmaradjon.

(informed)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?