Egészség

Döntsünk megfontoltan és körültekintően!

Szlovákiában három egészségbiztosító van: két magán – a Dôvera és az Union – és egy állami, az Általános Egészségbiztosító. Nem könnyű eldönteni, kinek melyik felel meg a legjobban. Mielőtt megtesszük a döntő lépést, több kritériumot vegyünk figyelembe.
Kovács Ilona

2020. szeptember 15. 13:36

orvos illusztráció
Illusztráció - Fotó: pixabay

Válasszunk jól!

Amikor ezt a kérdést fontolgatjuk, mindenképpen vegyük figyelembe egészségi állapotunkat és azt, hogy a normális kereten felül milyen kivizsgálásra lenne szükségünk. Gondoljunk azonban azokra az előnyökre is, amelyeket az egyes egészségbiztosítók az ügyfeleknek kínálnak.

Különbségek az egyes egészségbiztosítók szolgáltatásai között

 • hozzájárulás a fogápoláshoz
 • hozzájárulás a vakcinákhoz
 • jutalom a szűrővizsgálatokon való részvételért
 • a gyógyszerköltségek megtérítése
 • ajándék a szülő nőknek és a véradóknak
 • a törvény keretein felüli kivizsgálások

Ha váltani akar, érdeklődjön, hogy jövőbeni egészségbiztosítójának van-e szerződése azokkal az orvosokkal, akikhez kezelésre jár.

Várólista

Az egészségbiztosító kiválasztásánál fontos mutató a műtétek várólistája is. Némely egészségbiztosító korlátozza a fizetett beavatkozások számát, ami hosszú várólista kialakulásához vezet. Ha a biztosító késlelteti a fontos műtét átfizetését, vagy a műtétet illetően megvárakoztatja a beteget, ez azt sugallja, hogy egészségbiztosítót kell váltani.

A szerződéses szolgáltatók hálózata

A honlapon mindenki meggyőződhet arról, hogy az adott egészségbiztosító milyen orvoshálózattal rendelkezik. Minden általános orvosnak minden biztosítóval van szerződése, de nem biztos, hogy a szakorvosokkal is. Ha ön krónikus betegségben szenved, és rendszeresen jár szakorvoshoz, azt a biztosítót válassza, amelyiknek szerződése van a szakorvosával. Ilyen esetben bizonyos összeget kell a kivizsgálásért fizetni.

Előnyök, kedvezmények

Némely biztosító a törvény által meghatározott beavatkozások költségeihez is hozzájárul. Például megfizet nem kötelező oltást, hozzájárul a megelőzéshez, a gyógyszerköltségekhez, megtéríti a fogápolás költségeit.

Az ember megszületésétől kezdve valamely egészségbiztosító tagja. A gyerek az első 60 nap alatt automatikusan az anya egészségbiztosítójának a tagja. Amikor felnő, más egészségbiztosítót is lehet neki választani. A magán-egészségbiztosítók ajándékkosár formájában nyújtanak előnyöket az újszülöttnek vagy az édesanyának, esetleg új légzés- és mozgásmonitort kölcsönöznek neki.

Mi jó a nőknek?

A nőknek néha komplexebb betegellátásra van szükségük, mint a férfiaknak. Az egészségbiztosítók gyakran a törvény keretein túl is nyújtanak előnyöket, például

 • mammográfiai kivizsgálást 10 napon belül
 • citológiai kivizsgálást, amit a törvény nem ír elő
 • hozzájárulás a fogápoláshoz
 • 40 év alatt urológiai kivizsgálás
 • szabadalmaztatott szülészeti asszisztencia
 • a szem OCT kivizsgálása
 • CRP-kivizsgálás az általános orvosnál

Mi jó a férfiaknak?

Hogy a férfitámasza lehessen a családnak, egészségének szilárdnak kell lennie. Az egészségbiztosítók sok olyan előnyt kínálnak ügyfeleiknek, amelyeket a törvény nem rögzít. Az ember konkrét helyzetétől függ, hogy érdemes-e egészségbiztosítót váltania. mert az egészséget nem lehet megjósolni. Ha már valamelyik biztosító ügyfelei vagyunk, jó, ha ismerjük a felkínált előnyeit és azt ki is tudjuk használni.

Teendők lépésről lépésre

Válassza a legmegfelelőbbet!

Hasonlítsa össze az előnyöket, amelyeket a biztosítók ügyfeleiknek kínálnak a törvény által előírt kivizsgálásokon kívül, és válassza azt, amelyek előnyeit a legjobban ki tudja használni.

Töltse ki a kérvényt!

Ha segítségre van szüksége, hívja fel a kiválasztott egészségbiztosító segélyvonalát, biztosan útba igazítják.

Fontos az időpont

Ha szeptember 30-ig leadja a jelentkezést, nem lesz azonnal az új biztosító ügyfele, hanem csak 2021. január elsejétől. Ha nem sikerül 2020. szeptember 30-ig leadni a jelentkezést, hanem csak egy vagy két nap múlva, a jelentkezés érvényes lesz, de az új egészségbiztosítónak csak 2022. január 1-től lesz ügyfele. A biztosítóváltást az Egészségügyi Felügyeleti Hatóság (Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou) hagyja jóvá. Ezután az új biztosító kiállítja az igazolványt.

Ha elektronikus csippel ellátott személyi igazolványa van, a biztosító csak európai egészségbiztosítási igazolványt állít ki.

Mi történik, ha két biztosítóba jelentkezik?

Ha egyszerre két biztosítóba adja be a jelentkezését, és legkésőbb szeptember 30-ig nem törli az egyiket, és ezt nem jelenti az egészségbiztosítónak, mindkét jelentkezést érvénytelennek tekintik.

Kötelességek

Önnek csak az a kötelessége, hogy bejelenti a munkaadójának, hogy más egészségbiztosítóba lépett. Ezt nyolc napon belül meg kell tennie, vagyis legkésőbb 2021. január 8-ig. Ha a változtatás közlése után menne más munkahelyre, köteles legkésőbb január 8-ig bejelenteni ezt az új egészségbiztosítónak. A többi adminisztratív dolgot – például a régi biztosítóból való kijelentkezést – ön helyett az új biztosító intézi, s a változást az általános orvosnak is jelenti. Minden évben lehet egészségbiztosítót váltani, de a szakemberek nem ajánlják ezt. Némely egészségbiztosító ugyanis régi ügyfeleinek több előnyt is kínál. Ennek ellenére évente sok embert csábítanak más egészségbiztosítóba.

A jelentkezés határideje 2020. 9. 30.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
terhesseg

Ismét két táborra szakadt a koalíció a körvonalazódó abortusztörvény miatt

Niklas-Wilson Sommer

22 éves hátvédet igazolt a DAC

allergia k

Ez a furcsa tünet is figyelmeztethet a parlagfű okozta allergiára

rendőrség illusztráció

Olyan részeg volt a kamionsofőr, hogy a szondát sem tudta megfújni

halál gyertya
Frissítve

Koronavírus: elhunyt a 41. beteg Szlovákiában

Nobel-díj

Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.