Biztonságos a géllakkozás?

korom k

A manikűrözés és pedikűrözés olyan öngondoskodási rutin, amelyet a legtöbben a pihenéssel és a fiatalítással azonosítanak, de egy új kutatás szerint jelentős egészségügyi kockázatokkal járhat.

A Kaliforniai Egyetem San Diegó-i kutatóinak új tanulmánya szerint a gélmanikűrözéshez általában használt UV-körömszárítók által kibocsátott sugárzás jelentős sejthalált okozhat, károsíthatja a bőrsejtek DNS-ét, és olyan sejtmutációkat okozhat, amelyek bőrrákhoz vezethetnek.

A kutatók e biztonságosnak hirdetett készülékek tanulmányozása során megállapították: egy 20 perces kezelés egy ilyen készülékkel 20- 30%-os sejthalált eredményezett. Három egymást követő 20 perces kezelés pedig 65% és 70% közötti mértékű sejthalált eredményezett, és az expozíció mitokondriális és DNS-károsodást is okozott a megmaradt sejtekben.

Maria Zhivagui, PhD, az Alexandrov Laboratórium posztdoktori ösztöndíjasa és a tanulmány első szerzője elmondta, korábban rendszeresen járt zselés manikűrre, de mióta tanulmányozta a hatásaikat, lemondott róla. „Amint megláttam a géllakkszárító készülék által kibocsátott sugárzás sejtpusztító hatását, és azt, hogy az már egyetlen 20 perces kezelés után is mutálja a sejteket, meglepődtem” – mondta az eredményekről szóló sajtóközleményben.

Dr. Vladyslava Doktor bőrgyógyász, a bostoni Skin Center alapítója elmondta, az eredmények összhangban vannak azzal, amit már eddig is tudtunk az UV-fénynek való kitettség veszélyeiről. „Határozottan van egy bizonyos szintű kockázat, amelyet az ember vállal, amikor szándékosan kiteszi a bőrét közvetlen UVA-fénynek, amelyről bebizonyosodott, hogy a bőrrák kialakulásának fő bűnöse” – mondta.

A körömszalonok általában bizonyos szintű egészségügyi kockázatot jelentenek?

A zselés manikűrözéshez használt körömszárítókon kívül a kutatások azt is kimutatták: a körömszalonok levegőjében káros méreganyagok maradnak, azaz minden manikűr – akár zselés, akár nem – bizonyos szintű kockázattal járhat.

2022 januárjában a Torontói Egyetem kutatói egy tanulmányt tettek közzé, amely kimutatta, a műkörömtechnikusok nagyobb arányban vannak kitéve egyes veszélyes vegyi anyagoknak, mint az elektronikai hulladékkal foglalkozók. Lupita Montoya, PhD, a boulderi Coloradói Egyetem munkatársa, aki a beltéri levegő minőségét és a légszennyező anyagok egészségügyi hatásait tanulmányozza, elmagyarázta, hogy az illékony szerves vegyületek (VOC) közé tartoznak a számos körömszalontermékben megtalálható vegyi anyagok, például az aceton, az etil-acetát és a formaldehid. Ezek a vegyi anyagok szobahőmérsékleten könnyen gázokká alakulnak. A levegőbe kerülve könnyen terjednek, és az emberek belélegezhetik őket. Ha nem távolítják el őket aktívan a levegőből, veszélyes szintet érhetnek el, és egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

Hogyan védekezhetünk manikűrözés közben?

Van néhány óvintézkedés, amelyet megtehetünk, hogy csökkentsük mind az UV-fény, mind a mérgező füstök lehetséges hatásait. Jó ötlet a kezekre cink-oxidot vagy titán-dioxidot tartalmazó, széles spektrumú fizikai fényvédő krémet kenni, és a lábakra is érdemes kenni, ha gélpedikűröshöz járunk – javasolta Montoya. Az UV-sugárzás jellemzően a szárító belsejében van, amelynek kis hatósugara az emberi kéz vagy láb kerületére van tervezve, így nem valószínű, hogy a test más részeire is hatással van.

Kell használni az UV-szárítót géllakkozás közben?

A gélmanikűrhöz UV-fényre van szükség, hogy a lakk megszilárduljon. Montoya szerint ujjatlan kesztyűt is viselhetünk, hogy a bőr minél nagyobb részét fedjük, és választhatunk olyan szolgáltatásokat is, amelyek nem tartalmaznak UV-fénynek való kitettséget.

A nagy hatékonyságú maszk megvédheti viselőjét az aeroszoloktól, de a gázok ellen nagyon keveset véd, magyarázta Montoya. A maszkot kifejezetten a gázok eltávolítására kellene tervezni, de a piacon lévő maszkok többsége a részecskék szűrésére szolgál.

Hogy maguk a vállalkozások mit tehetnek? Montoya szerint a jó szellőzés kiváló kiindulási alap, valamint olyan termékek és technikák használata, amelyek eleve nem termelik ezeket a légszennyező anyagokat. A körömszalonoknak ügyelniük kell a HVAC-rendszerek megfelelő működtetésére és karbantartására, azaz a körömszalon levegőjét gyakran kell cserélni. Az esetleges helyi szellőzésnek szintén működnie kell.

„Ha vannak más módszerek a szennyező anyagok levegőből való eltávolítására, azokat kell használni” – mondta Montoya. Ő maga jelenleg olyan szabályozórendszerek tervezésén dolgozik, amelyek képesek eltávolítani a VOC-okat a levegőből. Végső soron azt mondta, minél kevesebb időt töltenek a vendégek a körömszalonokban, annál jobb.

Mit jelent mindez számunkra?

Ha rendszeresen járunk körömszalonba, fontos, hogy tisztában legyünk az UV-körömszárítókkal és a mérgező füstökkel kapcsolatos kockázatokkal. Tehetünk óvintézkedéseket e kockázatok csökkentéséért, például széles spektrumú fényvédő krémet kenhetünk a kezünkre és lábunkra, ujjatlan kesztyűt, maszkot viselhetünk, és a lehető legkevesebb időt töltsük ebben a légtérben.

Forrás: Napidoktor.hu

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?