Egészség

Bármikor, bárkit utolérhet az agyi érkatasztrófa

Egyre fiatalabbakat érint, a betegek negyede 45 év körüli. Ráadásul a tüneteket még mindig csak kevesen ismerik fel, pedig az időtől sok minden függ: életet menthet. Jó, ha mindenki megtanulja az agyi érkatasztrófa felismerésének alapelveit.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. december 2. 19:45

öreg

Tájékozódjon!

A szélütés és az agyvérzés rendkívül súlyos betegség. Szlovákiában évente több mint 35 000 esetet diagnosztizálnak. Utána csak minden harmadik beteg tud visszatérni a normális életbe. A rokkantság leggyakoribb oka, mert tartósan megromlik az egészség és a fizikai erőnlét. 80 százalékban az agy vérellátásának zavara miatt alakul ki, 20 százalékban pedig az agy bevérzése váltja ki.
A gyors orvosi beavatkozás ellenére sújtja a beteg motorikus, látási és beszédképességét. A gyors segítségnyújtástól és az azt követő rehabilitációtól függ, hogy visszafordítható-e ez az állapot és a beteg vissza tud-e térni a normális életbe. Ezért fontos, hogy elég információval rendelkezzünk a betegség lefolyásáról, tüneteiről, kialakulásának kockázatairól és következményeiről.

Álljon készen!

Az agyi érkatasztrófa gyorsan, jelzés nélkül érkezik. Ám a figyelmeztető jelek, amit az agy rossz oxigénellátása okoz, annyira nyilvánvalóak, hogy a beteg vagy a család segítséget tud hívni. Fontos, hogy azonnal hívja a mentőt, ha az alábbi tüneteket tapasztalja:

  • A test egyik fele elgyengül. Először ügyetlenül fog meg valamilyen tárgyat, kiesik minden a kezéből, később teljesen elgyengül a keze vagy lába a jobb vagy a bal oldalon, súlyos esetben az egyik fele.
  • Érzéketlenség, zsibbadás: a jobb és a bal végtagok hirtelen zsibbadni kezdenek vagy túlérzékenyek, ritkábban a fél test fáj.
  • Látászavar. A beteg nem veszi észre a kilincset, a gyalogjárót, néha egyik szemére megvakul, vagy kettős látás alakul ki.
  • Rosszul képezi a szavakat. Felcseréli a hangokat vagy a szótagokat, nem tud folyékonyan vagy érthetően beszélni, nem tudja elvégezni a napi teendőit: nem tud megmosakodni, fogat mosni, felöltözni.
  • Rosszullét, egyensúlyzavar.
  • Szédül, egyensúlyzavara van, meg kell támaszkodnia.
  • Erősen fáj a feje minden ok nélkül, esetleg hirtelen jelentkezik és gyorsan elmúlik.
  • Hangulat- és gondolkodásváltozás, emlékezetzavar mutatkozik.


Akkor is hívja az orvost, ha a tünetek elmúltak – a közelgő nagyobb baj előjelei lehetnek.

Cselekedjen gyorsan!

Ha felmerül a gyanú, hogy valami nincs rendben, ne várjon, azonnal cselekedjen. Ne fáradsággal, túlterheléssel vagy a korral magyarázza panaszait. Ha az említett tüneteket tapasztalja, azonnal hívja a 155-ös telefonszámot. Ha úgy adódik, hogy önnek kell segíteni, a beteget ne kényszerítse mozgásra, járásra, folyadékivásra vagy ételfogyasztásra. Semmi esetre se hagyja egyedül, és ne engedje, hogy elaludjon. Akkor is hívja az orvost, ha a tünetek egyszer csak elmúltak – a közelgő nagyobb baj előjelei lehetnek. Az orvosnak sokat segít, ha részletesen leírja a helyzetet és az időt, amikor a tüneteket először észrevette.

Jó hír, hogy még a súlyos agyi érkatasztrófa esetében is az idejében végzett helyes kezelés után az agy képes átrendeződni és fokozatosan működni kezd. „Az agyi érkatasztrófa esetén az idő fontos tényező nemcsak a gyors orvosi segítséget, hanem az azt követő rehabilitációt illetően is. Minél korábban elkezdődik a beteg intenzív neurorehabilitációja, annál korábban nyeri vissza önállóságát, és annál korábban állhat vissza a munkába” – mondta Dr. Adelaida Fábianová rehabilitációs szakember.

A megelőzés mindenekfelett

„Általában elmondható, hogy a megelőzés keretében kerülni kellene a stresszt, korlátozni az alkoholfogyasztást, változatosan kellene táplálkozni, megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt enni – emelte a szakember, majd hozzátette: - Nem szabad megfeledkezni a naponta legalább 30 perces mozgásról. Ha valakinek magas a vérnyomása, túlsúlyos vagy cukorbeteg, rendszeresen kellene orvoshoz járnia. A célok legyenek reálisak, mert ellenkező esetben a stressz hajtja az embert, ami könnyen agyi érkatasztrófához vezethet.

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A Moszkvában dumáló Danko körmére néz a külügyi bizottság
Frissítve

Danko is telefonálgatott Zsuzsovával

hivatal

Dunaszerdahely: a héten költözik az idegenrendészet

drogfogás

Óriási drogfogás Dunaszerdahely mellett

Izsa

Kézműves seregszemle Izsán

Rybáriková

Rybárikovával a Fed-kupa döntőjéért

danko

HANGFELVÉTEL: Így szextelefonált Danko Zsuzsovával

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.