Az asztmás beteg ellensége a szennyezett levegő

asztma k

Tíz év alatt világszerte a duplájára nőtt az asztmások száma. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 300 millió betegről szól a statisztika, 2025-ig pedig már további 100 millióval lehet több az asztmában szenvedő.

A légcsőasztma (asthma bronchi-ale) civilizációs betegség. Bár olyan régi, mint maga az emberiség, a 20. század folyamán – főleg második felében – a betegek számának óriási emelkedése tapasztalható. Némely országban a lakosság 0,5 százalékát, némelyben pedig 25 százalékát sújtja” – mondja dr. Ivan Solovič, a Szlovák Pneumológiai és Ftizeológiai Társaság elnöke, a Vyšné Hágy-i tüdőszanatórium osztályvezető főorvosa.

Szlovákiában 3-5 százalék

„Az eddig elért eredmények ellenére az egyes országok között nagy a különbség az okok feltárását tekintve, s nem tudjuk kielégítően megmagyarázni, miért olyan nagy a különbség a világ egyes országai között. Szlovákiában az előfordulás 3-5 százalék, gyerekeknél 6-7 százalék. Lengyelországgal, Csehországgal és Magyarországgal együtt azon országok közé tartozunk az unióban, ahol a legszennyezettebb a levegő. Hosszú távon minden szennyezettségi mutatót meghaladunk. Az asztmások, az allergiások és a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők az elsők, akik a légszennyezettség romlását megérzik.

„A levegő minőségétől függ, milyen nap vár az asztmásokra és az allergiásokra. A mérések azt mutatják, hogy egyetlen szlovákiai város levegője sem jó. A legszennyezettebb levegőjű városok – Pozsony, Malacky, Senica két-, sőt háromszorosan, a szlovákiai városok többsége pedig három- és ötszörösen is meghaladják a WHO által ajánlott felső határt – figyelmeztet Andrej Vilim, az allergiás és asztmás betegek szlovákiai szövetségének munkatársa. A levegő rossz minősége főleg a gyerekeket veszélyezteti. „A gyerekeknek még nincs eléggé kifejlődve a légző- és immunrendszerük, légutaik pedig szűkek” – figyelmeztet dr. Ondřej Mikeš, a brünni Masaryk Egyetem környezetvédelmi szakembere.

A fő bűnös a közúti közlekedés

„Míg a gyermekkori asztmát többségében allergia váltja ki, a felnőttek esetében az asztmának más megjelenési formája is van, ami gyakran nehezen gyógyítható” – mondja dr. Miloš Jeseňák allergológus és klinikai immunológus.

A szennyezett környezet nemcsak azért káros, mert rontja az asztmás beteg állapotát, hanem azért is, mert megnöveli kialakulásának esélyét a veszélyeztetett és a nem veszélyeztetett csoportban. A szövetség intenzíven dolgozik azon, hogy rábírja a laikusokat: működjenek együtt a betegszervezetekkel, hogy pozitív fordulatot tudjanak elérni ezen a téren.

Európában a városok többségének levegőjét legfőképpen a közúti közlekedés szennyezi. A gépjárművek épp légzési zónánkba bocsájtják káros anyagaikat. A gyerekek rendszeresen ki vannak téve a légszennyezettségnek, hiszen mind az óvodába, mind az iskolába autóval viszik őket egészen a bejáratig. Nem csoda hát, hogy itt a legszennyezettebb a levegő.

A tavaly szeptemberben napvilágot látott WHO-ajánlások igazolják, milyen negatívan hat a légszennyezettség az emberi szervezetre már alacsony koncentráció esetén is, ezért módosították a légszennyezettség felső értékeit.

Tájékozódjunk a levegő minőségéről is

„Azt már megszoktuk, hogy amikor elhagyjuk a lakást, automatikusan tájékozódunk, hogy milyen az időjárás. Ugyanígy kellene tennünk a légszennyezettséget illetően is. Ha nagyon szennyezett a levegő és mégis kimegyünk, egészségünket veszélyeztetjük, különösen a gyerekekét, a terhes nőkét, a szeniorokét és a krónikus betegekét, beleértve az asztmásokat is. Az aktuális helyzetről a szlovák hidrometeorológiai intézet honlapján naprakészen tájékozódhatunk.

„Az asztma kutatására és kezelésére évente világszerte nagy összegeket fordítanak. A modern kezelésnek köszönhetően a betegek többsége minden korlátozás nélkül teljes értékű életet élhet, s erre kell törekednünk a jövőben is. A hatásos gyógyszereknek köszönhetően ma már csaknem senkit nem kell mesterségesen lélegeztetőre kapcsolni. Kórházba is ritkán kerülnek az asztmások, és csökkent azok száma is, akik e betegség miatt válnak rokkanttá – egészíti ki dr. Ivan Solovič, majd hozzáteszi: – A nem kezelt asztmásnak rosszabb az életminősége, nagyobb a veszély, hogy kórházba kerül vagy meghal. Annak ellenére, hogy a nem kezelt felnőttek az összes asztmás beteg kevesebb mint 5 százalékát teszik ki, esetükben az ellátással összefüggő kiadások 50 százalékkal magasabbak. Az asztmával összefüggő halál veszélye a 65 éves és ennél idősebbek esetében a legmagasabb.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?