Még mindig sok a nem kezelt asztmás beteg

asztma k

Szlovákiában több mint 241 ezer asztmás beteg van, és számuk évről évre nő. A feltételezések szerint 2025-ig minden tizenkettedik ember ebben a légúti betegségben fog szenvedni. E súlyos betegség terjedéséhez nagymértékben hozzájárulnak az éghajlati változások, hiszen a virágporszezon egyre hosszabb és növekszik a levegő szennyezettsége is. Jó hír, hogy az asztma olyannyira kezelhető, hogy a beteg – súlyosabb tünetek nélkül is – teljes értékű életet élhet. Azonban ebben az esetben is fontos, hogy a beteg együttműködjön a orvossal, hogy már a kezdeti problémákat ki tudják szűrni és időben kezelni.

Az asztma kezelésében az elmúlt évtizedekben lényeges változás történt: megszülettek az inhalációs kortikoidok, a fix kombinációk (ilyenkor egy inhalátorban két vagy három gyógyszer is van), megjelent a biológiai kezelés, ami nagy áttörést jelentett az asztma kezelésében. „A tablettás kezelést lokális inhalációs kezelés váltotta fel, ami közvetlenül a légutakban hat. Szlovákia nem marad el a modern és innovatív gyógyszerek kínálatában. Elérhetőségük összehasonlítható a nyugati világgal” - mondja Dr. Miloš Jeseňák immunológus és allergológus professzor.

A helyes diagnosztizálás az alap

Az allergológus feladata helyesen diagnosztizálni a beteget. „A kezeletlen allergia, elsősorban allergiás nátha formájában, az asztma kialakulásának egyik fontos kockázati tényezője” – mondja a szakember. Ezek a betegségek szorosan összefüggnek egymással, és ha az allergiást nem kezelik időben, előbb vagy utóbb nagy valószínűséggel asztmás válik belőle. Maga a kezelés célja dr. Katarína Dostálová pneumológus szerint az, hogy a beteg ne érezze, hogy asztmás. „A kezelést a beteg állapotának megfelelően határozzuk meg, és ha mellékhatások jelentkeznek, tudunk rajta változtatni. Rendelkezésünkre áll például az inhalációs és biológiai kezelés, ami nagyon biztonságos és hatásos. A gond az, ha a beteg hosszú ideig figyelmen kívül hagyja a tüneteket, köhög, sípol a mellkasa vagy allergiás náthája van, és mégsem megy orvoshoz. Ha rossz állapotban és késői stádiumban kér segítséget, a tüdő néhány elváltozását már nem tudjuk visszafordítani” – mondja a tüdőgyógyász.

Tilos megszakítani a kezelést

Rendkívül fontos a beteg együttműködése az orvossal. Ezt Andrej Vilim, az Asztmás és Allergiás Betegek Szlovákiai Szövetségének elnöke is kiemeli. „Kulcsfontosságú a beteg és az orvos együttműködése, főleg azért, hogy a beteg megértse diagnózisa lényegét, hogy ne hagyja abba a kezelést akkor sem, amikor már jobban érzi magát” – mondja az inhalációs kezeléssel kapcsolatban is, amit szerinte sokan nem alkalmaznak helyesen.

Kinek a feladata, hogy a beteget megtanítsa a helyes inhalálásra és arra, hogy hogyan éljen együtt az asztmával? A szakemberek véleménye megegyezik abban, hogy nemcsak a betegnek és a szakorvosnak kell együttműködnie, hanem a gyógyszerésznek és az általános orvosnak is. Dr. Miloš Jeseňák szerint a szakrendelőben sokszor olyan problémákkal is felkeresik, amelyek egyáltalán nem oda tartoznak.

„Konzultálunk az általános orvosokkal, igyekszünk olyan rendszert kidolgozni, amely átfedi azt az időt, amíg a beteg a szakorvosi vizsgálatra kerül. Az asztma könnyebb stádiumát az általános orvos is kezelheti, és felvilágosíthatja a beteget a diagnózisról. Hasonlóan szeretnénk együttműködni a kollégákkal azért, hogy a kezelés minél hatásosabb és biztonságosabb legyen” – tette hozzá, majd megjegyezte, hogy jelenleg Szlovákiában többféle inhalációs segédeszköz áll a betegek rendelkezésére, amelyek között a laikusnak nehéz tájékozódni, ezért olyan fontos, hogy szakember ellenőrizze, helyesen végzi-e a beteg az inhalációt.

Drága betegség

Az asztma nemcsak a beteg egészsége szempontjából jelent nagy problémát, hanem a társadalom és a betegellátó rendszer szempontjából is. „E betegség kezelése évente legalább 45 millió euróba kerül. Az asztmás beteg évente 45–50 napig munkaképtelen, külföldön 1–14 napig. Az asztmáról beszélni kell, mert 2030-ig a kezelés költségei a jelenlegi összeg többszörösére emelkedhetnek” – mondja dr. Róbert Babeľa, a Szlovák Egészségügyi Egyetem munkatársa. Tény, hogy Szlovákiában még mindig sok a nem kezelt asztmás beteg. „A modern és innovatív gyógyszerek hozzáférhetősége ellenére a betegellátó rendszert úgy kell meghatározni, hogy az asztmát időben diagnosztizálják, s hogy a beteget kellően tájékoztassuk a diagnózisról és felkészítsük arra, hogy a kezelés a lehető leghatásosabb legyen” – teszi hozzá dr. Róbert Babeľa.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?