Az a legfontosabb, hogy bízzunk a gyógyszerészben

gyógyszertár

A betegek között nem kis aggodalmat vál­tott ki, hogy elterjedt a hír: bizonyos gyógy­szerek hamarosan beszerezhetetlenekké válhatnak. Jogos a félelem, vagy csak rém­hírről van szó? – kérdeztük Szádocká Terézi­át, a Generikus és Bioszimiláris Gyógyszerek Gyártói Szövetségének (GENAS) elnökét.

A generikus és bio­szimiláris gyógysze­rek gyártói hosszabb ideje hangsúlyoz­zák, hogy Szlovákiában a generikus és bioszimiláris gyógyszerek téríté­sének tekintetében szigorú, túlsza­bályozott árpolitika érvényesül, ami sajnos gyógyszerhiányhoz ve­zet. Néha a kiesés rövid ideig tart, de előfordulhat, hogy a beteg hosz­szabb ideig nem tudja beszerezni megszokott gyógyszerét. Ha az ál­lam az energiaválsággal összefüggő magas inflációt figyelembe véve nem vezet be konkrét intézkedése­ket, a gyógyszerkiesés sokkal na­gyobb méretű lehet.

Ha ténylegesen bekövetkezik ez a helyzet, milyen következményei lesznek?

Abban az esetben, amikor hasonló hatóanyagú, de más regisztrált gyógyszer létezik és kapható a gyógyszertárban, a gyógyszerész ge­nerikus készítményt ajánlhat. Tud­ni kell, hogy a beteg ugyanolyan jó minőségű, hatásos és biztonságos gyógyszert kap, csak más a neve.

Mi vezetett ehhez a helyzethez?

El kell mondani, hogy Szlovákia nem önellátó gyógyszerekből, csaknem kizárólag az ország hatá­rain kívül gyártott gyógyszerekre van utalva. Az anyavállalatok már kimerítették a belső megtakarítási lehetőségeiket, ezért a növekvő inf­lációval és energiaválsággal kapcso­latban elkerülhetetlen a generikus és bioszimiláris gyógyszerek árának emelése. A külföldi gyógyszer gyár­tók szlovákiai fióküzemei nagy erő­feszítéseket tesznek, hogy biztosít­sák a generikus és bioszimiláris gyógyszerek rendszeres szállítását. A kormány infláció­ és energiavál­ság­kezelése meg tudná akadályoz­ni, hogy Szlovákiában ne legyen gyógyszerhiány.

Mi a megoldás? Hogyan lehet enyhíteni a következményeket?

A kialakult gazdasági helyzetre va­ló tekintettel indokolt az egészség­ügy kiegészítő finanszírozása és a gyógyszerkiadások ellenőrzése ha­tékony mechanizmusainak kidol­gozása.

Mit tegyen a beteg, ha a felírt gyógyszert nem tudja beszerezni?

Több lehetőség is van. A legfonto­sabb, hogy bízzunk a gyógyszerész­ben, aki ha az előírt gyógyszer nem kapható, a legmegfelelőbb megol­dást javasolja a generikum formá­jában. A másik lehetőség az, hogy az Állami Gyógyszerellenőrzési In­tézet honlapján (www.sukl.sk) utá­nanézünk, hogy az előírt gyógyszer hosszú távú vagy átmeneti kiesésé­ről van­e szó.

Érdekes

Mi mit jelent?

A generikus gyógyszerek a már lejárt szabadalmi védettségű vagy szabadalmi védettség alá nem eső originális termékekkel azonos értékű készítmények. E készítmények az originális termé-kekkel megegyező hatóanyagokat tartalmaznak.

A bioszimiláris gyógyszer olyan, biotechnológiai úton előállított termék, amelyet úgy fejlesztettek, hogy az rendkívül hasonló le-gyen egy, már forgalomba hozott biotechnológiai gyógyszerhez (a referenciatermékhez). A bioszimiláris gyógyszerek és a referen-ciatermékek között minőség, biztonságosság vagy hatékonyság szempontjából nincsen számottevő különbség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!