Amit minden nőnek tudnia kell

szűrővizsgálat

Az bizonyára mindenki számára világos, hogy egészségesen kell táplálkozni, oda kell figyelni a testsúlyra, és kellő mennyiségben kell mozogni. Ugyanilyen fontos azonban az is, hogy rendszeresen felkeresse orvosát, ellenőriztesse egészségi állapotát, és elvégeztesse a különféle szűrővizsgálatokat.

Az orvos minden bizonnyal kikérdezi a személyes kórelőzményéről, valamint a családban előforduló betegségekről is, hogy megtudja, nem tartozik-e magas kockázati csoportba az olyan betegségek szempontjából, mint a szívbetegség, az emlőrák vagy a pajzsmirigy megbetegedései. Jó, ha listát készít az orvos számára az utolsó ellenőrzés óta jelentkező új tünetekről vagy testi problémákról. Íme a nők számára fontos tényezők:

» Fogak

Legalább évente egyszer keresse fel fogorvosát ellenőrzés és tisztítás miatt.

» Szem

Ha a látásával gondok vannak, legalább kétévente vizsgáltassa meg a szemét. Negyvenéves korban még akkor is szükséges ez, ha semmi probléma nincs a látásával. 45 éves kor után ellenőriztesse, nincs-e zöld hályog a szemén.

» Hallás

65 éves kor után évente végeztessen hallásvizsgálatot.

» Vérnyomás

Legalább kétévente ellenőriztesse a vérnyomását, sok orvos az évenkénti vizsgálatot tartja helyesnek.

» Általános állapotfelmérés

20 és 30 között legalább két általános vizsgálat elvégzése ajánlott. Mindkét alkalommal ellenőriztesse a magasságát, a testsúlyát és a koleszterinszintjét. Ha a koleszterin értéke normális, 65 éves korig ötévente ajánlatos megméretni, 65 éves kor után 3-5 évenként. A normálistól eltérő értékek esetén gyakoribb ellenőrzés szükséges.

30 és 65 éves kor között az általános egészségi állapottól függően 1-5 évenként végeztessen ellenőrző vizsgálatot.

65 éves kor után ez évente ajánlott. Az ilyenkor elvégzett vizsgálatok a kórelőzménytől függenek, de általában beletartozik a vérnyomásmérés, a vérés vizeletvizsgálat is.

» Emlővizsgálat önellenőrzéssel

Bár sokak szerint ez ma már szükségtelen, a nők jelentős része úgy veszi észre az emlőrák korai jeleit, hogy havonta megvizsgálja a mellét.

» Mammográfia

A 40 év feletti nőknek évente kell mammográfiás vizsgálaton részt venniük, akik az emlőrák kockázatának vannak kitéve, még korábban kezdjék el a szűrést. Próbálja meg mindig ugyanabban a központban, és ha lehetséges, ugyanazon a gépen elvégeztetni a vizsgálatot, így kapja a legpontosabb eredményt. Ha hormonpótló kezelést kap, beszéljen orvosával, és esetleg szüneteltesse a vizsgálat előtt egy időre a gyógyszer szedését, mert így pontosabb képet ad a vizsgálat az emlő állapotáról. (A hormonterápiától az emlők állománya tömöttebb lesz, így nehezebb értékelni az eredményt.)

» Nőgyógyászati vizsgálat

18 éves kortól kezdve ajánlott az évenkénti nőgyógyászati vizsgálat és a Papanicolau-teszt elvégzése a méhnyakrák és más betegségek kiszűrésére. Ha három egymást követő évben negatív a Pap-tesztje, akkor beszélje meg orvosával, milyen gyakran kell ellenőriztetnie a továbbiakban. Vannak, akik szerint elegendő a kétévenkénti vizsgálat. 65 éves kor után 1-3 évenként is elég elvégeztetni, ha három egymást követő évben negatív volt az eredmény.

Beszéljen orvosával a HPV (humán papillomavírus) elleni oltásról is, amelyet mostanában a 6–26 éves lányoknak és nőknek ajánlanak. A HPV felelős a legtöbb méhnyakrák-esetért.

» Pajzsmirigy

35 éves korban, majd utána néhány évenként ajánlatos ellenőriztetnie a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH – thyroid stimulating hormone) szintjét. Azoknak a nőknek, akiknél előfordult autoimmun betegség, vagy a családjukban volt rá példa, még normális TSH-érték esetén is további vizsgálatok ajánlatosak, hogy két hormon, a szabad T4 és a szabad T3, valamint a thyroid antitestek szintjét megállapítsák. Ha pajzsmirigybetegségben szenved, a hormonszintet rendszeresen, valószínűleg évente két alkalommal ellenőriztetni kell.

» Cukorbetegség

Fennáll az anyagcserezavar kockázata, ha ön túlsúlyos, a családjában előfordult 2. típusú vagy gesztációs (terhesség alatti) diabétesz. A magas kockázati csoportba tartozó nők 35 éves korukban ellenőriztessék vércukorszintjüket, majd ez követően háromévente végeztessék el a vizsgálatot.

» Nemi úton terjedő betegségek

Ha ön szexuálisan aktív, végeztessen chlamydia-tesztet. Beszéljen orvosával a HIV/AIDS szűrésről, valamint a többi, nemi úton terjedő betegségről is. A szükséges vizsgálatok az ön kórelőzményétől függenek.

» Kolonoszkópia

Ha a családban nem fordult elő vastag- és végbélrák, 50 éves korában menjen szűrővizsgálatra. A magas kockázati csoportba tartozó nőknél korábban ajánlatos elvégeztetni a vizsgálatot. Orvosa megmondja majd, melyik vizsgálatra lesz szüksége: széklettenyésztés, szigmoidoszkópia vagy kolonoszkópia.

» Csontsűrűség-vizsgálat

A nőknél kétszer gyakrabban fordul elő csontritkulás, mint a férfiaknál. A betegség csonttömegvesztéssel jár, a fehér és az ázsiai nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint az afrikai amerikaiak és a spanyol-amerikaiak (bár az utóbbi csoport szintén sérülékeny). Minden 65 évesnél idősebb nőnél el kellene végezni a csontsűrűség-vizsgálatot (DEXA – dual-energy X-ray absorptiometry). A posztmenopauza korában levő, 40-es, 50-es nőket is szűrni kell, ha egy vagy annál több kockázati tényező jelen van.

» Bőrrák

A bőrrák megelőzésének legjobb módja a fényvédő készítmények használata. A 40 év alatti nők kétévente orvossal tetőtől talpig vizsgáltassák meg a bőrüket. A 40 év feletti nőknél az ellenőrzés évente történjék. Ha a családban előfordult már bőrrák, vagy sok szeplője vagy anyajegye van, még ennél is gyakrabban nézesse meg a bőrét bőrgyógyásszal.

Ha ön olyan, mint a nők többsége, valószínűleg igen sok az elintéznivalója, és a rendszeres orvosi ellenőrzést a lista legvégén szerepel. Ám a saját egészségét legalább annyira fontosnak kell tartania, mint a listán szereplő többi tételt. Emelje hát fel a telefont, és kérjen időpontot. Ne sajnálja rá az időt, megéri!

A 40 év alatti nők kétévente orvossal tetőtől talpig vizsgáltassák meg a bőrüket. (infomed)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?