Alzheimer-kór – Amíg lehet, maradjon a családban a beteg

néni k

Mind lelki, mint testi szempontból rendkívül megterhelő mindenkinek, ha Alzheimer-kórban szenvedő beteg van a családban. Amíg lehet, a beteget általában a családtagok látják el, akiknek többsége nem tudja, hogyan kell az ilyen beteggel kommunikálni. Nagy segítséget nyújthatnak a különféle felvilágosító videók, amelyek egyfajta receptet adnak arra, hogyan kell kritikus helyzetben cselekedni.

Szlovákiában körülbelül 50-60 ezer ember szenved Alzheimerkórban, ami hozzávetőlegesen 150-200 ezer családtagot és gondozót jelent. Világszerte ez a szám 30 milliót tesz ki. A betegség lényege, hogy az agyban bekövetkezett neurodegeneratív elváltozások következtében az ember emlékező- és gondolkodási képessége lényegesen romlik, olyannyira, hogy nem ismeri fel a hozzátartozóit. Az agysejtek elhalnak, megváltozik anyagcseréjük. Az Alzheimer-kór a szellemi leépülés leggyakoribb oka, lényeges zavarok keletkeznek az agy működésében. Kezdetben zavar keletkezik a gondolkodásban, az emlékezésben, a beteg rosszabbul tájékozódik, eltéved, zavartság vesz rajta erőt, beszédproblémái vannak. Később megváltozik a személyisége, romlik a hosszú távú emlékezete, higiéniai, öltözködési, étkezési zavarok lépnek fel, így már mások segítségére szorul.

Mire kell odafigyelni?

Az Alzheimer-kór tünetei nagyon lassan és szinte észrevétlenül alakulnak ki. Romlik a rövid távú emlékezet, elfelejti a pár perccel azelőtt történteket. Nem tudja, milyen nap van, elfelejt megvásárolni olyan dolgokat, amelyekre szüksége van, elfelejti bevenni a gyógyszereket. Megváltozik a viselkedése: robbanékonnyá, nyugtalanná válik, hangoskodik. Megvádolja a hozzátartozóit, hogy elveszik tőle a dolgait, képzelődik, felborul az alvási ciklusa – éjszaka jár-kel a lakásban, nappal pedig alszik. Fütyül, szavakat, mondatokat ismételget. Ha a környezete nem érti meg, agresszivitással reagál. A család általában ezeket a változásokat – helytelenül – az öregedésnek tulajdonítja. Az Alzheimer-kór esetében a mentális képességek fokozatosan romlanak. A betegnek gondot okoz új dolgokat elsajátítani. Például képtelen kezelni az új mobiltelefont, a mikrohullámú sütőt, nem tud bizonyos dolgokat megszervezni, döntést hozni. Kezdetben tehát a rövid távú emlékezés, az időbeni és térbeli tájékozódás képessége mondja fel a szolgálatot, egyszerű szavak nem jutnak az eszébe. A betegség kezdeti szakaszában a hosszú távú emlékezet nem szenved kárt. Az aktuális címe, telefonszáma nem jut az eszébe, de arra a címre pontosan emlékszik, ahol néhány évvel ezelőtt lakott. Sokan kezdetben depresszióssá válnak, mert felfogják, érzik, hogy valami baj van velük. A betegség első szakasza 2-3 évig tart. Ilyenkor már nem lehet teljesen magára hagyni a lakásában, de még elég az időkénti felügyelet és a családtagok segítsége.

Ahogyan a betegség halad előre, fokozatosan a második szakaszba lép, ami a leghosszabb, átlagosan 6–10 évig tart. A tünetek is súlyosbodnak: egyre nagyobb nehézséget okoznak a korábbi szokásos tevékenységek, mint például a háztartási munkák, a főzés, önmaga ellátása, az öltözködés, a tisztálkodás. A beteg állapotának romlására utal, amikor a beteg nem tudja megnevezni a mindennap használt tárgyakat: a fogkefét, törülközőt, evőeszközt. Eltéved, elfelejtheti, hogy kikapcsolta-e a gázt, nem érti, hogy miről beszélnek. Nem emlékszik gyerekei nevére, például testvérei nevén szólítja őket. Súlyosabb beszédhibák is kialakulhatnak, nehezen tudja magát kifejezni, de inkontinencia is kialakulhat. Nem ritka, hogy képzelődik, ami megváltoztathatja a hozzátartozók viselkedését.

Az 1–3 évig tartó utolsó stádiumban apatikussá, aluszékonnyá válik, nem kel fel az ágyból, nem kommunikál, vagy ellenkezőleg: állandóan járkál.

Az Alzheimer-kór halálos betegség. Az idősebbek esetében lassúbb lefolyású és 15 évig is eltarthat. A beteg állapota folyamatosan romlik. Jelenleg nem ismert semmilyen módszer vagy gyógyszer, amivel meg lehetne gyógytani vagy meg lehetne állítani a kóros folyamatot.

Az agyműködés tízparancsolata

1. Legyen aktív (ne engedje ellustulni). Bármilyen aktivitás segíthet neki: kommunikáció, baráti kapcsolatok, irodalom, új impulzusok, kultúra, művészet, kedvtelés, társasjáték, idegen nyelv tanulása. Különösen fontos a baráti kapcsolatok ápolása és az elszigetelődés elkerülése.

2. Eddze az emlékezetet. Az emlékezőképesség a korral romolhat. Ezért állandóan edzeni kell és aktív állapotban tartani. Nem szabad elfelejteni, hogy nemcsak a digitális, hanem a saját emlékezetet is használni kell. Fontos, hogy saját agyunkból is szerezzünk ismereteket és ne nyúljunk azonnal az internetkeresőhöz. Üljünk le és összpontosítsunk.

3. Minőségi ételek. Az agynak sok energiára van szüksége. Fontos az egészséges és kiegyensúlyozott étkezés. Jó példa erre a földközi- tengeri konyha, amely sok zöldséget, gyümölcsöt, olívaolajat, gabonafélét, hüvelyeseket, halat, tojást, tejterméket és húst tartalmaz. Az alkoholfogyasztást viszont korlátozni kell. A B-vitaminok doppingot jelentenek az egész idegrendszernek.

4. Elegendő folyadékbevitel. Ha a szervezetben elég folyadék van, az agy eléggé vérbő és az idegsejtek kölcsönösen kommunikálnak egymással.

5. Minőségi alvás. A krónikus alváshiány károsítja az emlékezőképességet és megzavarja az összpontosítást. Az agy működése lelassul, feledékenyebbé válunk és nem tudunk kellőképpen figyelni. Ha jól alszunk, jobban tudunk reagálni a pozitív és a negatív helyzetekre.

6. Rendszeres mozgás. Amikor sportolunk, fokozódik az agy tevékenysége. Fontos a friss levegőn való tartózkodás. A rendszeres mozgás segíti a véráramlást, felgyorsítja a fontos anyagok szállítását az agyba és segít megtisztítani a gondolatokat. Fontos, hogy megfelelő testmozgást válasszunk. Figyelembe kell venni testi adottságainkat és egészségi korlátainkat, mert a túlzott aktivitás stresszt vált ki a szervezetben.

7. Rendszeres pihenés. A napközben tartott rövid szünetek (5-10-percesek) enyhítik a fáradtságot – kitekintés az ablakon, lépcsőzés, mély légzés, rövid meditáció.

8. Mozgás a természetben. Legalább hetente két órát tartózkodjunk a természetben. Erősíti a lelki és testi egészséget. Az agy és az egész test normális működéséhez friss levegőre van szükség. Amikor a természetben vagyunk, sok oxigénhez jut a szervezetünk, ami a hosszú távú egészség szempontjából rendkívül fontos.

9. A különféle elektronikus készülékeket csak rendkívüli esetben használjuk, és ne legyenek állandóan bekapcsolva.

10. A lakásban határozzunk meg egy helyet, ahol semmilyen elektronikus készülék nincs.

Tanácsok a gondozóknak
 • Tájékoztasson minden családtagot a betegségről, és szervezze meg a beteg ellátását.
 • Igyekezzenek kölcsönösen segíteni egymást a családtagok.
 • A beteget rendszeresen kísérjük el az orvoshoz.
 • Teremtse meg a lehetőséget ahhoz, hogy a beteg aktív maradjon, bízzon rá olyan tevékenységet, amit a lehető legönállóbban el tud végezni.
 • Otthoni környezetben igyekezzen a sztereotípiákhoz tartani magát.
 • A kommunikáció tekintetében őrizze meg a méltóságot akkor is, ha a beteg szokatlan módon nyilvánul meg.
 • Ne próbálja megváltoztatni a tájékozódását, ha erre nincs szüksége.
 • Ha úgy látja, hogy zavart, próbálja meg megérteni őt, vegye tekintetbe érzelmi állapotát, beszélgessen vele.
 • Gondoljon arra, hogy nem a kimondott szavak a fontosak, hanem az érzelmek, amelyeket a szavaival vált ki.
 • Próbálja meg újra felfedezni benne a hozzátartozót, kérdésekkel erősítse meg érzéseit: Hogyan érzed magad? Félsz? Mitől félsz? Mi a legrosszabb számodra?
 • Ha a beteg kérdéseket vagy kifejezéseket ismételget, próbálja kiválasztani az érzelmi töltetű szavakat, amelyek kielégítetlen szükségleteket jeleznek, és érdeklődjön irántuk.
 • Vonja be a szeretett személyt a családi kommunikációba, és ennek megfelelően módosítsa a témát, valamint a kérdésfeltevés módját.
 • Ha agresszivitást tapasztal a beteg részéről, ne fojtsa el érzelmeit, próbálja meg megosztani vele.
 • Ha a beteg dühös, próbáljon rájönni, hogy mi történt azelőtt, mielőtt mérges lett.
 • Gondoskodjon saját lelki egészségéről, vegyen részt támogató csoportok munkájában, vegyen részt kulturális rendezvényeken.

(npz-kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?