A veszélyeztetett csoportok nem jutnak a Covid-19 elleni védőoltáshoz

koronavírus-vakcina

A koronavírus-járvány erősödik, az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) szerint a pozitívan teszteltek, akárcsak a kórházi kezelésre szorulók száma is nő. A Covid-19 ellen a leghatásosabb védekezést és megelőzést a védőoltás jelenti. Az Általános Orvosok Szövetsége azonban figyelmeztet: jelenleg a koronavírus által legjobban veszélyeztetettek számára a védőoltás akadályba ütközik. Ezért kérik az egészségügyi minisztériumot, hogy változtasson az oltás gyakorlatán.

Szlovákiában napról napra nő a fertőzöttek száma, elsősorban a veszélyeztetett lakossági csoportokban. Főleg a szeniorokról és a többdiagnózisú betegekről, közösségekről van szó. Érdekelné őket az oltás, csakhogy messze vannak a oltóközpontoktól és nehéz odajutniuk. Ennek a helyzetnek a következménye a súlyos esetek és a kórházi kezelések számának növekedése – magyarázza dr. Monika Palušková, az Általános Orvosok Társaságának elnöke. A vakcinációs központok több tíz kilométerre vannak a falvaktól és kisvárosoktól, ahol a szeniorok és azok az emberek élnek, akiknek problémát jelent a mozgás, más betegségük is van. Természetesen ide tartoznak a szociálisan hátrányos helyzetű emberek, azok, akik elszigetelt közösségekben élnek. „Jelenleg e betegség ellen csak a fekvőhelyes egészségügyi intézményekben oltanak, s csakis a kiválasztott városokban. De mi lesz a többivel? Ők is szeretnék magukat beoltatni, de a távolság a vakcinációs központba leküzdhetetlen számukra” – egészíti ki dr. Monika Palušková. A vidéki általános orvosok többsége készségesen beoltaná pácienseit. 2020–21-ben minden általános orvosi rendelőben oltottak, ma ez – érthetetlen okokból – nem lehetséges.

A társaság szerint sürgősen meg kell változtatni a koronavírus elleni oltás logisztikáját, és lehetővé kell tenni az általános orvosi rendelőkben az oltást, így minden intézet és szociális otthon lakóját is be lehet majd oltani. „Kérjük az egészségügyi minisztériumot, hogy szüntesse meg a Covid-19 elleni védőoltás indokolatlan korlátozását az általános orvosi rendelőkben. Nagymértékben elérhetővé válna így az oltás a lakosság legsebezhetőbb csoportja számára is. Ezzel a lépéssel pénzt is meg lehetne takarítani, mert nem kellene kórházban ápolni a betegeket, és a drága kezelést is el lehetne kerülni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?