A tetoválás és a C típusú májgyulladás

tetoválás

A tetovált emberek csaknem négyszer nagyobb valószínűséggel kapnak C típusú májgyulladást, mint azok, akiknek testén nincs ilyen dísz.

Erre a következtetésre jutottak a New York-i Egyetem kutatói, akik a Hepatology című folyóiratban ismertették eredményeiket. A C vírus okozta májgyulladás főként vérrel való érintkezéssel terjed – 1992 előtt vérátömlesztéssel is megfertőződhettek a betegek, de szerepel az okok között az intravénás droghasználat is.

Az Amerikai Járványügyi Hatóság adatai szerint az Egyesült Államokban 3,2 millióra tehető a C vírussal fertőzött személyek száma. Többségük nem tud a betegségéről, mert az sokáig tünetmentes. A C típusú vírus a májrákot kiváltó kórokok között is szerepel, és ez a májátültetés leggyakoribb indikációja az Egyesült Államokban. A vírussal fertőzöttek 70 százalékánál alakul ki krónikus májbetegség, s öt százalékuk májzsugorodásban vagy májrákban hal meg.

… a vizsgálat során nem sikerült közvetlen kapcsolatot találni a tetoválás és a C vírus okozta fertőzés között.

A kutatók három New York-i körzet kórházaiban csaknem kétezer személyt kérdeztek ki arról, hogy van-e tetoválásuk, valamint C vírus okozta májbetegségük. Adataik szerint a hepatitis C-ben szenvedők 34 százaléka rendelkezett tetoválással, míg a nem tetováltak között a betegek aránya 12 százalék volt. A vizsgálat során csak olyan eseteket vettek figyelembe, ahol kizárható a vérátömlesztéssel vagy intravénás droghasználattal való fertőzés valószínűsége.

A tetoválás kockázati tényezőt jelent

– hangsúlyozta Fritz Francois, a tanulmány társszerzője, hozzátéve azonban, hogy a vizsgálat során nem sikerült közvetlen kapcsolatot találni a tetoválás és a C vírus okozta fertőzés között.

Scott Holmber, a CDC szakértője óvatosságra int a vizsgálati eredményekkel kapcsolatban, mondván, hogy az anonim kikérdezés ellenére a droghasználók aligha vallják be a kábítószerezést, és nem lehet kizárni annak az eshetőségét sem, hogy valaki még a tetoválás előtt fertőződik meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?