Egészség

A szűrés mindennél fontosabb

Ősszel a budapesti Vígszínházból indult és az elmúlt napokban Kassa után a pozsonyi Új Színpad előcsarnoka érkezett a mellek fala, ami a Szigorúan ellenőrzött mellek elnevezésű nemzetközi projekt része. Főszervezője a Mellkárosult Nők Cseh Szövetsége, a Ružová stužka n.f., az Europa Donna Slovensko és az Amazonky polgári társulás. A projekt annak a kampánynak a folytatása, amelyet a cseh szervezet az 50. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon indított el. A siker arra ösztönözte a szövetséget, hogy hosszú kampánnyá változtassa a projektet.
Kovács Ilona

2019. január 29. 07:00

Célja, hogy felhívja a figyelmet a mammográfiás mellrákszűrés fontosságára. Arra ösztönzi a nőket, hogy vállaljanak felelősséget egészségükért. Nemrég számoltunk be arról, hogy az egészségügyi minisztérium a 2019-es évet a megelőzés évének nyilvánította. Ebben az évben több szűrőrprogramot indít el, beleértve a mellrákszűrést is.

Amint azt Dr. Alena Kállayová onkológus hangsúlyozta, a mammográfiás szűrővizsgálatnak az a célja, hogy időben felfedezze a mell rosszindulatú elváltozásait, amikor a kezelés sikere lényegesen jobb. Csehországban a szűrővizsgálat már 17 éve folyik, és az eredmények önmagukért beszélnek. Szlovákiának még nagyon sok pótolnivalója van: az ingyenes szűrővizsgálatra a 40-69 éves nőknek mindössze 20 százaléka jár. Ezzel magyarázható a magas halandóság is – nálunk évente 300 nő hal meg feleslegesen csak azért, mert elhanyagolta a szűrővizsgálatot. A mellrák ugyanolyan betegség, mint a többi, s legsikeresebben korai stádiumban kezelhető.

Az Amazonky polgári társulás, a Ružová stužka, nonprofit szervezet, az Europa Donna Slovensko  a múlt évben országos felvilágosító kampányt folytatott a mammográfiai kivizsgálásról. Az érdeklődőket megtanították arra, hogyan kell helyesen végezni a mell önvizsgálatát, cáfolták a mammográfiával kapcsolatban napvilágra került tévhiteket, kiemelték az egészséges életmód és a megelőzés fontosságát.  

A mellfal egészséges és beteg mellek gipszlenyomataiból áll.  A szlovákiai nőknek is lehetőségük van arra, hogy gipszlenyomatot készíttessenek mellükről (január 24. és február 4. között, valamint 11-én). A betegeknek ingyen készítik el a lenyomatot, az egészségeseknek 40 eurót kell fizetniük, s a pénz az Amazonky polgári társulás számláját gazdagítja.  A  figyelemfelhívó kampány végállomása 2019. júniusában, a Prágában megrendezésre kerülő Reach to Recovery International nemzetközi konferencián lesz, amely az egészséges és beteg nők együvé tartozásának jelképe.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Rossi a három pontnak örülne a legjobban

Elhunyt Baló György

Hibázott a Statisztikai Hivatal, mégsem Zádorházán volt a legalacsonyabb részvételi arány

Kiska: A választások megmutatták,hogy az emberek tisztességes országot akarnak

Frissítve

Halálos áldozatai is vannak az utrechti lövöldözésnek

Udvardon és Muzslán is győzött Čaputová

Legfrissebb galériák
Olvasta már?