Egészség

A mammográfia annyira káros, mint 10 g kolbász

Néhány héttel ezelőtt mi is hírt adtunk arról, hogy országszerte megkezdődött a mellrákszűrés. Mindhárom egészségbiztosító folyamatosan hívja mammográfiai szűrővizsgálatra az érintetteket. A közösségi oldalon is visszhangot váltott ki a hír. A hozzászólásokból kiderült: még mindig sok téves információ él a köztudatban, amit nem lehet szó nélkül hagyni. Dr. Alena Kállayová radiológus főorvost kértük meg, hogy tisztázza a félreértéseket.
Kovács Ilona

2019. október 18. 09:38

mammográfia

Arról van információ, hogy hogyan halad a szeptember közepén indult kampány, van-e visszhangja a nők körében?

Jó visszhangja van az akciónak. Már voltak nálunk nők a „behívó” alapján, s nagyon dicsérik a kezdeményezést, mert nem kell beutalót kérniük, kivizsgáljuk őket, azonnal megmondjuk az eredményt, s nagyon elégedetten távoznak. A biztosítók folyamatosan küldik a levelet, s most már csak a nőktől függ, hogy mennyire veszik komolyan, élnek-e a lehetőséggel, részt vesznek-e a mellrákszűrésen.

Netán pozitív leletről is tudnak már?

Erről csak fél év múlva tudok beszámolni, ugyanis addigra lesznek előzetes adatok. Egy év múlva pedig már pontos adatokkal tudunk szolgálni mind a részvételt, mind a leleteket illetően.

Mi történik azután, hogy valaki most részt vesz a szűrővizsgálaton?

A szűrővizsgálat azt jelenti, hogy az 50–69 éves nők kétévente rendszeresen részt vesznek a mammográfiai vizsgálaton, mert ha két év múlva rák alakulna ki, a nő meghalna, ha nem járna szűrésre. Egyszeri kivizsgálás nem elég, kétévente kell, mert ez a biztonságos intervallum. Ha valami két év alatt keletkezik, az még nagyon kicsi.

Vannak nők, akik azt vallják: mammográfiára nem kell járni, hanem inkább szonográfiai kivizsgálásra...

Nagy tévedés. A szonográf kiegészítő módszer. Ha a mammográfiai felvétel valamilyen elváltozást mutat, a szonográf pontosan meg tudja mutatni, hogy hol és milyen elváltozás van. Ám a szonográf el is tudja rejteni a daganatot, mert nem tudja, hol és mit keressen. A mammográfia egyfajta térkép, a szonográf pedig valaminek a felkutatása, ami térkép nélkül néha problematikus és félrevezető lehet.

Mivel magyarázható, hogy mindig akadnak olyanok, akik különféle „szakirodalomra” hivatkozva a mammográfiai kivizsgálás elutasítására buzdítják a nőket?

Feltételezem: azzal, hogy a közvélemény tájékoztatása nem megfelelő. Sokan azt hiszik, hogy az orvostudomány nem fejlődött úgy, mint más tudományág. Márpedig ez nincs így, ugyanis óriási fejlődésen ment keresztül: nagy sugárterhelés nélkül pontos kivizsgálást tud végezni. Speciális digitális műszereket használunk, amelyek csak feltétlenül szükséges sugármennyiséget bocsátanak ki. Tehát a valóság az, hogy az orvostudomány óriási lépéseket tett előre, de erről nem beszélnek, és nem jutott el az emberekhez. A fejlett országokban két generációnyira elavult a ráktól való félelem is, de nálunk még mindig él. Az emberek többsége nem is sejti, milyen csúcsminőségű műszerekkel dolgozunk. Ezt ismételten el kell magyarázni. A fiatal nők tudják, hogy a szonográfia segít, de a mammográfia még érzékenyebb a rák korai stádiumának felfedezését tekintve. Aki ezt nem tudja, az egyszerűen nem eléggé tájékozott. Mivel a világhálón mindenfélét lehet olvasni, különféle nézetek alakulnak ki, ami helyes, mert minden véleménynek van létjogosultsága. Ám a valóság más: a mammográfiát a világ vezető szakemberei a mellrák korai stádiuma felfedezésének legérzékenyebb, legjobb, leghozzáférhetőbb és legkevésbé káros megelőzési módszerének tartják.

A mammográf 3-5 évvel korábban ki tudja mutatni a mellrákot, mint hogy a csomót a nő kitapintja.

Sokszor a mellékhatásokra hivatkoznak, amivel még a jól tájékozott embert is meg tudják téveszteni...

Mindennek van mellékhatása. Ha valaki megeszik egy kiló cukrot, fájni fog a hasa. Ez logikus. Miért játsszuk azt, hogy a kés nem veszélyes, és mégis használjuk? Azért, mert tudjuk, hogyan bánjunk vele. A mammográfnak is vannak mellékhatásai, de főiskolai végzettségű ember végzi a kivizsgálást, az értékelést pedig orvos, vagyis a szó szoros értelmében vett szakember. Miért nem hiszünk annak a szakembernek, aki évek óta ezzel foglalkozik? Ez olyan, mintha a pilótának nem hinnénk el, hogy tud repülőgépet vezetni. A mammográfia káros hatása körülbelül 10 g kolbász káros hatásának felel meg. De ennél sokkal nagyobb a pozitív hatása! Nem az a lényeg, hogy árt vagy nem árt, hanem az, hogy mennyivel többet segít, mint károsít. A mammográf 3-5 évvel korábban ki tudja mutatni a mellrákot, mint hogy a csomót a nő kitapintja. Már akkor megtalálja, amikor még nem képez áttétet. Amikor a nő már kitapintja, nagy a veszélye annak, hogy áttét képződött, s ilyenkor sokkal intenzívebb kezelésre – kemoterápia, radioterápia – és hosszabb ideig tartó ellenőrzésre van szükség. A kezelés így már sokkal nehezebb. Úgy is mondhatnám, hogy a mammográf nem engedi meg, hogy a rák ártson a nőnek. Ez a nagy előnye.

Holnap van az egészséges mellek európai napja. Mit üzenne a kételkedő és kiváró nőknek?

Egy volt mellrákos, de gyógyult betegünket idézném: ne féljenek, menjenek el a szűrővizsgálatra, törődjenek egészségükkel!

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Újabb tesztelésre készülhetnek a magyarlakta járások lakosai

Az Európai Bizottság elé kerül a Beneš-dekrétumok ügye

Érsekújvár, Czuczor Gergely Alapiskola
Frissítve

Gördülékeny volt a tesztelés utolsó napja Érsekújvárban

halál gyertya
Frissítve

Meghalt egy idős páciens, miután megkapta a koronavírus elleni oltást - több krónikus betegsége is volt

csonttörés

Fatális következményei lehetnek a csonttörésnek

dd

Agapé, a tiszta szerelem

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.