Egészség

A Dunában van a legtöbb antibiotikum

A brit tudósok szerint az antibiotikumokkal legjobban szennyezett európai folyó a Duna. Ez derül ki abból a tanulmányból, amelyet a University of York tudóscsoportja dolgozott ki, s amelynek eredményeit a Quark szlovák tudományos magazin közölt.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. augusztus 12. 18:30

Illusztráció - SITA-felvétel

A tanulmány 72 ország 711 helyén 14 szokásos antibiotikum jelenlétét vizsgálta. A minták 65 százalékában találtak antibiotikumot, 111 mintában a megengedettnél nagyobb mennyiséget találtak. Az európai folyók között a Duna szerepelt a legrosszabbul. Amint a Quark írja, folyóink és patakjaink tisztasága főleg a hosszú és erős esőzés után romlik lényegesen. A vízszint ilyenkor gyorsan megemelkedik, majd amikor visszahúzódik, a partról hulladékot is visz magával. Ilyenkor a vízben különféle műanyag flakonok, fadarabok, háztartási és az ipari üzemekből származó különféle veszélyes hulladékok és műtrágya is úszik. 

A szennyeződések említett forrásai ismertek a közvélemény és a szakemberek előtt, akárcsak a lehetőségek, amelyekkel ezen a helyzeten javítani lehet. A vizek alaposabb vizsgálata még egy szennyeződésforrást feltárt, ezek pedig az antibiotikumok, amelyek anyagcseretermékeink révén kerülnek a vízbe. A tanulmány szerint jelenleg még nagyon keveset tudunk e probléma globális méreteiről.

(q)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?