Egészség

A beteg minden gyógyszeréről tudnia kell az orvosnak

A betegek 44 százaléka egy felmérésből tudta meg, hogy azok a gyógyszerek, amelyeket épp szed, egymásra hatva káros mellékhatást válthatnak ki. A Betegek Jogvédelmi Szövetségének kezdeményezésére készített felméréssel az volt a cél, hogy felvilágosítsák a betegeket a gyógyszerek helyes használatáról. Általában az orvos hívja fel a betegek figyelmét az esetleges káros hatásra, de maguk is kideríthetik, ha figyelmesen elolvassák a betegtájékoztatót, vagy utánanéznek az interneten.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. május 19. 12:30

A beteg minden gyógyszeréről tudnia kell az orvosnak
- Képarchívum

A krónikus betegek általában tudatosítják, milyen fontos, hogy a kezelés biztonságos legyen. A múlt év végén 606 ember részvételével készített felmérés teljes mértékben megerősítette ezt azt állítást. A betegek 41 százaléka maga jött rá, hogy nem jó az a gyógyszer-kombináció, amit szed. Mégpedig úgy, hogy elolvasták a betegtájékoztatót. Minden ötödik rossz gyógyszer-kombinációra az internet segítségével derítettek fényt. A megkérdezettek 57 százaléka mondta, hogy az orvos figyelmeztette a várható káros tünetekre. A gyógyszerészt mint felvilágosítót a megkérdezettek 28 százaléka nevezte meg.

Sok függ az orvos-beteg kapcsolattól

„Nem szabadna előfordulnia annak, hogy két olyan gyógyszert szed a beteg, aminek – egymásra hatva – káros hatása lehet. Ám a gyakorlat sajnos más”

– mondta Mária Lévyová, a Betegek Jogvédelmi Szövetségének elnöke. Szerinte az a legnagyobb hiba, hogy még mindig van olyan orvos, aki nem kapcsolódott az elektronikus egészségügyi rendszerre. Sok kívánnivalót hagy maga után az orvos-beteg kapcsolat is: a beteg nem mondja meg, az orvos pedig nem kérdezi meg, hogy jár-e szakorvoshoz, s ha igen, az nem írt-e fel neki valamilyen gyógyszert. Így aztán könnyen előfordulhat, hogy nem segít, hanem árt a gyógyszer.

A megkérdezettek be is vallották, hogy nem mindig tájékoztatják az orvost arról, hogy más szakorvosnál is jártak.

Az 5 legveszélyesebb gyógyszer-kombináció:

  • antidepresszáns – fájdalomcsillapító
  • véralvadásgátló – aszpirin
  • fájdalomcsillapító – szorongásgátló
  • paracetamol – opioid
  • köhögéscsillapító – antihisztaminikum

80 százalék „elektronikusan” dolgozik

Az az orvos, aki az elektronikus egészségügyi rendszer része, már a gyógyszer felírásakor ellenőrizni tudja, hogy a beteg gyógyszerei egymásra hatva nem válthatnak-e ki nem kívánatos hatást. Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának adatai szerint a koronavírus-járvány okozta helyzet is segített abban, hogy a betegellátást biztosító orvosok és intézmények 80 százaléka már az elektronikus egészségügyi rendszer része. Jelenleg a kórházak és gyógyszertárak 100, az általános orvosok csaknem 80, a szakorvosok 45 százaléka „elektronikusan” dolgozik.

„Amikor a beteg orvoshoz megy, gondoljon arra: ha kezelőorvosa nincs az elektronikus rendszerben, nem tudhatja, hogy páciensét más szakorvos nem kezeli-e. A vény nélkül kapható gyógyszerek esetében pedig végképp nem lehetnek információi. Mindenképpen hasznos, ha tájékoztatja őt arról, milyen gyógyszereket és egyéb készítményeket szed”

– mondta Lévyová.

Vannak kivételek

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem minden gyógyszer-kombináció káros. Valamelyik kifejezetten a beteg előnyére is válhat. Ám erről az orvosnak mindenképpen tudnia kell, és a beteget is kell róla tájékoztatnia, hogy ne érje őt váratlanul egy hirtelen jelentkező kellemetlen tünet.

Az a legnagyobb hiba, hogy még mindig van olyan orvos, aki nem kapcsolódott az elektronikus egészségügyi rendszerre.

(kovács)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Új alkalmazottak százait keresik az autógyárak

Új alkalmazottak százait keresik az autógyárak

Andrej Danko

Az SNS nem kommentálja a cseh miniszterelnök-helyettes elmaradt moszkvai útját

Richard Raši

Szabad vakcinaválasztást javasol a Hlas

Jan Hamáček

Hamáček: az orosz reakció a diplomaták kiutasítására keményebb, mint vártuk

Ingenuity

VIDEÓ: Történelmi tesztrepülést tett a NASA helikoptere a Marson

Rendkívül biztató tesztelési eredmények

Rendkívül biztató tesztelési eredmények

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.