Szalon

Digitális emlékezet – Kislány babával, kenyérrel és bögrével

Sorozatunkban a Fórum Kisebbségkutató Intézet digitalis­emlekezet.eu oldaláról közlünk egy-egy képet és a képhez írt szöveget. A projekt, a digitalisemlekezet.eu célja az, hogy archív fotók által mutassa be a felvidéki magyar közösség elmúlt 100 évét. Az oldalon jelenleg több mint 17 ezer fénykép található. Újabb fotókat az alábbi címen lehet felajánlani: info@digitalisemlekezet.eu
Csanda Gábor

2021. június 6. 17:30

Digitális emlékezet – Kislány babával, kenyérrel és bögrével

Kislány babával, kenyérrel és bögrével

A képet Prandl Sándor készítette, valószínűleg 1980-ban, ez minden, amit tudunk róla. Magam ezt a ’80-at is kétlem, szerintem korábbi. Dús hajú szöszke, gömbölyű arcú, nagyszemű, félszegen mosolygó kislány, keze még kislányosan párnás-puha, baljában kenyeret tart, jobbjában egy üres csészét, talán kakaó volt benne, hóna alatt a babája. Egy szépen felöltöztetett, még csizmát is viselő baba, talán új, vagy csak megkímélt. Egy babára igazán csak egy kislány képes ennyire vigyázni. Szereti, mintha a baba volna a gyermeke, és most persze, egészen addig, amíg fel nem nő, s nem lesz saját kislánya vagy kisfia, a baba a gyermeke. Úgy is viszonyul hozzá. Szereti, a karjára ülteti.

Milyen jó is tud lenni a kakaó! Milyen jól is teszi az, aki vénségére sem mond le a kakaóról, a darakásáról, madártejről s így tovább, a játékairól, kedvenc meséiről, s egyáltalán, aki a gyerekkorát rég levetkezve is meg tud maradni legalább legbelül gyermeknek. Olyan derűs lénynek, aki mosolyog, még ha ez nem látszik is rajta, ha nincs is az arcára írva.

Ahogy nincs két egyforma kislány, nyilván ennek az itteninek sincs párja, de bezzeg a babája, az már bizonyosan szabványbaba, egyenbaba, tizenkettő egy tucat. És mégis, hasonlítanak. A baba a kislányra. Amikor ez a kép készült, még kenyérből sem volt annyiféle, mint ma, de látható, hogy ez az a jófajta igazi házi kenyér, amit zsírral és hagymával nyomnak a gyerek kezébe a felnőttek, vagy épp ellenkezőleg, lekvárral kenik meg. Ez itt konkrétan puszta kenyér, vagy csak ez volt, kalács nem, vagy ezt szerette a kislány. Ezt láthatta a szüleitől vagy a nagyszüleitől, akik talán mindenhez kenyeret ettek, vagy reggelire minden helyett, kenyeret dióval, kenyeret szőlővel s így tovább. Az ember korán ráérez, ha kellő ideig rágja a kenyeret, az édessé válik a szájában.

A baba karjai tárva, ölelésre nyitottan. Talán mozgathatók. Hogy rendesen fel lehessen rá adni a felsőruhát, vagy ha varrt hozzá az anya vagy a nagymama, a kisinget, a réklit, a pizsamát.

A kislány, gyönyörű tehénszemeivel felfelé néz, kétségtelen, hogy megbízik a fényképészben, hisz neki, legalábbis hinni akar. Magas a homloka, tiszta a bőre, bizakodó a tekintete. Még kislány, még bármi jó megtörténhet vele. Ma már felnőtt, de talán őrzi magában ezt a valahai kislányt, s talán megvan még valahol a baba is. Vagy a bögre. Egy tincs a hajából. A tejfoga.

A gyermekkor relikviái.

A háttérben, kerítés mögött kutyaól, kutya sehol.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Citroën C3

Citroën C3: a kis városi idealista automatával is megfizethető választás

koronavírus
Frissítve

Koronavírus: mindössze egy új fertőzöttet találtak vasárnap

Vasárnap

Sztárunk a VASÁRNAPBAN Antóci Dorottya

Didier Deschamps

Deschamps azt állítja, jobban örül a döntetlennek a győzelemnél

rendőrség

Medve sétálgatott Garamszentkereszt utcáin

olimpia

Tiltakoznak a női olimpiai játékosok – nem akarnak transzneművel versenyezni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.