Čaputová elmegy, az öröksége marad

Caputova

Szombaton távozik hivatalából Zuzana Čaputová, Szlovákia első női államfője. Az egyik legnépszerűbb szlovákiai politikus idén tavasszal már nem indult újra az elnökválasztáson, de több fontos mérföldkő is fűződik a nevéhez.

A szlovák államfő egy csehországi úttal zárta a hivatalos ténykedését, bejelentette, hogy az akadémiai szférában képzeli el a további jövőjét, ma délután pedig elmondja búcsúbeszédét. Ezt követően átadja a teret utódjának, Peter Pellegrininek, aki minden bizonnyal teljesen más módon politizál majd, mint az alapvetően politikán kívülről érkező, de abba a ciklusának utolsó éveiben önhibáján kívül teljesen belekeveredő Čaputová.

Civil kezdetek

Čaputová nem klasszikus politikai karriert követve jutott el az államfői tisztségig – ebben hasonlít elődjére, Andrej Kiskára, aki az üzleti szférából érkezett. Bazinban (Pezinok) született és fejtett ki jogászi tevékenységet, többek között szerepet vállalt a Via Iuris polgári társulás tevékenységeiben. Először a bazini szemétlerakat elleni tiltakozások kapcsán vált ismertté a neve, majd a mečiari amnesztiák megszüntetése kapcsán zajló aláírásgyűjtést is koordinálta – erre a tevékenységére alapozta az elnökválasztási kampányát.

Ugyanakkor Čaputová nem párton kívüli jelöltként került a politikába: 2017-ben belépett a frissen alakuló liberális Progresszív Szlovákiába (PS), majd a párt alelnökévé választották és csak az elnökválasztás előtt függesztette fel tagságát. A választási sikerében nagy szerepe volt annak, hogy a Kuciak-botrány által megtépázott kormánykoalíció jelöltje, Maroš Šefčovič ellen induló másik erős ellenzéki jelölt, Robert Mistrík visszalépett. Čaputová végül a második körben a szavazatok 58 százalékának megszerzésével fölényesen nyert, ő lett Szlovákia történetében az első női elnök, egyben 45 évesen a legfiatalabban megválasztott elnökjelölt is.

Népszerűség és válságok

Bár Čaputová egy pártok feletti, elsősorban környezetvédelemre és a civil társadalommal kapcsolatos témákra összpontosító programmal került az elnöki székbe, a turbulens szlovákiai politikai események miatt nagy szerepet játszott a közéletben is. A politikai helyzet bizonytalanságát mutatja, hogy elnökségének öt éve alatt öt miniszterelnök is váltotta egymást: Peter Pellegrini, Igor Matovič, Eduard Heger, Ódor Lajos, valamint legújabban Robert Fico.

Míg Čaputová elnökségének első éve viszonylagos nyugalomban telt – és kormányváltást hozott, 2020 első felében a kirobbanó koronavírus-járvány, később pedig a gazdasági nehézségek okoztak válságot az épp aktuális kormányban. Az államfő a nehézségek ellenére kezdetben távol tudta magát tartani a pártpolitikától és ez megmutatkozott a népszerűségi mutatóiban is: a járvány kirobbanása előtt a szlovákai lakosság nagyjából hatvan százaléka bízott benne és éveken keresztül a legnépszerűbb, legmegbízhatóbb szlovákiai politikusnak számított, megelőzve a miniszterelnököket.

Čaputová népszerűsége csak 2021 tavaszán kezdett lassú, de egyértelmű csökkenésbe, a koronavírus-járványhoz kapcsolódó kötelező oltások kérdésének előkerülése után, de nem segített megítélésén a Heger-kormány bukásának kezelése sem. Az államfő 2022 végén úgy döntött, hogy az idő előtti választások mielőbbi kiírása helyett esélyt ad Eduard Hegernek a kormányzásra, majd Ódor Lajost nevezte ki ügyvezető kormányfőnek – Szlovákiát így háromnegyed évig parlamenti többség nélkül, elnöki felhatalmazással irányították. A Heger-kabineten belüli lemondások, valamint hivatalnokkormány személyi változásainak kezelése miatt Čaputová a szlovákiai ellenzék, köztük a Smer és Robert Fico kritikájának az egyik fő célpontjává vált. Az államfő 2023 nyarán többek között a személyét és családját ért támadásokra hivatkozva bejelentette, nem jelölteti magát ismét a pozícióra. Ténykedésének utolsó hónapjai ismét a konfliktusok jegyében teltek, miután Robert Fico kormányfővel nem találták a közös hangot – Čaputová felszólalt a parlamentben a büntető törvénykönyv módosítása ellen, egyik utolsó lépéseként pedig megvétózta a Művészeti Alap átalakításáról szóló törvénytervezetet.

Magyar szálak

Zuzana Čaputová az elődjeitől eltérően nem kezelte közömbösen a magyar közösséget sem. Míg Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič, valamint a déli régiók erőteljes támogatásával megválasztott Andrej Kiska teljesen ignorálta a magyarok létét, Čaputová igyekezett gesztusokat is gyakorolni a közösség felé, amely 2019-ben egyértelműen támogatta az elnökválasztáson a Smer jelöltje ellenében. Két tanácsadót is megbízott kisebbségi ügyekben – Németh Ilona valamint Simon Attila személyében – emellett rendszeresen megemlékezett a magyar vonzatú eseményekről is. Megnyilvánult például március 15. évfordulója kapcsán, a kitelepített magyarok ügyében és bocsánatot kért, valamint személyesen is felkeresett magyar vonatkozású településeket, eseményeket, egyeztetett magyar civilekkel.

Čaputová távozásával megnyílik az út Peter Pellegrini előtt, aki a Hlas házelnökeként és korábbi miniszterelnökként egy karrierpolitikusnak számít. Pellegrini borítékolhatóan kevesebb konfliktusba kerül majd a kormánnyal, az pedig, hogy milyen módon egyeztet majd társadalmi kérdésekben külső szereplőkkel, a következő hónapokban derül majd ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?