Zuzana Čaputová meghatódott – elnök asszony, sajnálom, hogy nem álltunk ki Önért

Zuzana Čaputová
Pozsony |

Múlt pénteken adták át a nemzeti filmdíjakat. Vajon mi csalt könnyeket a leköszönő államfő szemébe

A szlovák filmművészet legjobb alkotásainak díjátadásával egybekötött gálaestet már közel húsz éve megtartják, és az idei több szempontból is különbözött az előző évekétől. Olyan eseménnyé alakult át, amelyet sok művész arra használt ki, hogy kifejezze az országunkban zajló viharos eseményekhez és a jelenlegi kormány politikájához való hozzáállását. Az „új” STVR talaján valószínűleg ilyesmi nem fog egyhamar megismétlődni.

A legsúlyosabb és legmaghatóbb pillanat az est végére maradt, amikor Katarína Krnáčová, a Szlovák Film- és Tévéakadémia elnöke vette át a szót, mielőtt átadta a legjobb játékfilmnek (Invalid) járó fődíjat. Miután felszólította kollégáit, hogy támogassák egymást, Zuzana Čaputovához fordult, aki párjával együtt ült a Szlovák Rádió épületének nagytermében az első sorban.

„Elnök asszony, sajnálom, hogy nem álltunk ki elég hangosan Önért, amikor a tereken és a mikrofonokon keresztül oly hangosan támadták Önt” – tolmácsolta Katarína Krnáčová sok művész érzéseit. „Sajnálom, hogy meg kellett tapasztalnia, végig kellett néznie, ahogy a szeretteire, a családjára támadnak, és mi akkor nem támogattuk Önt eléggé. Köszönjük a politikáját. Megmutatta, hogy lehet udvariasan is, de határozottan politizálni. Tükröt tartott sokak elé, akik nem rendelkeznek ezzel a képességgel. Köszönjük, hogy minden támadás ellenére szilárdan kitartott a meggyőződése mellett, és továbbra is támogatta azokat, akiknek szükségük volt a támogatására. Büszkék vagyunk és büszkék leszünk Önre. Ön a mi elnökünk, és az is marad.”
E szavak után mindenki felállt, és a terem több percig tartó spontán tapsban tört ki – a meghatódott, leköszönő államfő szeméből kicsordultak a könnyek. 

(p7d)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?