Hatsepszut, a világ legszebb fáraója: A tudósok nem hittek a szemüknek az arcrekonstrukció után

fáraó

Hatsepszut, az ókori Egyiptom egyik leghatalmasabb uralkodója az i. e. 15. században uralkodott. 

Húsz évig tartó uralkodása példátlan jólétet és stabilitást hozott az országnak. Bár sokan megpróbálták elhallgattatni őt, a tudósoknak sikerült kideríteniük, hogyan is nézett ki valójában – és megdöbbentek. Hatsepszut kivételes kereskedő és építész volt. Ahelyett, hogy háborút vívott volna, katonáit kereskedelmi expedíciókra küldte, amelyek aranyat, kincseket, egzotikus állatokat és gyógynövényeket hoztak Egyiptomba. Uralkodása alatt nem voltak katonai konfliktusok, ami hozzájárult az egész ország jólétéhez és stabilitásához. Az ókori Egyiptom legszebb uralkodójának tartották, és a tudósoknak végre sikerült bebizonyítaniuk, hogy Hatsepszut valójában hogyan is nézett ki.

A tudósok nemrégiben rekonstruálták Hatsepszut arcát, és csodálkozni kezdtek férfias vonásai miatt. III. Thutmózes politikai intrikái miatt nem sikerült megőrizni Hatsepszut ikonográfiáját, mivel igyekezett eltörölni minden feljegyzést rokona uralkodásáról. Célja az volt, hogy fia tiszta lappal lépjen a trónra, és hogy a jövőbeli uralkodók kizárólag férfiak legyenek. Hatsepszut lemondott a hagyományos női attribútumokról, és férfi fáraóként mutatkozott be. Úgy öltözött, mint egy király, leborotválta a haját, szakállat ragasztott magára, és férfiként emlegette magát. Ez a lépés nemcsak stratégiai, hanem szimbolikus is volt, mert Egyiptom teljes jogú királya akart lenni.

Hatsepszutot az istenek választották ki. Amun istent nyilvánította apjának, és azt állította, hogy uralkodása isteni kívánság volt. Kiválasztottságának és sikerének ez a régészeti leletekkel alátámasztott története ma is generációkat inspirál. A gyönyörű fáraó nemcsak uralkodó volt, hanem látnok is, aki megváltoztatta a történelem menetét. Öröksége tovább él, annak ellenére, hogy ellenségei igyekeztek kitörölni őt az emberiség emlékezetéből. Ez az inspiráló nő a nagy egyiptomi birodalom építésének kezdetén állt, és története arra emlékeztet bennünket, hogy milyen fontos a bátorság és az elszántság a változások idején.

(1.pluska)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?