Egy kis spanyol falucskának elfogyott a türelme. Ki akar tiltani minden turistát!

Menorca

A csendes öböl felett fekvő, bájos menorcai Binibeca Vell falucska régóta vonzza a turistákat festői szépségű szűk utcáival és fehér villáival. A közösségi médiában egyre növekvő hírneve azonban arra kényszeríti a lakosokat, hogy fontolóra vegyék a falu teljes elzárását a turisták elől. 

A legnagyobb probléma a szemét és a zaj

Óscar Monge, a falu ingatlantulajdonosainak szóvivője a brit Guardian című lapnak kifejtette: „A problémát nem maguk a turisták jelentik, hanem a hivatalnokok aktivitásának hiánya”. Kiemeli, hogy a látogatók állandó beáramlása nagyban zavarja a helyi lakosok nyugalmát, legfőképp a zaj és a szemét a legnagyobb gondjuk.

Binibeca Vell elsősorban lakónegyed, amelyet nem a turistáknak részére alakítottak ki. Ennek ellenére a látogatók száma a közösségi médiában történő említéseknek köszönhetően az elmúlt időkben meredeken emelkedett, így az megközelíti az évi egymilliót. Ez a növekedés főként május és október között válik elviselhetetlenné, és zavaróvá a lakosok mindennapi életére nézve.

A falu kritikus ponton van. Ha a helyi önkormányzat továbbra is figyelmen kívül hagyja az aggodalmaikat, az augusztusi döntő szavazás a falu nyilvános látogatásának megszűnéséhez vezethet – mondta Monge. A drasztikus lépés felmerülése előtt már számos panasz érkezett a turisták zavaró viselkedése miatt – zavarják a helyiek magánszféráját, használják a lakosok személyes tárgyait, sőt hangos házibulikat is tartanak. 

Korlátozott látogatási idő

Válaszul a közösség látogatási időt vezetett be – jelenleg 11 és 20 óra között –, hogy a lakóknak nyugodt reggeleket és estéket biztosítsanak. Arra is kérték a látogatókat, hogy tartsák tiszteletben a magánéletüket, amire a közösség honlapján található egyértelmű – fotókkal illusztrált – iránymutatások is felhívják a figyelmet.

A folyamatban lévő konfliktus egy szélesebb körű problémát tükröz, amellyel egész Spanyolországban és Európában szembe kell nézni: a lakosok igényei és a turizmus előnyei közötti egyensúlyt. A helyi hatóságokkal kötött, a hulladékgazdálkodásra és a turisztikai tevékenység szabályozására vonatkozó megállapodás elévülése tovább növeli a feszültséget.

Monge szerint a falu képviselői és a tisztviselők közötti közelgő találkozó kevés megoldást ígér. Közben Begoña Mercadal, a helyi turisztikai hivatalnok elismeri az önkormányzat jogát a belépés korlátozására, de egyebet nem fűzött hozzá.

Az esetleges látogatási tilalom dilemmát jelent, különösen a helyi gazdaság számára, amely az idegenforgalomhoz kapcsolódó vállalkozásokra támaszkodik. Monge elismeri: „Nehéz döntés, de kénytelenek leszünk meghozni”. Ha a falu bezárja kapuit, a turisták továbbra is felfedezhetnék a környéket, de az ikonikus, instagram-fotós utcák megközelíthetetlenek lennének. 

(život)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?