A 13 leggyakoribb hiba, amit elkövetünk nyaralás előtt

reptér

Az M. R. Štefánik repülőtér a közelgő nyári szünet és a tervezett légi üdülések előtt figyelmezteti az utazókat a nyaralók által elkövetett leggyakoribb hibákra, amelyek a repülőtéren a légi üdülés végéhez vezethetnek.

1. ÉRVÉNYTELEN ÚTLEVÉL

Gyakran előfordul, hogy az utazó csak a check-in pultnál tudja meg, hogy az útlevele már lejárt. Ebben az esetben az utas nem indulhat el. Ez azt jelenti, hogy az utas elveszíti a fizetett nyaralást és a repülőjegyet is.

2. AZ ÚTLEVÉL ELÉGTELEN ÉRVÉNYESSÉGE

Egyes nyaralóországokba való beutazáshoz nem elég, ha érvényes útlevéllel rendelkezünk, hanem annak az ország elhagyása után még több hónapig érvényesnek kell lennie. Ha az utazó útlevele nem elég hosszú ideig érvényes, úgysem engedik ki az országból. A nyaralóországokba való belépés feltételei:

Törökország – a beutazástól számított legalább 150 napig érvényes útlevél.

Egyiptom – az útlevél érvényessége legalább 6 hónap a kiadott vízum lejártától számítva.

Tunézia – az útlevél érvényessége legalább 3 hónap az országba való belépés időpontjától számítva.

Montenegró, Albánia – az útlevél vagy személyi igazolvány érvényessége az ország elhagyásától számított legalább 3 hónapig.

Görögország, Bulgária, Spanyolország, Ciprus, Olaszország – az útlevél vagy személyazonosító igazolvány a teljes tartózkodás idejére érvényes, minimális érvényességi idő nem szükséges.

3. A GYERMEK ÉRVÉNYTELEN VAGY NEM ELÉG HOSSZÚ IDEIG ÉRVÉNYES ÚTLEVELE

Nem elegendő az útlevél érvényességét és az útlevél érvényességi idejét csak felnőttek esetében ellenőrizni. A gyermeknek is rendelkeznie kell érvényes úti okmánnyal. A 6 év alatti gyermekek számára 2 évig érvényes útlevelet állítanak ki. A kiválasztott országokba történő utazáskor a hazatérésük után még legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük. A gyermek személyi igazolványát csak akkor fogadják el az uniós országokba történő utazáskor, ha az tartalmazza a gyermek fényképét.

4. A FÉNYMÁSOLÓBAN FELEJTETT ÚTLEVÉL

A repülőtér személyzete többször találkozik azzal, hogy a nyaralók a fénymásolóban felejtik úti okmányaikat (útlevél, személyi igazolvány), amikor indulás előtt fénymásolatot kell készíteniük ezekről az okmányokról. Így ezek nélkül vagy csak fénymásolattal érkeztek a repülőtérre. A nyaralóknak azt tanácsoljuk, hogy legyenek óvatosak, mivel érvényes eredeti úti okmányok nélkül nem tudnak repülni. Az okmány fénymásolatát az induláskor nem fogadják el.

5. A GYERMEKEK HIÁNYZÓ UTAZÁSI ENGEDÉLYE VAGY SZÜLETÉSI ANYAKÖNYVI KIVONATA

Bár nem kötelező, a Külügyminisztérium azt tanácsolja, hogy célszerű tájékozódni a látogató ország nagykövetségén, hogy az úti okmányon kívül szükség lesz-e írásbeli szülői (törvényes gyámi) beleegyezésre, és ha igen, milyen formában és nyelven, valamint hogy az aláírást közjegyzői hitelesítéssel kell-e hitelesíteni, vagy elegendő az egyszerű szülői (törvényes gyámi) beleegyezés. Ha a szülők és gyermekeik vezetékneve eltérő, célszerű a gyermekek születési anyakönyvi kivonatát magával vinni a határon/útlevél-ellenőrzés során történő személyazonossági ellenőrzés esetére.

6. A NŐ ELTÉRŐ VEZETÉKNEVE AZ ESKÜVŐ ELŐTT ÉS UTÁN

A nyári hónapok az esküvők és nászutak időszaka. A nőknek azonban ügyelniük kell arra, hogy a vezetéknevüknek a jegyükön és az úti okmányukon – személyi igazolványon vagy útlevélben – is azonosnak kell lennie. Ha valakinek a vezetékneve eltér az úti okmányon és a jegyen, elveszíti a repülési jogot. Ha tehát egy nő közvetlenül az esküvője után utazik nyaralni, és még nem dolgoztatta fel a személyi igazolványában vagy az útlevelében az új vezetéknevét, akkor az utazási irodában vagy a jegy megvásárlásakor a leánykori nevét kell megadnia.

Ha az utas az eredeti vezetéknevén vásárolt jegyet, és a repülőtéren olyan úti okmánnyal igazolja magát, amelyen az esküvő után az új vezetékneve szerepel, és ezért más okmányszámot kap, akkor a személyzetnek házassági anyakönyvi kivonattal igazolhatja a házasságát, ha a légitársaság feltételei ezt lehetővé teszik. Ebben az esetben a repülőtéri személyzet az utas nevét az új névre változtatja, és új beszállókártyát állít ki. A vezetéknév megváltoztatása és a házassági anyakönyvi kivonat beszerzése érdekében célszerű még az indulás előtt felvenni a kapcsolatot a légitársasággal, például online chaten keresztül.

7. ZAVAR A JÁRAT CSATLAKOZÁSA ÉS AZ IDŐPONT KÖZÖTT

Az M. R. Štefánik repülőtéren napközben gyakran több járat is indul a törökországi Antalyába, a görögországi Rodoszra vagy a bulgáriai Burgaszba. Az utasoknak ezért nem csak azt kell nyomon követniük, hogy melyik célállomásra repülnek, hanem a járat számát, a kapu számát és a pontos indulási időt is. Láttunk már olyan eseteket, amikor az utasok lekésték a járatukat, mert rossz beszállási sorban álltak.

8. KÉSŐN ÉRKEZÉS A BESZÁLLÓKAPUHOZ

A beszállás körülbelül 45-50 perccel a repülőgép indulása előtt kezdődik. Az utasokat a repülőtéri hangosbeszélő rendszer hívja fel a beszállásra, és az információkat az információs táblákon is kifüggesztik. A beszállókapu azonban általában 30 vagy 20 perccel az indulás előtt bezárul, és nem magának az indulásnak az időpontjában. Ha az utas késve érkezik a beszálláshoz, elveszíti az induláshoz való jogát, és nem jogosult a jegy árának visszatérítésére. Javasoljuk az utasoknak, hogy az indulás előtt 2 órával érkezzenek meg. Időbe telik, amíg az utasfelvételi pulton átjutnak, átjutnak a biztonsági ellenőrzésen, és a nem schengeni országokba történő indulás esetén a határ- és útlevél-ellenőrzésen. Ha később érkezik a repülőtérre, előfordulhat, hogy nem lesz elég ideje az összes szükséges eljárás elvégzésére.

10. TILTOTT TÁRGYAK A KÉZIPOGGYÁSZBAN ÉS A MEGENGEDETTNÉL NAGYOBB MENNYISÉGŰ FOLYADÉKOK

Az utasok kézipoggyászában nem szállítható tárgyak közé tartoznak a különböző fegyverutánzatok, gránátok, töltények, akár nyaklánc vagy övjelző formájában. Ide tartoznak a gyermekeknek szánt játék játékpisztolyok – vízipisztolyok is. Az utasoknak leggyakrabban ezeket a tárgyakat kell feladniuk a biztonsági ellenőrzés során, és ezeket nem lehet utána visszavenni.

Nem érdemes egy üveg alkoholt vagy bort a kézipoggyászba csomagolni a nyaralásra. Továbbra is érvényes, hogy folyadékok, paszták, zselék és spray-k csak legfeljebb 100 ml vagy 100 gramm térfogatú, összesen legfeljebb 1 liter űrtartalmú ZIP műanyag zacskóba zárva szállíthatók a kézipoggyászban. Ide tartoznak az olyan élelmiszerek is, mint a brindza, a tőkehal, a kenőcsök, a pástétomok, a vaj stb. Ha az utas ilyen tárgyakat és élelmiszereket kíván szállítani, azokat a feladott poggyászban kell elhelyezni, nem pedig a kézipoggyászban.

11. ALKOHOLFOGYASZTÁS INDULÁS ELŐTT

Az utasok gyakran alkohollal ünneplik a barátokkal való nyaralás örömét a repülőtéren. Ha a repülőtéri személyzet alkohol vagy más függőséget okozó szerek hatása alatt álló utast észlel, az ilyen utas a légitársaság szabályai szerint nem szállhat fel. Nem jogosult a jegy árának visszatérítésére.

12. TÜRELMETLENSÉG A KISZOLGÁLÁSBAN VAGY A JÁRAT KÉSÉSE

Az utasfelvételi eljárás és a biztonsági ellenőrzés az indulás előtt szükséges folyamatok, amelyekhez idő és türelem szükséges. Ne rontsa el tehát a nyaralását felesleges idegeskedéssel. A légi közlekedésben is gyakori, bár nem túl gyakori, hogy a járatok hosszabb időt késnek, mert a repülőgép késve érkezik meg az előző célállomásról, a résidő-szabályozás miatt vagy technikai okok miatt. Az utasok számára a kezdeti kellemetlenségeknek azonban gyakran pozitív következményei vannak, nevezetesen a légitársaságtól kapott pénzügyi kártérítés, amelyre az európai jogszabályok értelmében az utasok 3 órát meghaladó járatkésés esetén jogosultak.

13. AZ ORVOSI IGAZOLÁS ELFELEJTÉSE

Egyes légitársaságok 6, 7, 10 vagy 14 napnál nem régebbi orvosi igazolást kérnek orvosi komplikációk esetén. Ezt egy előírt formanyomtatványon, az úgynevezett Travel Clearance form, Fit to fly, MEDIF elnevezésű nyomtatványon kérhetik. Ezt általában megtalálja annak a légitársaságnak a honlapján, amellyel repülni fog, a Szállítási feltételek menüpontban. Ha az utas nem rendelkezik a légi fuvarozó által előírt formanyomtatványon előírt orvosi engedéllyel, előfordulhat, hogy nem engedik felszállni. Mikor van szükség orvosi igazolásra?

  • törések (kivéve a felső végtagok és a lábujjak szövődménymentes töréseit),
  • gipsz (kivéve a felső végtagok és lábujjak gipszét),
  • komplikációmentes egyhónapos terhesség (26-34. hét között),
  • szövődménymentes többes terhességek (20. és 28. hét között),
  • fertőző betegség (beleértve a bárányhimlőt),
  • fejsérülések (az eseményt követő 14 napon belül),
  • szívroham (az eseményt követő 21 napon belül),
  • szélütés (az eseményt követő 10 napon belül) és egyéb.

    (plus7dní)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?