Vélemény

Bosszú

A lakásunktól nem messze van egy nagy szabad térség, amit mi rétnek hívunk, mások placcnak, játszótérnek vagy sportpályának – a Pál utcaiaknak ez lenne a grund –, ahol lehet sétálni, játszani, sportolni, egyszóval kiszabadulni a négy fal közül.
Lampl Zsuzsanna

2021. április 16. 08:00

játszótér
(Pixabay)

Egy darab természet, amit évekkel ezelőtt egy Hanulík nevű önkormányzati képviselő – áldassék a neve – mentett meg a beépítéstől. Kicsi unokám kertészkedni szokott itt. Lehullott ágacskákat szedeget össze, majd a földbe szurkálja és körberakja fenyőtobozokkal, mert van itt bőven lomb- és tűlevelű fa is.

Miközben ő játszogat, úgy helyezkedek el, hogy minél nagyobb teret lássak be. Néhány méterre két süldő lányka rózsaszín pokrócon üldögélve beszélget, a kibetonozott részen kisgyerekek biciklizgetnek. A rétet körülölelő betonpálya belátható szakaszán tizenkét–tizenhárom éves, kerékpáros kiskamaszok, hárman vannak, közelednek őrült sebességgel. Úgy tesznek, mintha a kicsik közé akarnának hajtani, amit nemcsak én érzékelek, hanem az ott őrködő szülők is. Nyugtalanság támad, két apuka feláll a padról, mire a három fiú gyorsan irányt vált, visszatérnek a pályára és elsüvítenek.

Amikor újra megjelennek, észreveszik a két lányt. Megállnak, tanakodnak. Egyszer csak a legkisebb közülük, de egyben az „alfa hím”, s mint utóbb kiderül, a legerőszakosabb, fölpattan a biciklire és se szó, se beszéd, végighajt a két lány között a rózsaszín pokrócon. Azok láthatóan megijednek, hiszen alig tudtak szétrebbenni, „te tiszta hülye vagy”, kiabálják, a stupli fiú meg az egyik társa nagyokat röhög, a harmadik fiú tétován álldogál, látszik, hogy nem azonosul ezzel az egésszel. Aztán megint elhajtanak, és amikor újra visszaérnek, már két fiú hajt át a lányok pokrócán. És ez többször megismétlődik, ráadásul a stupli egyszer valamit felkap a pokrócról és elviszi. Közbe is lépnék, csakhogy a harmadik „találkozás” után a lányok ugyan kiabálnak, de közben vigyorognak is, úgyhogy a fiúknak szóló üzenet elég egyértelmű: „ne gyertek, de gyertek”. Hát, anya nagyon fog örülni a biciklinyomokkal összekoszolt pokrócnak...

Időközben kicsi unokám panaszkodik, hogy elfogytak az ágak, nincs mit a földbe szurkálni. Menjél, nézz körül, hátha még találsz. Elindul, s egyszer csak nagy örömmel jön vissza, jelenti, hogy talált egy nagy kupac ágat. Valóban, ott hevernek a kerítés mellett, senki sem törődik velük. A kisgyerek elcipeli magának és nagy örömmel lát neki az alkotásnak. Egyszer csak újra megjelennek a fiúk. Minket néznek. Aztán a stupli kiabálni kezd, hogy ellopták az ágaikat. Úgy kiabál, hogy halljuk és közben szemtelenül tekintget felénk. A másik kettő csitítja, hagyjad, az csak egy kisgyerek, mondják. De a vakarcs fogja magát, odajön hozzánk és kijelenti, hogy azokat az ágakat loptuk. Méghozzá tőle, mert azok az ő ágai. Kérdezem tőle, hogy látja-e valamelyik ágon a nevét. Csak néz. Aztán elmagyarázom neki, hogy a lopás azt jelenti, ha valakitől szándékosan elemelünk valamit. Az ágak szabadon hevertek, ha azt valaki elviszi, az nem lopás. Aztán megkérdezem a távolabb ácsorgó másik kettőtől, hogy valóban az ő ágaik-e. Igen, válaszolják, két napja szedték össze, hogy majd bunkert építenek, de csak játsszon vele a kicsi. A stupli azonban közbeszól, hogy nekik most kellenek az ágak. Jó, akkor vigyétek, mondom, de ezt a három nagyot hagyjátok most itt a kicsinek. Ő egyedül cipeli el az ágakat, a másik kettő szégyenkezve nézi, az utolsó hármat is vinni akarja, de azt nem engedem. Aztán elmennek bicajozni, az ágak abszolút nem érdeklik őket. Illetve az egyik kör után a stupli szemtelenül odajön és ráteszi a kezét az unokám egyik földbe szúrt ágacskájára. Na most aztán tűnj innen, ordítok rá, mert tudok én ordítani, ha kell...

Elszelel. Fél óra múlva befejezzük a „kertészkedést”, és elindulunk hazafelé. Visszapillantok a rétre. Az agresszív fiú bosszúszomjas arccal épp akkor szántja végig biciklijével a kicsi unokám alkotását.

Te gyerek, mi leszel, ha nagy leszel?

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič Boris Kollár

Matovič szerint elképzelhető, hogy a Sme rodina nélkül kormányozzanak tovább

Boris Kollár

Kollár válaszolt Matovičnak: Ha így határoznak, mi tiszteletben tartjuk

Maroš Žilinka

FELMÉRÉS: Žilinka, Lipšic és Mikulec – kiben bíznak a legtöbben?

Van megoldás: a közösségi média szétválasztása

Van megoldás: a közösségi média szétválasztása

01

Gubis Éva: Posledná jazda

dd

Mészáros Márta 90 éves

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.